Oyun; çocukların kelimeleri gibidir. Çocuklar duygularını ne yetişkiler gibi anlamlandırabilir ne de kelimelere dökebilir. Çocuklar; oyun sayesinde duygularını; ihtiyaçlarını dile getirebilirler. Bu nedenle oyun sayesinde anne-babalar çocuklarının duygularını ve ihtiyaçlarını anlayabilirler ve Onlara sağlıklı cevaplar verebilirler.
Anne-babalar çocukları ile nasıl oyun oynamalı?
1- Oyun saati özel olmalı. Yarım saatlik süre içinde başka hiç birşey ile ilgilenmiyor olmalısınız. Sadece çocuğunuza ayırdığınız özel bir zaman dilimi olmalı.
2- Çocuk ile oyun oynarken hiç birşekilde birşeyler öğretilmeye çalışılmaz. Oyun oynama anı özel bir andır. Bu özel anda ebeveyn öğretici rolünden sıyrılmalıdır. Aksi takdirde çocuk ya ebeveyn ile güç mücadelesine girer ya da daha pasif bir rol alır.
3- Çocuk oyuncakları seçer;kurguyu yaratır. Ebeveyn müdahele etmeden oyunu takip eder. Çocuk; ihtiyacını ifade edebilecek oyuncaklar seçer ve kendi kurgusunu yaratarak günlük hayatta başetmekte zorlandığı durumları oyunda tekrar yaşantılayarak tecrübelerini değiştirme fırsatı bulur. Bütün bunlar olurken ebeveyn çocuğun oyununa müdehale etmeden çocuğu takip eder; çocuk bir rol verirse bunu çocuğun istediği şekilde üstlenir.
4- Ebeveyn; çocuğun oyun esnasında ortaya çıkarttığı duyguları takip edilmeli; adlandırılmalı ve bu çocuğa ifade etmelidir. Oyun esnasında her türlü duygu kabul edilir. Kendisine ve size; oyuncaklara zarar vermediği sürece öfke duygusu da kabul edilir. Duygunun adlandırılıp ifade edilmesi çocuğun kendisi ile ilgili farkındalığını arttırdığı gibi rahatlamasına da yok açacaktır. Örneğin çocuk öfkelenip hacıyatmaza vuruyorsa şuanda çok öfkelisin şeklinde ifade edilebilir.
5- Ebeveyn çocuğun davranışlarını tanımlar yani çocuğun davranışlarını kelimelerle ifade eder. Çocuğunuza eşlik ettiğinizi hissettirmeniz için davranışlar tanımlanır . Örneğin; şu an arabayı sürüyorsun; iki hayvanı konuşturuyorsun gibi. Her 30sn de bir bu yapılabilir.
6- Oyun esnasında sınır koymak önemlidir. Çocuk kendisine; oyuncaklara ve size zarar verirse sınır konulmalıdır. Örneğin; çocuk Size sinirlenirse ve vurmaya kalkarsa burada ben vurulmak için değilim; hacı yatmaza vurabilirsin şeklinde bir cümle kurarak çocuğun Size vurmasını engelleyip öfkesini uygun birşeye yönlendirebilirsiniz.
Çocuklarla oyun oynarken ebeveynlerin en çok sordukları sorular:
1- Ben çocuğuma bu özel oyun saatin nasıl anlatabilrim?
Seninle bundan sonra özel bir oyun saatimiz olacak; bu oyun saatinde sadece ikimiz oyun oynayacağız. Sen istediğin şekilde oyun kurabilirsin.
2- Çocuğum oyuncakları kırmaya kalkarsa?
Burada sınır koymak çok önemli. bu arabalar kırılmak için burada değiller ; eğer istersen kağıtları parçalayabilirsin şeklinde bir cümle kullanılarak çocuğun öfkesi yönlendirilir.
3- Sınır koyduğum halde çocuğum oyuncakları kırmaya devam ederse ?
Ozaman da seçenek sunarak çocuğu yönlendirmek gerekecektir. arabaları kırmaya devam edersen onlarla oynamamayı seçiyorsun demektir gibi bir cümle kurularak çocuğa yaptığı davranışın sorumluluğu verilir. Ve bu cümleyi kurduktan sonra çocuk hala davranışına devam ederse; arabalar kaldırılır.
4-Özel oyun saatini hafta da ne kadar sıklıkta yapmalıyım?
haftada bir gün; en uygun olduğunuz gün ve saat diliminde yarım saatlik bir süre ayırmanız yeterli olacaktır.
5- Oyunda silah ve buna benzer oyuncakların olması sakıncalı mı?
Hayır; hiç sakıncalı değil bilhakis faydalı. Oyun ortamında çocuğun öfkesini sağlık bir şekilde çıkartmasına yardımcı olur.