Saç dökülmesi özellikle erkek hastalarda; sıklıkla testosteron düzeyine ve saç köklerinde bulunan testosteron reseptörlerinin sayısına ve hassasiyetine bağlıdır. Genetik mirasın fazlasıyla etkili olduğu düşünülmekle birlikte; yetersiz saç bakımı; hava kirliliği; kimyasallara maruziyet gibi çevresel etkiler de dökülmeyi hızlandıran faktörler olarak göze çarpar.
Saç ekimi prosedürleri; günümüzde çok fazla suistimal edilen bir konudur. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı olmayan bazı branş doktorları; pratisyen hekimler hatta bazı merkezlerde sağlık personeli dahi olmayan kişiler tarafından saç ekimi işlemi yapılmaktadır. Doğru olan ise; Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı yönetiminde bir ekip tarafından; steril koşullarda (ameliyathane koşulları) en az iki kişilik bir ekiple saç ekiminin yapılmasıdır. Ameliyatın uzun sürmesi nedeniyle ekip olarak yapılması başarının kapılarını açar.
Prensip olarak saç ekimi; başın yan ve arka bölgesinde bulunan ve dökülmeme özelliğine sahip saç köklerinin saçsız alanlara transfer edilmesine dayanır. Günümüzde uygulanan iki teknik vardır. FUT (Foliküler Ünite Transplantasyonu); saçlı bölgedeki cilt ve ciltaltı dokusunun eliptik olarak çıkarılması ve 2-4 saç kökü taşıyan parçalara ayrılması; ardından da saçsız alanda açılan küçük deliklere ekilmesi şeklinde yapılır. Bu teknikte en büyük dezavantaj parça alınan bölgenin dikiş ile kapatılacak olmasıdır. FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) tekniğinde ise saç kökleri bu iş için tasarlanmış bir motor ve özel iğneler yardımıyla alınır ve alıcı alana ekilir. Bu yöntemle dikiş izinden ve geçici olarak yaşanabilecek duyu kaybı gibi yan etkilerden kaçınılmış olur. Saç sayısının yetmediği durumlarda sırt ve göğüs bölgesinden de foliküller alınabilir. FUE tekniği daha uzun bir süre almasına rağmen bir çok yönden FUT tekniğine üstünlük sağlamıştır.
Operasyon öncesinde saç çizgisi planlaması hasta ile birlikte yapılır. Bölge işaretlenir. Saçlar tıraş makinesi yardımıyla kesilir. Hasta yüz üstü yatırılır. Sinir blokajları ve lokal anestezi ile hastanın ağrı duymasının önüne geçilir. İlk aşama saç köklerinin alınmasıdır. Süre alınacak saç kökü sayısına göre değişmektedir. Saç kökleri alınırken yardımcı eleman saç köklerini tiplerine göre dizmektedir. Daha kaliteli ve tek kök içeren örnekler daha görünür olan ön kısım için ayırılır ve dizilir. Alım işlemi tamamlandıktan sonra; hasta kaldırılır ve dinlendirilir. İstendiği durumlarda hasta bu sırada yemek yiyebilir. İkinci bölümde hasta sırt üstü yatırılır. Ekim işleminde; açılacak deliklerin açısı son derece önemlidir. Günümüzde kötü saç ekimi tablolarının en önemli nedeni ekimi yapan ekibin açıya önem vermemesidir. Ekim işlemi sonrasında pansuman ile alan kapatılır ve hasta yatağına alınır.
Erken dönemde verici alana ilk kontrolde yapılan pansuman yeterli olmaktadır. Saç ekimi yapılan bölgeye ise özel şampuan ve losyonlar ile yıkama yapılmaktadır. Ekim yapılan bölgedeki saçların büyük kısmı 3. haftada dökülmeye başlar ve 3. ayda yeniden çıkmaya başlar. Saçların ayda ortalama 1 cm uzayacağı düşünülürse tatmin edici sonuçları görmek için ortalama 6 ay beklemek gereklidir.
Özel Koru Balgat ve Sincan Hastanelerinde; FUE tekniği ile saç ekimi operasyonu; son derece deneyimli ekibim ile birlikte yapmaktayım. Hastanın iyileşme sürecinin yakından takip edilmesi ve ameliyat sonrasında uygulanan mezoterapi veya PRP desteği ile sonuçların daha da iyileştirilmesi mümkün olmaktadır.
Saç ekimi benzeri işlemler ile sakal ekimi ve kaş ekimi de yapılabilmektedir.