Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Diş Çürüğü ve Dişeti Hastalığı Nasıl Önlenir?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Neden kimimiz sadece dişlerimizi fırçalayarak çürükten korunabilirken diğerleri bunu başaramamaktadır?
Çürük ve dişeti rahatsızlığından tamamen kurtulmak mümkün müdür?
Bugünkü yazımızda çürükten ve dişeti rahatsızlıklarından nasıl korunacağımızı anlatmaya çalışacağım.Çürüğü yokedebilmek için öncelikle neden oluştuğunu anlamamız gerekir.
Diş çürüğü nedir?
Diş çürüğü multifaktöriyel enfeksiyöz bir hastalıktır.Oluşabilmesi için 3 önemli kriter vardır.Bunlar çürük yapıcı bakteriler;karbonhidrat ve şekerden zengin beslenme;konak faktörlerdir.
Dişin üzerine yapışan yiyecek artıkları fırçalanmadığı zaman ağızdaki çürük yapıcı bakteriler yiyecek artıklarının üzerine yerleşerek karbonhidratları fermente ederler ve asit oluştururlar.Asitler diş minelerini mineralize yapıyı çözerek diş çürüğünün ilk aşaması olan demineralizasyon safhasını başlatırlar.Burada doğal bir koruma mekanizması olan tükrük devreye girer.
Tükürük dişleri yıkayarak gıda artıklarını dişten uzaklaştırmaya çalışırken; asidi nötralize etmeye yardımcı olur bir yandan da dişin kaybettiği mineralleri geri vermeye çalışır.Ancak tükrüğün de kapasitesi bellidir dişlerin fırçalanarak artıklardan temizlenmesi gerekir.
Tükrük ne zaman görevini yapamaz?
Doğuştan tamponlama kapasitesi düşük olabilir veya sonradan edinilen sistemik hastalıklarla ve bazı ilaçların yan etkileri sonucu azalabilir.(radyasyon tedavisi;tansiyon ve astım ilaçlarının bazıları)
Çürük oluşumuna sebep olan 2.faktör ağızda laktobasil ve s.mutans dediğimiz bakteriler.Bunlar yüksek risk gurubu hastalarda yüksek miktarda bulunduğu için hekimin tavsiye edeceği gargaralar ve tedavilerle normal sınırlara çekilmelidir.
3.faktör konak (diş ve dişeti) üzerindeki mikroorganizmaların yerleşimine müsait; kenarı açılmış; cilası gitmiş dolgular; çürükler ve uyumları bozulmuş kuronlardır(kaplamalar).Konak faktörün yeniden yapılandırılması ve diştaşları ve polisaj(cila) işlemi yapılması tutunmayı engeller.
-Peki çürükten korunmanın yolları nelerdir?
-Diş çürüğü erken teşhis edilirse frezsiz (oymadan) tedavi mümkün müdür?
Günümüz diş hekimliğinde çürük açısından yüksek risk taşıyan hastaların koruyucu tedavilerle çürükten tamamen korunması mümkündür.
Hastalarımızı 2 sınıfta topluyoruz
-Yüksek risk gurubu
-Düşük risk gurubu
Bu hastaları nasıl tespit ediyoruz sorusuna gelirsek.Yüksek riskli guruptaki hastalar 3 çeşit testle rahatlıkla tespit edilebiliyor.
-Tükrüğün tamponlama kapasitesi testi
-Tükrük akış hızının tespiti testi
-Tükrükte S.mutans sayımı testi
Bu testler kesin sonuç verirler; uygulamaları kolaydır ve ekonomiktir.
Yüksek risk gurubundaki hastalar tespit edildikten sonra belli prosedürler adım adım izlenerek hastanın riski düşürülür.Çürüklerden ve dişeti hastalıklarından tamamen korunabilir.
Bu prosedürler hastayla hekimin işbirliğine dayanır.Risk durumuna göre 3-6 aylık kontroller; diş minesini kuvvetlendirici uygulamalar; doğru macun; diş fırçası; dişipi; arayüz fırçası seçimleriyle birlikte devam eder.
Koruyucu diş hekimliği uygulamaları sayesinde hastalar hem diş hekimi korkularını yenerler;hem de zahmetli ve masraflı diş tedavilerinden kurtulmuş olurlar.
Bir toplumun gelişmişliği sadece ekonomisinin iyi olmasıyla değil koruyucu hizmetlere verdiği değerle ölçülür.Koruyucu diş hekimliği uygulamaları yaygınlaştığı müddetçe toplumun da bilinci ve mutluluğu artacaktır.Hepinize sağlıklı ve güzel gülümsemelerle dolu bir ömür diliyorum.