ÇOCUKLARIN SIRT ÇANTASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Eylül ayının gelmesi ile birlikte uzun bir yaz tatil yapan öğrencilerin okul zilinin tekrar çalacağı şu günler de velilerde ve öğrencilerde tatlı bir alış veriş telaşı başlamış çarşı Pazar ve AVM leri dolduran bir çok kişi okul malzemelerin temini için hummalı bir çalışma koyulmuştur
Bu alış veriş listesin de yer alan malzemelerin başında okul çantaları yer almaktadır. Okul çantaları geçmişden günümüze kadar gelen ve hatta önümüzde ki yıllarda da uzun bir süre kullanmaya devam edecek bir malzemedir. Fakat gel gelelim ki çantaların yanlış kullanımı küçük yaşta olan ve hala omurga gelişimi devam eden çocuklarımız için ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. Yapılan araştırmalara göre okul çağı çocuklarında bel ağrısı görülme sıklığının % 70 olduğu bu oran gelişmiş ülkelerde daha da arttığı görülmüştür.Bu oran oldukça yüksek olup küçümsenmemesi gereken bir seviyededir. Ayrıca küçük yaşta omurga ağrısı çekenlerde; daha ileri yaşlarda da omurga deformite (sakatlanma) riskinin arttığı hatta ilerleyici dönnemlerde kalıcı problemlerle sonuçlandığı görülmüştür. Bu nedenle okul çağındaki çocukların ve gençlerin; erken dönemlerden itibaren omurga ağrısından korunmaları konusunda gerekli eğitimlerin verilmesi ve ergonomik olarak doğru planması gerekmektedir. Sırt çantası; okul çağı çocuklarında en sık karşılaşılan ağırlık taşıma nedenidir. Ağır sırt çantası taşımak; okul çocuklarının gelişmekte olan eklem; kas ve ligament yapılarında zorlanmalara neden olarak sırtda belde omurga da kas gerginliğine sırt eğriliklerine neden olmaktadır; bozuk yürüyüş; kötü postür ve hatta ciddi omurga ve bel ağrılarına yol açmaktadır.
BUNUN İÇİN NELER YAPABİLİRİZ:
Şu bir gerçektir ki ağırlık vücudun yapısına ters bir kavramdır. Bundan dolayı mumkun olduğu kadar hafif bir çanta taşımalıdır. Sadece gerektiği kadar malzeme koyup mümkün olan en az ağırlıkla taşımak gerekir. Aşırı ağır olan sırt çantası omurgaya binen yükü arttıracağından özellikle bel bölgesinde ağrı yapacaktır. Hatta ileri de oluşabilecek bel fıtığının temelini oluşturacaktır.
ÇANTAYI NASIL TAKMALIYIZ:
Kullanılan sırt çantalarının tek taraflı kullanımı daha fazla risk teşkil etmektedir. Ağırlığın tek tarafa bindirilmesi o bölgeye olan baskıyı iki kat daha fazla arttıracak o bölgede oluşacak deformite ( sakatlık ) riskini arttıracaktır.
ÇANTANIN YAPISI NASIL OLMALIDIR:
Çantanın askıları yumuşak olmalıdır sert ve rijit omuz askıları en başta omuz kuşağı kaslarına zarar verecek ve ağrıyı başlatacaktır. Bununla birlikte yumuşak ve eşit uzunluk da ki omuz askısı yükün vücuda dengeli bir şekilde dağılmasını ve de oluşabilecek rahatsızlık hissini en aza indirilmesini sağlayacaktır. Ayrıca sırt çantasının boş ağırlığının da fazla olmaması dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Boş ağırlığı fazla olan çantalar ekstra ağırlık artışına neden olacaktır
İDEAL ÇANTA AĞIRLIĞI NE KADAR OLMALIDIR:
Çanta ağırlığı vucut ağırlının ortalama % 10 kadar olmalıdır. Bu oran ilkokul okul çocukların da 3-4 kg diğer çocuklar da ise ortalama 5-8 kg arasında olmalıdır. Böylelikle hem cocuğun sağlığına zarar vermeyecek hem de rahat bir taşıma sağlayacaktır.
Çantaya gerektiği kadar malzeme konulmalıdır. Gereksiz eşyalar çıkartılmalıdır günlük
kontroller yapılarak her gün düzenlenmelidir.
ÇANTAYI NASIL YERLEŞTİRMELİYİZ:
Çantayı orantılı yerleştirmek gerekir sağa ve sola eşit derecede yük dağıtacak şekilde yerleştirilmelidir. Ağır olan eşyalar sırta yakın koyulmalı daha hafifleri daha uzağa yerleştirilmelidir. Bu da bele binecek olan yükü azaltacaktır.
.ÇANTA TAŞIMASI SIRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ:
Sırt çantalarını mümkün mertebe alçaktan kaldırmamak lazım. Eğer alçaktan kaldırmak gerekirse diziin üzerine çökerek kaldırmak gereklidir.
Mümkün ise çek çekli tekerli çantalar kullanılmalıdır bu çantaların bele ve sırta bindireceği yük daha az olacak ve daha az ağrı ve deformite riski oluşturacaktır.
ÇOCUKLARIN OMURGA SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN AİLELER NE GİBİ ÖNLEM ALMALIDIR:
Çocukların eğitimin de Aile öğretmen ilişkisi çok önemlidir. Ailenin öğretmenlerle konuşulup fazla eşya getirmemesi konusunda yardımcı olmaları istenebilir. Veya da okul da ve sınıfta öğrenciye ait bir dolap yapılması konusunda yönetim ve idare ile konuşulmalıdır.
Çocukların çantaları taşıyabilmek için bel sırt kaslarının kuvvetli olması gereklidir bundan dolayı aileler çocuklarını bilinçlendirerek uygun egzersiz programları ile bel sırt kaslarını kuvvetlendirmelidirler.
Ayrıca oluşabilecek herhangi bir anormal bir durum da vakit kaybetmeden uzmanlar ile görüşüp gerekli muayene yapılıp tedavi programı çizilmelidir.