Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

(Türkçeye Çeviri) Actual Knee Motion During Continuous Passive Motion Protocols İs Less Than Expected

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Actual Knee Motion during Continuous Passive Motion Protocols is Less Than Expected

Gerçek Diz Hareketi; CPM Protokolünde Görünenden Daha Azdır

Received: 4 August 2008 Accepted: 13 February 2009 Published: 27 February 2009

YAZARLAR * Jesse E. Bible1; Andrew K. Simpson1; Debdut Biswas1; Richard R. Pelker1 and Jonathan N. Grauer1

* (1) Department of Orthopaedics and Rehabilitation; Yale University School of Medicine; PO Box 208071; New Haven; CT 06520-8071; USA

AMAÇ * CPM cihazının üzerinde bulunan dijital ekranın diz fleksiyon-ektansiyonu sırasında dizin sahip olduğu gerçek açıyı yansıtıp yansıtmadığını anlamak. AMAÇ * Bandajlı ve bandajsız bacak CPM uygulamasında; diz fleksiyon ve ekstansiyonunun nasıl etkilendiğini görmek. * Bandajlı ve bandajsız bacak CPM uygulamasında yatak başlığı açılarını değiştirmenin diz fleksiyon-ekstansiyonunu nasıl etkilediğini görmek. GİRİŞ * CPM artroskopi ve diğer cerrahi işlemler sonrası diz ve dirsek gibi hareket kaybına yatkın eklemlerde artrofibrozisi önlemek için kullanılan modern klinik bir uygulamadır. * CPM kavramı başlangıçta Salter ve arkadaşları tarafından tanıtıldı. * (25-26-27-28) Araştırmalar cerrahi sonrası immobilizasyonun kollajen doku iyileşmesine zarar verdiğini göstermiştir. GİRİŞ * Çok sayıda klinik çalışma CPM’in kısa vadede ROM üzerine etkinliğini ispatlamıştır. * Artroplasti sonrası sadece fizyoterapi uygulaması ile karşılaştırıldığında CPM+Fizyoterapi 1 hafta içerisinde diz fleksiyonunu daha fazla artırmıştır. * TDA sonrası CPM’in ROM üzerine uzun süreli etkinliği literatürde vardır ancak bu etkinlik hala tartışma konusudur. (3-7-11-12)

GİRİŞ * (2) Numaralı çalışmada Borosseau ve arkadaşlarının 952 yetişkin birey üzerinde yaptığı çalışma sonucu CPM’in hastanede yatış süresini kısalttığı ispatlanmıştır. * Ayırca fizyoterapiye ek olarak bu yöntemin artroplasti sonrası diz manuplasyonuna ihtiyaç duyan hasta sayısını azaltmıştır. (2-7-12-22-30-31) GİRİŞ * 30-40 derece hareket açıklığı ile başlayıp hareketin günlük 10 ila 20 derece artırılması ile etkin olduğu klinik çalışmalar ile ispatlanmıştır. (4-11-22-30-31) GİRİŞ * Genel olarak bu çalışmalar CPM’in diz fleksiyon hareket açıklığında önemli bir belirleyici olduğu gösterilmiştir. * TDA sonrası büyük hareket açıklıklarında; kısa ve uzun vadeli ROM’un belirlenmesinde çok önemli bir cihaz olduğu düşünülen CPM’in gerçek ROM ile farklılıkları vardır.

GİRİŞ * Bir çok klinisyen diz ROM’unun CPM’in gösterdiğinden daha küçük olduğunu düşünmektedir ancak bu konuda henüz bir araştırma yapılmamıştır. * Bu nedenle TDA sonrası CPM’in fonksiyonel sonuçlar ve pasif hareket protokolleri arasındaki ilişkiyi doğru optimize etmek için CPM cihazında nicel bir göstergeye ihtiyaç duyulmaktadır.

