Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Guinea Piglerde Follikülar Kistler ( Ovaryum Kistleri )

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Guinea Piglerde Follikülar Kistler ( Ovaryum Kistleri )

Ovaryum kistleri; genellikle 18 ay ve 5 yaş aralığında dişi guinea piglerde sıkça gözlenmektedir. Bu durum ovaryumlarda folliküllerin oluşan yumurtaları serbest bırakamamasından kaynaklanmaktadır. Böylece ovaryumlar kistleşmektedir..Bu kistler genellikle her iki yumurtalıkta da gelişmektedir. Ancak bazı durumlarda sadece sağ ovaryumun etkilendiği görülmektedir.

Ovaryum kistlerini guinea pig’in karın duvarından ovaryumları muayene ederek elle hissetmemiz mümkün. Büyüyen ovaryum kistlerinin yırtılabileceği;patlayabileceği ve guinea pigin hayatını tehdit edebileceği unutulmamalıdır.Bu hastalığın en radikal tedavi şekli ovaryumların operasyonla alınmasıdır. Kısırlaştırma ile yumurtalıklar dahil tüm genital sistemin opere edilmesi en iyi yöntemdir. Bunun dışında kistleri geriletmek için hormon tedavisi de uygulanmaktadır. Hormon tedavisi operasyona hazırlık aşamasında uygulanabilir ama tamamen tedavi etmek operatif yöntem ile olmalıdır çünkü hormon ile geriletilen kistler tedavi kesildiğinde yeniden büyüyebilmektedir.

Semptomlar
  • İştahın azalması ve iştahtaki azalmaya bağlı kilo
  • Karında ağrı ve rahatsızlık
  • Dokunulmaya karşı tepkili davranış. Dokunulduğunda duyulan ağrı belirtisi.
  • Karın duvarı çevresinde çift taraflı tüy dökülmesi
  • Infertilite yani kısırlık
Sebepler
  • Üreme hormonu seviyelerinde düzensizlik.
  • Folliküllerde yumurtanın serbest bırakılmasında ve folliküler patlamada yetersizliği kist gelişimine sebep olur.
Teşhis

Ovaryum kistleri karında ağrı ve rahatsızlık şikayeti ile gelen tüm guinea piglerde ekarte edilmelidir. Batında ağrı hissi söz konusuysa akla mutlaka ovaryum kistleri getirilmelidir.Kistler genellikle abdominal palpasyon ile hissedilirler. Elle muayene sonrası hissedilmelerine rağmen en kesin ve ağrısız tanı X-ray ( röntgen) ve USG ( ultrason) ile konur.
Tedavi

Hormonal tedavi guinea pigler için tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir. Bu bir seçenektir ama veteriner hekimler tarafından tercih edilmez. Çünkü küçülen kistler tedavi kesildikten sonra yeniden büyüme eğilimindedirler. En etkili tedavi yöntemi kısırlaştırmadır.Kistler eğer tedavi edilmezlerse aşırı büyüyerek hem batında şiddetli ağrılara neden olacaktır hem de kistlerin patlama tehlikesi gün geçtikçe artacak ve guinea pigin hayatına mal olacaktır. Büyümekte olan ovaryum kistleri guinea pig için hayati tehlike arz etmektedir

Guinea Piglerde Ovaryum Kistleri ve deri problemleri

Dişi guinea piglerde sıklıkla görülen bir durum olan ovaryum kistleri genellikle kliniğimize deri problemleri ile getirilmektedirler. Dişi guinea piglerde sırt bölgesinde iki taraflı tüy dökülmesi( bilateral alopesi) problemleri ile karşılaşıldığında bir çok deri hastalığının yanı sıra ovaryum kistlerinin varlığı da akla getirilmelidir .
Ovaryum kistlerinin klinik yansıması şu şekilde olmaktadır :
• Vücudun arka bölgesinde ovaryumların olduğu alanlarda bilateral alopesi yani çift taraflı tüy dökülmesi
• Yuvarlaklaşmış genellikle armut görüntüsü almış bir karın şekli
• Agresif seksüel davranışlar
• Kabuklu;kurumuş ve sertleşmiş meme uçları
Veteriner hekimlerin çoğu kısırlaştırmayı (ovaryohisterektomi; uterus ve ovaryumların tamamının operasyonla alınmasını ) önerirler. Kesin çözüm kısırlaştırma olarak görülmektedir. Buna rağmen hormon tedavilerinin guinea piglerde ovaryum kistlerinde kullanımının etkili olduğu da bilinmektedir. Herhangi bir yan etki görülmeden bu hormon tedavisinden iyi yanıtlar alınabilmektedir. Buna rağmen tekrarlama riski söz konusu olduğu için operasyona oranla hormon tedavisi daha az tercih edilmektedir.
“Chorulon” Human Chorionic Gonadotrophin (hCG) adlı ilaç 10 gün ara ile iki uygulama halinde uygulanır.

Bu tedavi ile kıllar yaklaşık 7-10 gün sonra yeniden büyümeye başlamaktadır.