Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

İlişkilerde Kavga

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
İLİŞKİLERDE KAVGA

İlişkilerde kavga iki kişi arasında yaşanan bir durumdur. Çiftler genellikle yanlarında kimse yokken; yalnızken kavga ederler. Bu durum başka kişiler tarafından gözlenemediği için ilişkilerde kavgaya yol açan nedenleri net ve tarafsız bir şekilde sıralamak pek mümkün olmamakla birlikte ilişkilerde kavga çıkmasının en önemli nedeni tarafların olumsuz durumlara farklı tepkiler vermesidir. Çiftler arasında yaşanan kavganın kuralları ve tanığı yoktur; yenilgi ya da zaferle sonuçlanmaz; ardından taraflar kendilerini yalnız ve yalnız bırakılmış hissederler.
Zaman zaman yaşanan küçük anlaşmazlıklar; incinmişlik; tarafların karşısındaki kişinin kendisini sevmediğini hatta nefret ettiğini düşünmesi; terk edilme korkusu kavga nedenleri arasında sayılabilir.
Çiftlerden biri kendisini rahatsız eden bir konuyu diğer eşle konuşmaya çalıştığında; karşı taraf onu dinlemezse ya da kendini savunmaya geçer ve haklı olduğunu ispatlamaya çalışırsa ya da hiç dinlemezse; susarsa; bir tepki vermezse kişi kendisini anlaşılmamış hisseder. Anlaşılmadığını hisseden taraf kendisini haksızlığa uğramış hisseder; sinirlenir be öfke patlamaları yaşanır.
Taraflardan biri ilişkide yaşanan bir sorundan söz etmeye başladığında; diğer taraf sorunu inkar ettiğinde; karşı tarafı sürekli sorun çıkaran biri ve ilişkide hakimiyet kurmak isteyen kişi olarak suçladığında; sakin bir şekilde sorunu paylaşmak isteyen öfkeli tepkiler verebilir.
Taraflardan biri bir konu ile ilgili konuşmaya başladığında diğerinin konuyu değiştirmesi; başka şeylerle ilgilenmesi ya da susmayı tercih etmesi de kavga çıkmasına neden olur. Karşı tarafın susması seni ciddiye almıyorum; konuş konuşabildiğin kadar mesajı içerir. Bu da diğer tarafın incinmesine dolayısıyla kızgınlık yaşamasına sebep olur.
Taraflardan birinin bir sorunu dile getirdiği ya da karşı tarafa anlatmaya çalıştığı durumlarda; diğeri sessiz ve ilgisiz kalması; kişinin kendisini aşağılanmış hissetmesine sebep olur. Bu durum aynı zamanda taraflar arasındaki iletişimi; ilişkiye zarar vererek keser. Sessiz kalan taraf ilişki üzerinde hakimiyet ve baskı kurmaya çalışan; ben değişmem diyen taraftır. Bu durumda yapılması gereken ya bu durumu kabul edip ilişkiyi sürdürmeye çabalamak ya da ilişkiyi bitirmektir.
Bazen de taraflardan biri karşı tarafı incitmek isteğinde kavga çıkması için çaba harcar. Bu kötü bir durumdur. Kavga çıkaran taraf; incinmişliğin ve ilişkide aldığı derin yaraların intikamını ancak böyle aldığını zanneder; fakat karşı tarafın gururu incinir.
İlişkide yaşanan kavgalar çiftlerin cinsel yaşamlarını da olumsuz etkiler. Alışkanlık haline gelen; sonu gelmeyen kavgalar; tarafların cinsel isteklerini azaltır ve giderek sonlandırır. Diğer taraf yakınlaşmaya çalıştıkça incinen taraf reddeder.
Tarafların kavga etmek yerine uzlaşmayı tercih etmeleri; olaylara kendi bakış açılarının yanı sıra karşısındakinin bakış açısıyla da yorum yapmayı denemeleri başarılı bir ilişki yaşamalarını sağlayacaktır. İlişkide tarafların yalnızca kendi isteklerinin yerine gelmesi konusundaki çabaları; diğer taraf üzerinde güç; baskı ve otorite kurma girişimleri her iki tarafı da mutsuz eder ve böyle bir ilişkinin ayakta kalması; devam etmesi çok zordur.
Kavga/kavgalar ilişkiye zarar veren bir olgu durumundan çıkarılıp; ilişkinin gelişmesi için bir fırsata da dönüştürülebilir. İlişkide sorunlar yaşanıyorsa; bu sorunlar konuşulmaya çalışıldığında kavga çıkıyorsa ve kavgalar çok sık tekrarlanıyorsa bunu olumluya çevirmenin yolu bir uzmandan destek alarak; iletişim kurmayı öğrenmektir. Bu bazen uzun bir zaman alır. Bu süreçte tarafların birbirine karşı sabırlı; hoşgörülü ve anlayışlı olması gerekir. Bunları yaptıkları sürece birbirlerini dinlemeyi öğreneceklerdir. Birbirini dinleyen çiftlerin ilişkisi yıkılan değil; gelişen ilişkidir.