Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Saç Ekiminde Doğru Bilinen Yanlışlar

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Saç ektirmeyi düşünenler...Okumadan karar vermeyin

Saç ekimi ülkemizde maalesef çok içler acısı durumlara gelmiş durumdadır. Her 100 saç ekiminin yaklaşık 70 tanesi hekim dışı insanlar tarafından yapılmaktadır. Durum böyle olunca sokaklarda çim adamlar dolaşmakta; anatomik uygunluk bilinmediğinden sadece ekilen saçın tutup tutmaması sanki yeterli kriter gibi algılanmaktadır. Şimdi aşağıdaki 10 adet doğru bilinen yanlışı dikkatle inceleyin ve bunlardan biri sizi ilgilendirmiyorsa bence saç ektirmeden önce bir kez daha düşünün:)

Saç ekim uzmanı diye bir meslek var. Doğru mu?

Yanlış. Böyle bir meslek ve uzmanlık dalı yoktur. Saç ekiminde tek yetkili meslek hekimliktir. En tecrübelileri ise plastik cerrahlardır. Sadece diğer sağlık personelleri ekime yardım edebilir. (Eskiden pizzacılık yapan birisinin şimdi saç ekimi yaptığını bile duydum:))

Saç ekimi gayet basit ve riski olmayan bir işlemdir. Doğru mu?

Yanlış. Saç ekimi esnasında hastaya uygulanan lokal anestezik ve kanamayı önleyici ilaçların yan etkileri olabiliyor.Bazen dozlar üst sınırlara varabiliyor ve hastanın sıkı takibi gerekebiliyor. Kesinlikle doktorsuz ortamda uygulanmamalıdır.

Tek seansta 4000-5000 hatta 8000-10000’lere varan kök ekilebiliyormuş. Doğru mu?

Yanlış. Maalesef saç ekimindeki en büyük ticari yalandır. Her hastada alınabilecek kök sayısı farklıdır ve hastaya göre belirlenmelidir.Bu nedenledir ki bu rakamları ya da daha fazlalarını telaffuz edenlere asla itibar etmeyin.

Saç ekimi maksimum 3-4 saat sürmektedir. Doğru mu?

Yanlış.Ekilecek kök sayısı ile ilgili olmakla beraber tahmini 2500 kök ekileceği zaman ortalama süre 7-8 saati bulmaktadır. (5000-10000 kök ektiğini savunanlar için 16-24 saat ekimin sürmesi gerekliliği ortaya çıkacağından bu açıdan da yalanları ortaya çıkmaktadır:))

Her tür kellikte saç ekimi çok başarılıdır. Doğru mu?

Yanlış. Kelliğin sebebi ortaya konulmalıdır.Aktif enfeksiyon (mantar vs.) varlığında uygulanmaz.Kel alanın çok fazla olduğu durumlarda ise hastaya yapılabileceklerin kısıtlı olduğu söylenmeli ve aşırı beklentiye hasta sokulmamalıdır.

Saç alınan bölgede hiç iz kalmaz. Doğru mu?

Yanlış.Çok küçük çaplı kesicilerle (0;7 mm.)saç alınmasına rağmen iz kalır ama diğer saçlar örteceğinden bu izler görünmez. İz bırakmamak mümkün değildir tersini söyleyenlere asla inanmayın.

Saç hiç kestirilmeden de saç ekimi yapılabilir. Doğru mu?

Yanlış.Saçların kaliteli bir şekilde alınabilmesi ve nakledilebilmesi için saçların ‘0’ numara kestirilmesi lazımdır. Kimse saç kestirmeden bu işi yapamaz; aksine inanmayın; ticari bir yalandır.

PRP destekli saç ekimi çok daha etkilidir. Doğru mu?

Yanlış. Aslında saç ekiminde başarıyı artırdığına dair ispatlanmış bir durumu yoktur ama uygulanmasının da zararı yoktur. Zaten çoğunlukla uygun olmayan şekilde hazırlandığı için ek bir masrafa gerek olmadığı kanısındayım.

Ekim sonrası saçlar hemen çıkıyormuş. Doğru mu?

Yanlış. Ekimi takiben 2-4 hafta içinde saçlar dökülecektir. 2-4 ay civarında yeniden çıkmaya başlayacak ve 6.ayda %40-60; 8-9.aylarda %70-80; 1 yıl sonunda %90-95; 2 yıl sonunda ise %100’ü çıkacaktır. Sabır gerektirir. 6.ayda tüm saçlarınız çıkacak şekilde ekim yapıyoruz yalanına inanmayın. Tıbben imkansızdır.

Saç alınırken kafa dışında vücudun diğer bölgeleri de rahatlıkla kullanılabilir. Doğru mu?

Yanlış.Teorik olarak kıl olan her yerden kök alınabilir ama kılların karakterleri bulundukları bölgelere özeldir.Tamamen estetik olmayan; genelde kıvırcıklaşan ve belli bir boydan sonra asla uzamayan kılların saç ekiminde tercih edilmesi uygun değildir.

Op. Dr. Murat Ataseven