Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Meme Kanseri Hastalarında Yeni Meme Oluşturulması (Meme Rekonstrüksiyonu)

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Meme Rekonstrüksiyonu nedir?

Memenin kanserli dokusunun çıkarılması sonrasında oluşan eksiklik çeşitli yollarla giderilebilir. Hastaya yeni bir meme oluşturulması için yapılan bu ameliyata meme rekonstrüksiyonu denir. Hastalığın evresine bağlı olarak aynı ameliyatta dahi kanserli doku çıkarılıp; yeni meme dokusu oluşturulabilir. Daha ileri evrelerde ise rekonstrüksiyon geciktirilir ve ameliyat sonrası tedavilerin bitmesi beklenir.

Nasıl Yapılır?

Hastalığının seyrine; hastanın tercihine; ve fiziksel yapısına bağlı olarak farklı yöntemler seçilebilir. Bazı hastalarda sadece protez yerleştirilmesi yeterli olurken; diğer hastalarda; sırttan veya karın bölgesinden alınan dokular meme oluşturulması için kullanılır.

Silikon Protezler ile Meme Rekonstrüksiyonu

Şişirilebilir veya hazır silikon protezler göğüs kası altına yerleştirilir. Bu ameliyatta diğer memeye küçültme veya dikleştirme ameliyatı yapılarak simetri sağlanması amaçlanabilir. Amaç doğala en yakın sonucu elde etmektir.

Sırt Dokusu ile Meme Rekonstrüksiyonu

Sırtta bulunan Latissimus Dorsi isimli kas ile birlikte üzerindeki cilt adası memenin oluşturulacağı bölgeye bir tünel aracılığıyla çevirilir. Bu ameliyatta taşınan dokunun altına silikon protez koyulması ile daha hacimli bir meme oluşturulması sağlanabilir. Ameliyat sonrasında uzun dönemde yardımcı kasların gelişmesi ile alınan kasın yokluğu hissedilmez. Sırtta iç çamaşırının altında kalacak şekilde planlanmış; çizgi şeklinde bir iz olacaktır.

Karın Dokusu ile Meme Rekonstrüksiyonu

Karın bölgesinde fazla yağlanması olan hastalarda bu yağlı doku üzerindeki cilt ile birlikte meme oluşturulmasında kullanılır. Bu yolla hasta yeni memesine kavuşurken; bir yandan da karın germe ameliyatı ile estetik bir karına sahip olacaktır. Karın alt bölgesinde iç çamaşırı içinde kalması planlanan çizgi şeklinde bir iz olacaktır. Bu prosedürde kullanılan dokunun yeterli olması nedeniyle silikon protezlere ihtiyaç duyulmaz.

Ne Zaman Yapılır?

Daima öncelik hastanın sağlığının korunmasıdır. Bu nedenle; sınırlı sayıda erken evre meme kanseri hastasına anında rekonstrüksiyon yapılabilir. Anında rekonstrüksiyon ameliyatında hasta kanser ameliyatı için yattığı masadan kanseri temizlenmiş ve yeni bir memeye sahip olarak kalkar. Anında rekonstrüksiyon yapılması uygun olmayan hastalarda ise ertelenmiş veya geciktirilmiş rekonstrüksiyon yapılabilir.
Ertelenmiş rekonstrüksiyonda hastaya şişirilebilir protezler ilk ameliyatta uygulanır. Diğer tedaviler sürerken bu protez ihtiyaca göre şişirilip indirilebilir. Bu yöntemin avantajı tedavi sırasında meme oluşturulacak cebin korunması ve radyoterapi tedavisi uygulanacaksa; tedavinin etkinliğinin korunmasıdır. Protez içindeki sıvı kolaylıkla boşaltılıp; tekrar doldurulabilmektedir. Tedavinin tamamlanmasından sonra ise meme rekonstrüksiyonu ameliyatı yapılır. Tercihe göre kalıcı bir protez yerleştirilebilir veya hastanın kendi dokusu ile yeni meme oluşturulabilir.
Geciktirilmiş rekonstrüksiyon; hastanın tam kür sağlanana kadar beklemesi gerektiği durumlarda; tedavi sonrasında ameliyatın planlanması durumudur. Geciktirilmiş rekonstrüksiyonda genellikle hastanın kendi dokusunu kullanmak daha avantajlı olacaktır. Protez için tekrar cep oluşturmak için şişirilebilir protezler ile genişletme işlemi yapıldıktan sonra kalıcı protezler de kullanılabilir.

Meme Ucu Yeniden Yapılabilir mi?

Eğer meme ucu da ameliyatta alındıysa; ameliyatlar başarıyla sonuçlandıktan 3 ay sonra küçük bir işlem ile meme ucu oluşturulabilir.