Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kornea Nakli - Keratoplasti

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
KORNEA NAKLİ veya diğer adı KERATOPLASTİ hakkında soru-cevap şeklinde özet bilgilendirme yazısıdır;

1) Kornea nedir? (Kornea nedir? Korneanın görevi nedir? Kornea rahatsızlıkları nelerdir? Kornea rahatsızlıkları ne tür görme sorunlarına yol açabilir?)

Gözümüzün önündeki saat camı gibi şeffaf olan kısıma kornea adı verilir. Gözyaşından sonra ışığın ilk kırıldığı doku olduğu için; şekil bozuklukları ve saydam özelliğini kaybetmesi; direkt olarak görme kalitesini etkiler. Korneanın eğriliğine astigmat denir. Korneanın incelip dikleşmesi ise keratokonus olarak isimlendirilir. Halk arasında göz çizdirme diye bilinen excimer lazer işlemleri hep korneanın şeklinin değiştirilmesi üzerine inşa edilir.

2) Kornea nakli nedir? (Kornea nakli deyince ne anlamalıyız? Kornea nakli ne zamandan bu yana uygulanıyor? Kornea nakli ne tür sorunların çözümünde kullanılıyor?)

Kornea nakli; bilinenin aksine göz nakli yani göz küresinin değiştirilmesi işlemi değildir. Burada yapılan sadece saat camı gibi şeffaf olan merkezdeki dokunun değiştirilmesidir. Bu ameliyat ilk kez 1905 yılında Eduard Zirm tarafından uygulanmıştır. Kornea nakli yukarıda belirttiğimiz keratokonus hastalığı başta olmak üzere her türlü şeffaflığını kaybetmiş korneadan dolayı görme kaybı olan hastalarda uygulanır. Bazen çok ince kornealarda; göz sıvısı kaçağını engelleyerek tektonik amaçlı olarak sadece gözü yerinde tutmak için de yapılır.

3) Kornea nakli riskli bir ameliyat mıdır? (Kornea nakli riskli midir? Ne tür riskleri vardır?)

Her ameliyat gibi bu ameliyatta da riskler mevcuttur. Bunların başında ameliyat esnasında enfeksiyon ve buna bağlı sağlam diğer gözün riske girmesi; ameliyat sonrası dikiş yerlerinden sızıntı; göz tansiyonu; üveit ve en önemlisi doku reddidir. Neyse ki; kornea damarsız bir doku olduğu için tüm organ nakilleri içinde doku reddinin en az görüldüğü ameliyat kornea nakli ameliyatıdır.

4) Kornea ameliyatı nasıl yapılır? (Kornea nakli nasıl yapılır? Önce uygun kornea doku mu bulunur? Bulunduktan sonra hastaya nasıl nakledilir?)

Aslında diğer göz ameliyatlarından daha zor bir ameliyat değildir. Uygun kornea bulunduktan sonra - ki burada vericinin yaşı; bulaşıcı hastalık ve kanser hastası olmaması gibi faktörler önemlidir - ve uygun trasnsfer koşulları sağlanarak tam kat (penetran) veya kısmi kat (lamellar olarak hastaya nakil yapılır. Bu işlem esnasında saç telinden daha ince erimeyen özel dikişler kullanılır. Daha sonra bu dikişler; yara iyileşmesi tamamlanınca 6-12 ay sonra alınır.

5) Kornea nakli hangi durumlarda gereklidir? (Kornea naklinin şart olduğu rahatsızlıklar nelerdir? Hangi durumlarda kişiye kornea nakli yapılması gerekir?)

Kornea nakli günümüzde en sık; sorunlu katarakt ameliyatları sonrasında korneanın hasar görmesine bağlı keratopatilerde;

keratokonus hastalığında; kornea dejenerasyonu ve keratit denilen kornea iltihaplanmalarında; travmaya bağlı kornea hasarlarında uygulanır.

6) Nakil yapılacak kornea nasıl bulunur? (Kornea nakli için bir liste var mı? Bu listeye nasıl dahil olunur? Sıra neye göre ilerler?)

Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de kornea bankaları vardır. Ülkemizde malesef trafik kazaları çok fazla olduğu için; en fazla kornea burada hayatını kaybeden kişilerden alınmaktadır. Bunun haricinde 10-60 yaş arası; şeker hastalığı; kanser hastalığı; böbrek hastalığı gibi dokularını etkileyen hastalığı bulunmayan; yaşarken sağlıklı olan kişilerden de vefatlarından sonra kornea alınabilmektedir. Kornea; organ değil de doku olduğu için alınması için kanunen kişilerin onamı gerekmemektedir.

Kornea nakli için tabii ki liste vardır ve uygun doku bulundukça; hastalar çağrılarak ameliyatları gerçekleştirilmektedir. Bu işleyişte aciliyet önemlidir; yani kozmetik sebeplerden tek gözünden ameliyat bekleyen hasta ile; iki gözü de göremeyen hasta aynı önceliği doğal olarak sahip değildir.

2010 yılında 10 hastaya biyosentetik kornealar da uygulanmış ve sonuçlar başarılı olmuştur. Bu konuda çalışmalar halen devam etmektedir.

7) Kornea naklinde başarı oranı nedir? (Her kornea nakli başarılı olur mu? Doku uyuşmazlığı; enfeksiyon vs. nedenlerle başarısız olduğu da oluyor mu? Başarı oranı nedir?)

Kornea nakli; tüm organ nakilleri içinde başarısı en yüksek ameliyattır. Yine de başarı %100 değildir. Burada; alıcı gözdeki özellikler başta damar yapısı olmak üzere büyük rol oynar. En başarılı ameliyatlar keratokonus hastalarında olmaktadır.

8) Kornea naklini nerelerde yaptırabiliriz? (Kornea nakli nerelerde yapılır? Her hastanede yapılıyor mu? Bunun için uzman doktorların olduğu hastanelerde mi yapılmalı?)

Kornea nakilleri; uygun ameliyathane ve laboratuvar şartlarına sahip; bu konuda deneyimli ekiplerin olduğu göz merkezlerinde başarılı bir şekilde yıllardır uygulanmaktadır. Ülkemiz bu konuda birçok ülkeden daha tecrübelidir.