Elbette ki yeni annelerin eski formlarına kavuşma arzusu ortaktır ve çok doğaldır. Anneler bir yandan bebeğini en iyi şekilde beslemeye; bir yandan da eski kilosuna dönmeye çalışırlar. Ancak bunu yaparken; annenin; eski formuna kavuşma konusunda acele ederek strese girmesi son derece yanlıştır. Ayrıca gebelik öncesi döneme dönmeye çalışan annenin yapacağı beslenme hataları; sütünün kesilmesine ve bebeğinin yetersiz beslenmesine neden olabilir. Bu nedenle; anne beslenmesi konusunda özenli davranmalıdır.
Gebelik sonrası dönemde; ilk 4-6 ay arasında düşük kalorili zayıflama diyeti yapmaktan kesinlikle kaçınmak gerekir. Bu dönemde yapılan bilinçsiz diyetler; annenin sütünün yetersizleşmesine ve kesilmesine; buna bağlı olarak bebeğin büyüme ve gelişme açısından problem yaşamasına ve anne sütünden mahrum kalmasına yol açabilir.
Gebelik sonrası 4-6. Aydan itibaren bir diyetisyen kontrolünde zayıflama programına başlanabilir. Annenin günlük ürettiği süt miktarı; göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörlerden biridir. Annenin günlük enerji ihtiyacına ek olarak süt üretimi için 300-600 kalori arasında ekstra enerjiye ihtiyacı vardır. Beslenme programı; mutlaka kişinin yaşı; boyu; gebeliğe başlangıç ağırlığı; gebeliği bitiriş ağırlığı; bebeğin büyüme ve gelişmesi; annenin sağlık durumu; yaşam tarzı vb faktörler göz önüne alınarak düzenlenmelidir.
Anne sütünün mucizeleri gerçekten saymakla bitmez. Yeni anneler; hızlı kilo verme kaygısı ile bunu unutmamalıdırlar. Aç ve halsiz bırakan; çok düşük kalorili zayıflama listelerini uygulamak bebeğinizle aranızdaki bağı da olumsuz etkileyebilir. Kendine yönelmiş ve kendi kiloları ile boğuşan; yorgun – halsiz – belki sinirli bir anne bir bebeğin ihtiyaçlarını ne kadar sağlıklı karşılayabilir? Bence; akıp giden zamanda geri dönme şansımız olmadığını da düşünürsek; bebeğinizle geçireceğiniz kaliteli – mutlu ve dingin zaman hiçbir şeyin yerini tutamaz.
Elbette ki bu söylediklerim; gebelik sonrası dönemde; eski forma kavuşmak için geç kalmanıza neden olmasın. Yapılan birkaç bilimsel çalışma sonucunda; gebelik sonrasında ilk bir sene içerisinde eski vücut ağırlığına dönemeyen kadınların; daha sonraki dönemlerde kilo vermekte güçlük çektiklerini göstermiştir. Bunun için de; yeterli dengeli beslenme ilkeleri gözetilerek; özellikle günlük üretilen süt miktarını destekleyici; doğumdan sonra anne kendini hazır hissettiğinde; emziklilik döneminde kilo almasını engelleyici; sağlıklı; huzurlu kilo vermesini sağlayan; uzman kontrolünde “sağlıklı beslenme programları” uygulanmalıdır.
YENI ANNELERE BESLENME ÖNERILERI:
1-) Emziren bir annenin günde 2;5 – 3 litre su tüketmesi gereklidir. Anne sütünün verimini arttıran en önemli beslenme faktörü; günlük sıvı alımının yeterli olmasıdır. Su; aynı zamanda vücutta yıkılan yağ hücrelerini vücuttan uzaklaştıracağı için annenin eski formuna kavuşmasına da yardımcı olacaktır.
2-) Emzirme döneminde annenin kaygı düzeyi; stres faktörü ve dinlenebilme durumu da son derece önemlidir. Sakin ve huzurlu bir ortamda; yeni bebeğinin tadını çıkarabilen bir anne muhtemelen kendini ve bebeğini yeterli dengeli besleyecektir.
3-) Emzirme döneminde; en sık yapılan hatalardan biri de süt veriminin artması için şekerli gıdaları aşırı derecede tüketmeleridir. Oysa yapılan çalışmalar; tatlıların veya diğer şekerli gıdaların süt üretimine herhangi bir katkısı olmadığını göstermektedir. Emziklilik döneminde tüketilen tatlılar; emziklilik sonrasında kadınların üzerinde fazla kilo olarak kalacaktır. Bu nedenle; eski formuna kavuşmak isteyen kadınlar şekerli besin tüketimini mümkün olduğunca azaltmalıdır.
4-) Emzirme döneminde; bazen sadece su içmek istemeyen anneler;sıvı tüketimini arttırmak amacı ile komposto ve şekerli meyve suyu tüketimini artırırlar. Bu tür içecekler yüksek kalorilidir. Kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürerek vücutta yağlanmayı kolaylaştırdıkları için kilo almaya sebep olabilirler. Bu tür içecekler yerine su; süt; ayran; cacık ve taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
5-) Emzirme döneminde tek tip beslenmek; popüler protein diyetlerini uygulamak; sadece süt verimini azaltmakla kalmaz aynı zamanda annenin eski formuna kavuşmasını da engeller. Bu nedenle emziklilik döneminde eski formuna kavuşmaya çalışan kadının yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Dört ana besin grubu olan süt ve süt ürünleri; et ve et türevi besinleri; sebze-meyveyi ve tahıl grubu besinleri her gün yeterli ve dengeli tüketim hedeflenmelidir.
6-) Kızartma ve kavurma besinler; yağ ve kalori içeriği yüksek olduğu için kilo almayı kolaylaştırır. Bu nedenle; emziklilik döneminde kilo kaybetmeyi kolaylaştırmak; sağlıklı beslenebilmek adına haşlama; buharda pişirme; ızgara; fırınlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
7-) Tam tahıl ekmekleri ve yulaflı ekmekler beyaz unla yapılan ekmek çeşitlerine göre daha uzun süre tok tutar; bu durum da günlük kalori alımının azaltılmasına yardımcı olur.
8-) Eski formuna dönmek isteyen anne; sebze ve meyveden zengin bir beslenme tarzı benimsemelidir. Salata ve çiğ sebzeler; sıvı içerikleri yüksek fakat kalori içerikleri düşük besinlerdir. Bu nedenle sıklıkla tüketilebilirler.
9-) Bebeğiniz ve kendinizle ilgili; sağlıklı beslenme konusunda profesyonel yardım almak için diyet uzmanınıza başvurunuz.
05.Temmuz.2012