GİRİŞ * Biz bu çalışmada CPM’im diz hareket açıklığını artırırken bandajlama tekniği ve hasta pozisyonlama ile etkinliğini ayrıca CPM üzerindeki açı göstergesinin ne kadar doğru olduğunu sorguladık. MATERYAL VE METOD * Asemptomatik toplam 20 kişinin her iki dizinin fleksiyon dereceleri elektrogonyometrelerle ölçülmüştür. Uyluk ve baldır çevresi 21 ± 3 ve 15 ± 2 inç olarak ölçüldü. (1 inç=2;54 cm) * Daha sonra CPM ile 0-10 dereceden başlanarak 10’ar derecelik artışlarla 0-90 dereceye varıldı. MATERYAL VE METOD * 10’ar derecelik artışların her birinde yatak başlığı açıları 0-30-60 dereceye ayarlandı ve ayrıca diz bandajlı ve bandajsız şekilde CPM uygulaması yapıldı. * Bu çalışmaya başlanmadan önce Kurumsal Değerlendirme Kurulundan (Institutional Review Board) onay alındı.

MATERYAL VE METOD * Tüm çalışma boyunca aynı CPM cihazı kullanıldı(Phoenix ™ Serisi; Model 1850 D iz CPM McKelor Teknolojileri Ltd;Grove City; OH).

* Buna ek olarak CPM cihazının kaymasını ve pozisyon değişikliğini önlemek için metal kelepçelerle yatağa sabitlendi.

MATERYAL VE METOD * Daha sonra CPM cihazı 10’ar derecelik artışlar için programlandı ve hareketin CPM cihazına göre 0 dereceye her geldiğinde kontrol amaçlı ölçümleri yapıldı. * 10’ar derecelik artışlarla elde edilen seri 9 ölçüm 6 farklı durumda yapıldı (yatak 0-30-60 derece; diz bandajlı-bandajsız). * Her iki diz ayak bileğinden başlanarak %50 çakışan bandajlama tekniği ile uyluğun orta kısmına kadar bandajlandı.

MATERYAL VE METOD * Her 10 derecelik artışta CPM cihazında görülen değerler ile elektrogonyomotre ile karşılaştırıldı. Her ölçümden sonra CPM cihazı kalibre edildi. MATERYAL VE METOD * Electrogoniometre ölçüm sistemi (SG150 Biyometri Ltd Gwent; İngiltere) (14-16-23-24-29-32) ile makalelerde de aynı ölçüm sistemi kullanılmıştır. * Elektrogonyometre; noninvazif 2 adet plastik çubuk ve bunlar arasında da ince esnek bir şerit ve monitörden oluşmaktadır.

MATERYAL VE METOD * Plastik çubuklarla deri arasındaki kaymayı önlemek için ekstremitenin lateraline çift taraflı bant ile sabitlenmiştir. * Elektrogonyometrenin doğruluğu manuel gonyometre ile test edilmiştir.

MATERYAL VE METOD * Farklı yatak yükseklikleri ve bandajlı-bandajsız hareket farklılıklarında post hoc Bonferroni analizi kullanıldı. * Tüm analizler için; SPSS ® 17.00 (SPSS Inc; Chicago; IL) kullanıldı. BULGULAR BULGULAR BULGULAR TARTIŞMA * Önceki çalışmalarda CPM cihazının sınırlı hareket açıklığında hemoraj-ödemi temizlemede (18-19) ve uzun vadeli ROM’un sürdürülmesinde(4-11-22-30-31) çok da etkili olmadığı gösterilmiştir. * Eğer CPM’de büyük hareket açıklıkları kullanılmış olsaydı periartiküler dokularda doku uyumu için yardımcı inflamatuar mediatörlerin kullanılmasına gerek kalmayacaktı (17). TARTIŞMA * Bu bulgular göz önüne alındığında CPM’in klinik etkinliğini optimize etmek için araştırma yapmaya ihtiyaç duyulmuştur. * Bu nedenle istenilen diz ROM’unun kazanılmasında CPM’in etkinliğini öğrenmek için hasta pozisyonlama ve bandajlama teknikleri değerlendirildi. TARTIŞMA * Verilerimize göre; ROM; CPM’in gösterdiğinden daha azdır. Dizin hareketi ortalama olarak; CPM’in gösterdiğinin %68-76’sı kadardır. TARTIŞMA * Küçük hareket açıklıklarında dizin pompa etkisi azdır. Çünkü eklem kapsülü 35 derece fleksiyonda maksimum kapasiteye ulaşır(5-6-8-10). * Bizim sonuçlarımıza göre 50 dereceden küçük hareket açıklığında uygulanan CPM protokollerinin maksimum pompalama etkisine ulaşamadığı ortaya çıkmaktadır. TARTIŞMA * CPM protokollerinin doğruluğunu geliştirmek için yatak başlıklarının yükseltilmesi doğrudur ancak 30 veya 60 derece yükseltilmesi arasında anlamlı bir fark yoktur. * Yatak başlığı yükseltildiğinde ekstremitenin proksimali daha güvenli konumlandırıldığı için diz fleksiyonu daha sağlıklı ölçülmüştür. * Ayrıca bandajlanmış diz; çıplak dize göre daha doğru bir ölçüm şansı vermiştir. SONUÇ * TDA ve diğer cerrahi işlemler sonrası sıkça kullanılan CPM cihazının gösterge sistemi tam anlamı ile gerçeği yansıtmamaktadır. MAKALENİN EKSİK VE GÜÇLÜ YÖNLERİ * (-) Tek bir marka CPM cihazı kullanıldığı için diğer CPM makineleri arasındaki potansiyel değişiklikler dikkate alınamadı. * (+)Ancak bu durumu kompanse etmek için CPM cihazını düzenli olarak kalibre ettik. MAKALENİN EKSİK VE GÜÇLÜ YÖNLERİ * (-) Hastaların demografik bilgileri hakkında bir bilgi olmaması * (-) Bandajlı dizde elektrogonyometre kullanımının açıklanmaması * (-) Araştırma yapılan kişi sayısının az olması * (+) CPM cihazının yatağa sabitlenmesi * (+) Elektrogonyometrenin manuel gonyometre ile kontrol edilmesi * (+) Daha önce CPM hakkında yapılmış 32 adet çalışmadan faydalanılması

