Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op .Dr. Abdulaziz Akkaya doğum kontrol haplarının kullanılmaması gereken durumları açıkladı.
Doğum kontrol haplarının (oral kontraseptif ilaçlar) yanlış kullanım sonucunda bazı yan etkileri olabildiğinin altını çizen Op .Dr. Abdulaziz Akkaya “Bu nedenle kişiye uygun hapların kullanılması için mutlaka doktor muayenesi gerekir. Ayrıca bazı durumlarda da bahsettiğimiz üzere hapların hormon ihtiva etmesinden dolayı sakıncalı durumlar ortaya çıkabilir.” şeklinde konuştu.
Op. Dr. Abdulaziz Akkaya doğum kontrol haplarının (oral kontraseptif ilaçlar) kesinlikle kullanılmaması gereken durumları aşağıdaki şekilde sıraladı:
Hamilelik şüphesi olan ve hamilelik
Nedeni bilinmeyen vajinal kanamaları
Meme kanseri
Damar hastalığı
Auralı migreni olanlar
Orak hücreli anemi
Trombojenik kardiyak aritmisi
Pıhtılaşma eğilimi
İlaç kaynaklı hipertansiyon
Karaciğer hastalığı
Lupus (SLE)
Trombotik trombositopenik purpura hastalığı olan kadınların doğum kontrol haplarını kesinlikle kullanmaması gerekir.
Doğum Kontrol Haplarını (oral kontraseptif ilaçlar) kimlerin kullanmaması yada doktor kontrolünde kullanması gerektiği durumları da Op. Dr. Abdulaziz Akkaya aşağıdaki şekilde sıraladı:
35 yaş üzeri olan ve sigara kullanan kadınlar
Tansiyonu yüksek olan kadınlar (Ancak yüksek tansiyon durumu kontrol altında ise ve doktorun yapmış olduğu muayene sonucunda herhangi bir soruna rastlanılmamışsa doktor kontrolü dâhilinde kullanılabilir.)
Kalp ve damar rahatsızlığı olan kadınlar(Özellikle damar tıkanıklığı sorunu olanlar ve daha önce damar tıkanıklığı sorunu yaşamış olan kadınlar kesinlikle kullanmamalı)
Kalp krizi riski bulunan ya da kalp krizi geçirmiş kadınlar
Beyin damarlarında tıkanıklık felç geçirmiş ya da risk altın olan kadınlar
Trombofili ve Antifosfolipid sendromu tanısı olan kadınlar
Trombojenik kalp kapak sorunu olan kadınlar
Trombojenik kardiyak aritmisi olan kadınlar
Trigliserid yüksekliği olan kadınlar
Meme kanseri tanısı olan kadınlar
Endometrium kanser teşhisi konulmuş kadınlar.
Kan kanseri olan kadınlar
Akut karaciğer hastalığı olan kadınlar
Miyom sorunu olan kadınlar( Ancak doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Normal şartlarda doğum kontrol haplarını kullanılması miyomun büyümesine neden olabilir.)
Hipofiz adenomu durumunda doğum kontrol hapları doktor kontrolünde kullanabilir.
Diyabetli hastaların böbrek ve göz gibi diğer organlarda sorun oluşturması halinde kesinlikle doğum kontrol hapının kullanılmaması gerekir.
Orak hücreli kansızlık sorunu yaşayan kadınlar
Safra kesesi taşı doğum kontrol hapının kullanılmasında bir sorun oluşturmaz. Ancak doğum kontrol hapları bu sorunu tetikleyebildiği için mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekir.
Epilepsi hastalığı doğum kontrol hapları için sorun teşkil etmez. Fakat epilepsi hastalıkları için kullanılan ilaçlar doğum kontrol haplarının koruma etkisini azaltabilir. Bu nedenle de gebelikten korunmak için uygun bir yöntem değildir.
Uzun süre hareketsiz kalınmasına neden olan büyük cerrahi operasyonlarda ya da travmatik vakalarda doğum kontrol haplarının operasyondan 1 ay öncesinde bırakılması gerekir.
Hamile kadınlar
Hemolitik-üremik sendromu olan kadınlar
Nedeni bilinmeyen adet dönemleri arasında kanama yaşayan kadınlar
Bir hastalığa bağlı olarak kullanılan ilaçlarla birlikte doğum kontrol haplarının kullanılmaması gerekir. Bunun nedeni ise bazı ilaçlarla doğum kontrol haplarının kullanılması halinde koruyucu etkisini yitirmesinden kaynaklanmaktadır.