WISC-R araştırmalarda ve zeka ölçümlerinde en sık kullanılan araçlardan biridir. Alt testlerinde değişik yetenek alanlarından örnekler bulunması; yorum ve puanlama esaslarının belirginliği; psikometrik özelliklerinin doyuruculuğu; bu ölçeğin tercih edilmesine katkıda bulunmaktadır.
06-16 yaş arası çocuklara uygulanan bu test; Sözel ve Performans bölümü olmak üzere 2 kısımdan ve Sözel Bölümde 6; Performans Bölümünde 6 olmak üzere 12 alt testten oluşmaktadır.
Alt testler şu şekildedir; Sözel Testler
1- Genel Bilgi
2- Benzerlikler
3- Aritmetik
4- Sözcük Dağarcığı
5- Yargılama
6- Sayı Dizisi Performans Testleri
1- Resim Tamamlama
2- Resim Düzenleme
3- Küplerle Desen
4- Parça Birleştirme
5- Şifre
6- Labirentler
Sözel testlerde genel olarak okul bilgisi; sözel algılama; sözel ifade; sosyal-toplumsal yargılar; kısa süreli bellek; uzun süreli bellek hakkında bilgi alınır ve çocuğun bu alandaki güçlü yönleri ve geliştirilmesi gereken yönleri ortaya çıkar.
Performans testlerinden ise genel hatlarıyla bahsedecek olursak yeni karşılaşılan bir uyaranla baş edebilme; sıralama becerileri; zaman baskısı altında çalışabilme; görsel-motor faaliyetler; kopyalama; soyut veya anlamlı sembol ve şekillerin algılanması hakkında çocuğun güçlü yönleri tespit edilir. Geliştirilmesi gereken yönleri belirlenerek bu konularda tavsiyelerde bulunulur. WISC-R öğrenme; ders çalışma; konsantrasyon; dikkati sürdürebilme; bellek ile ilgili sorunları tespit etmek için en sık kullanılan ölçüm aracıdır. Test öncesinde çocukla ilgili aileden alınan ayrıntılı bilgi ve yaklaşık 2 saat sürdüğü için test sırasında çocuk hakkında yapılan ayrıntılı gözlemler; test uygulayıcısı için çok önemlidir. Sadece puanları değerlendirerek sonuca varmak bazen uygulayıcıları hatalara sürükleyebilmektedir. Her alt test; çocukla ilgili farklı alanda ipuçları vermektedir. Bu yüzden her alt hem test kendi başına hem de diğer alt testlerle birlikte değerlendirilip rapora bu şekilde yazılmalıdır.
Ailelere çocuğun zeka puanlarıyla ilgili bilgi verilmez. Sadece çocuğun güçlü yönleri ve geliştirilmesi gereken yönleri hakkında bilgiler ve tavsiyeler rapor halinde sunulmalıdır. Ayrıca çocukta dikkat çeken nörolojik veya psikolojik bir durum gözlemlenirse gerekli yerlere yönlendirmeler yapılmalıdır.
Zeka puanlarıyla ilgili bilgiler; varsa çocuğun doktoru; psikiyatristi; rehber öğretmeniyle paylaşılabilir.
Test sonucunda elimizde 3 tip puan olmaktadır. Sözel alan; performans alanı ve tüm test puanı. Sözel ve performans testleri arasında çok yüksek puan farkı varsa genel test puanında bahsetmek doğru olmayacaktır. Bu yüzden çocuğun genel olarak zekasıyla ilgili çok net ve sağlıklı bir bilgi elde edemeyiz. Bunun yerine; hangi alanda yüksek veya düşükse; bu doğrultuda yönlendirmeler yapılmalıdır. Ayrıca bu iki alt alan arasındaki bu puan farkı yorumlanmalıdır. Bunun nedenleri hakkında aile ve sonuçların iletileceği uzmanlar ayrıntılı şekilde bilgilendirilmelidir.
Sözel test puanlarının Performans test puanlarından düşük olduğu durumlar genellikle bize Özel Öğrenme Güçlüğü yani Disleksi yi işaret eder. Çünkü Dislektik çocukların genellikle edinilmiş yani okul bilgisi düşük olduğundan; sözel test puanları performans test puanlarına göre düşük çıkmaktadır. Disleksi ile ilgili bu tür önemli bir ön veriden sonra Disleksi ile ilgili başka bir takım testler daha çocuğa uygulanmalıdır. ( Saat Çizimi; Lateralleşme Testi; Sağ-Sol Ayırt Etme Testi; projektif bazı testler )
Performans test puanlarının sözel test puanlarından düşük olduğu durumlar ise bize Sözel Olmayan Öğrenme Güçlüğü nü; nörolojik bazı sorunları düşündürmektedir.
Alt testler arasında da çok yüksek farklılıkların olması bir çok açıdan anlam ifade ediyor olabilir. bu yüzden önceden de bahsettiğimiz gibi test uygulayıcısının deneyimi ve gözlemleri; yorumlama açısından çok önemlidir.