Kaynakça
* References
* 1.Breen TF; Gelberman RH; Ackerman GN. Elbow flexion contractures: treatment by anterior release
and continuous passive motion. J Hand Surg Br. 1988;13:286–287.
2.Brosseau L; Milne S; Wells G; Tugwell P; Robinson V; Casimiro L; Pelland L; Noel MJ; Davis J; Drouin H.
Efficacy of continuous passive motion following total knee arthroplasty: a metaanalysis. J
Rheumatol.2004;31:2251–2264.
3.Chiarello CM; Gundersen L; O’Halloran T. The effect of continuous passive motion duration and
increment on range of motion in total knee arthroplasty patients. J Orthop Sports Phys
Ther. 1997;25:119–127.
4.Colwell CW Jr; Morris BA. The influence of continuous passive motion on the results of total knee
arthroplasty. Clin Orthop Relat Res. 1992;276:225–228.
5.Favreau JC; Laurin CA. Joint effusions and flexion deformities. Can Med Assoc J. 1963;88:575–576.
6.Funk DA; Noyes FR; Grood ES; Hoffman SD. Effect of flexion angle on the pressure-volume of the
human knee. Arthroscopy. 1991;7:86–90.
7.Harms M; Engstrom B. Continuous passive motion as an adjunct to treatment in the physiotherapy
management of the total knee arthroplasty patient. Physiotherapy. 1991;7:301–307.
8.Jayson MI; Dixon AS. Intra-articular pressure in rheumatoid arthritis of the knee. 3. Pressure changes
during joint use. Ann Rheum Dis. 1970;29:401–408.
9.Jordan LR; Siegel JL; Olivo JL. Early flexion routine: an alternative method of continuous passive
motion. Clin Orthop Relat Res. 1995;315:231–233.
10.Levick JR. The influence of hydrostatic pressure on trans-synovial fluid movement and on capsular
expansion in the rabbit knee. J Physiol. 1979;289:69–82.

* 11.Maloney WJ; Schurman DJ; Hangen D; Goodman SB; Edworthy S; Bloch DA. The influence of
continuous passive motion on outcome in total knee arthroplasty. Clin Orthop Relat Res. 1990;256:162–
168.
12.McInnes J; Larson MG; Daltroy LH; Brown T; Fossel AH; Eaton HM; Shulman-Kirwan B; Steindorf S;
Poss R; Liang MH. A controlled evaluation of continuous passive motion in patients undergoing total
knee arthroplasty.JAMA. 1992;268:1423–1428.
13.Montgomery F; Eliasson M. Continuous passive motion compared to active physical therapy after
knee arthroplasty: similar hospitalization times in a randomized study of 68 patients. Acta Orthop
Scand. 1996;67:7–9.
14.Myles CM; Rowe PJ; Nutton RW; Burnett R. The effect of patella resurfacing in total knee
arthroplasty on functional range of movement measured by flexible electrogoniometry. Clin Biomech
(Bristol; Avon). 2006;21:733–739.
15.Myles CM; Rowe PJ; Walker CR; Nutton RW. Knee joint functional range of movement prior to and
following total knee arthroplasty measured using flexible electrogoniometry. Gait Posture. 2002;16:46–
54.
16.Nutton RW; van der Linden ML; Rowe PJ; Gaston P; Wade FA. A prospective randomised double-blind study of functional outcome and range of flexion following total knee replacement with the
NexGen standard and high flexion components. J Bone Joint Surg Br. 2008;90:37–42.
17.O’Driscoll SW; Giori NJ. Continuous passive motion (CPM): theory and principles of clinical
application. J Rehabil Res Dev. 2000;37:179–188.
18.O’Driscoll SW; Kumar A; Salter RB. The effect of continuous passive motion on the clearance of a
hemarthrosis from a synovial joint: an experimental investigation in the rabbit. Clin Orthop Relat
Res. 1983;176:305–311.
19.O’Driscoll SW; Kumar A; Salter RB. The effect of the volume of effusion; joint position and
continuous passive motion on intraarticular pressure in the rabbit knee. J Rheumatol. 1983;10:360–363.
20.Pope RO; Corcoran S; McCaul K; Howie DW. Continuous passive motion after primary total knee
arthroplasty: does it offer any benefits* J Bone Joint Surg Br. 1997;79:914–917.

* 21.Ritter MA; Gandolf VS; Holston KS. Continuous passive motion versus physical therapy in total knee
arthroplasty. Clin Orthop Relat Res. 1989;244:239–243.
22.Romness DW; Rand JA. The role of continuous passive motion following total knee arthroplasty. Clin
Orthop Relat Res. 1988;226:34–37.
23.Rowe PJ; Myles CM; Hillmann SJ; Hazlewood ME. Validation of flexible electrogoniometry as a
measure of joint kinematics. Physiotherapy. 2001;87:479–488.
24.Rowe PJ; Myles CM; Walker C; Nutton R. Knee joint kinematics in gait and other functional activities
measured using flexible electrogoniometry: how much knee motion is sufficient for normal daily
life* Gait Posture.2000;12:143–155.
25.Salter RB. Motion vs. rest: why immobilize joints* J bone Joint Surg Br. 1982;64:251–254.
26.Salter RB; Field P. The effects of continuous compression on living articular cartilage: an experimental
investigation. J Bone Joint Surg Am. 1960;42:31–49.
27.Salter RB; Hamilton HW; Wedge JH; Tile M; Torode IP; O’Driscoll SW; Murnaghan JJ; Saringer JH.
Clinical application of basic research on continuous passive motion for disorders and injuries of synovial
joints: a preliminary report of a feasibility study. J Orthop Res. 1984;1:325–342.
28.Salter RB; Simmonds DF; Malcolm BW; Rumble EJ; MacMichael D; Clements ND. The biological effect
of continuous passive motion on the healing of full-thickness defects in articular cartilage: an
experimental investigation in the rabbit. J Bone Joint Surg Am. 1980;62:1232–1251.
29.van der Linden ML; Rowe PJ; Myles CM; Burnett R; Nutton RW. Knee kinematics in functional
activities seven years after total knee arthroplasty. Clin Biomech (Bristol; Avon). 2007;22:537–542.
30.Ververeli PA; Sutton DC; Hearn SL; Booth RE Jr; Hozack WJ; Rothman RR. Continuous passive
motion after total knee arthroplasty: analysis of cost and benefits. Clin Orthop Relat Res. 1995;321:208–
215.
31.Vince KG; Kelly MA; Beck J; Insall JN. Continuous passive motion after total knee arthroplasty. J
Arthroplasty. 1987;2:281–284.
32.Walker CR; Myles C; Nutton R; Rowe P. Movement of the knee in osteoarthritis: the use of
electrogoniometry to assess function. J Bone Joint Surg Br. 2001;83:195–198.