Ramazanda kilosunu koruyamayan; hatta daha da kilo alıp tartılara küsenlerden misiniz? O zaman hemen bu önerilere dikkat!!! Kendinize öncelikle şunu söyleyin ki bu sefer her şey daha farklı olacak…
Bu yıl da Ramazan ayının; kavurucu sıcaklara denk gelmesi; oruç tutanları olumsuz etkileyebilir. Halsizlik ve tansiyon gibi sorunlar yaşamamak için yediklerimize dikkat etmek gerek!
Beslenme tipinin; uyku alışkanlığının ve aktivite düzeyinin değiştiği ramazan ayında kilo almak kaçınılmaz hale geliyor ancak yeterli ve dengeli beslenmeyle kiloyu korumanın yanı sıra kilo bile verilebiliyor.
Burada unutulmaması gereken en önemli nokta vücudu aç kalmaya ve yemek yeme saatlerine alıştırdıktan sonra harcanan günlük enerjiyi düşürmek yerine yenilen yemek miktarlarını azaltmaktır. Porsiyon miktarlarını arttırmadan birkaç ufak beslenme taktikleriyle ederek ramazanı daha sağlıklı ve zinde geçirebilirsiniz.
Sahurda dikkat edilmesi gereken beslenme önerileri
Mutlaka sahura kalkın. Bu şekilde hem aç kaldığınız süre azalır hem de metabolizmanız daha az yavaşlar.
Sahurda tercih edilecek olan besinler enerjisi çok düşük olmayan fakat kolay hazmedilebilir besinler olmalıdır
Doymam endişesiyle sahurda sebze yemeği ve meyve yemekten kaçınmamalıdır. Bu kesinlikle yanlış bir beslenme tarzı. Ramazan ayında artan kırmızı et; ekmek; pilav; makarna; hamur işleri; tatlı ve börek tüketimi azaltılıp; sebze meyve tüketimi önemli derecede arttırılmalıdır.
Porsiyon miktarları küçültülmeli; yavaş yemek yemeye özen gösterilmelidir.
Kızartmalardan; hamur işlerinden aşırı yağlı ve şekerli besinlerden uzak durulmalıdır
İftar ile sahur arasında uzun bir zaman dilimi olduğundan besinler dengeli bir şekilde dağıtılmalıdır. Yemek saatlerinin değişmesi ara öğünlerin atlanmasına neden olabiliyor; ancak özellikle sahurda aşırıya kaçmamak için ara öğünleri tüketmeye devam etmeniz gerekir. Beslenme sıklığı en az 4 öğün olmalı; sahur ve iftar hariç en az 2 öğün daha yapılarak yiyecek alımı dengelenmelidir. Ara öğünlerde meyve sebze tüketimine ağırlık verilebilir.
Çok ağır olmayan yiyecekler tüketilmelidir böylece mide yanması ya da hazımsızlık gibi şikâyetler önlenebilir.
Seçilen yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir özelikle ızgara; fırında ve haşlama yöntemi ile yemekler pişirilmelidir.
Reflü ve gaz sıkıntısına yol açmamak için sahurdan sonra yarım saatten önce yatmamalı.
Sahuru erken kahvaltı gibi düşünerek sizi gün boyunca tok tutacak; kan şekerinizin düzenli seyretmesini sağlayacak protein içeriği yüksek besinlerden oluşan bir kahvaltı hazırlayın. Ağır ve yağlı yemekler yerine peynir; yumurta; yoğurt gibi proteinden zengin bir mönü sizi tok tutar.
Sahurda zeytin yemek sizi susatacağından mümkün olduğunca yememeye çalışın.
Gün içinde susuz kalınacağı için iftar ile sahur arasında en az 2-2.5 litre su içilmeli ve sulu gıdalar tercih edilmelidir. Sahurda çok su içmeniz size tokluk hissi verir ve gündüz daha çok açlık hissetmenizi sağlar. Bu bakımdan suyu iftarda daha çok için
Sahurda reçel; bal gibi tatlı gıdalar tüketmeyin.
Sahurda siyah çayla demlenmiş çayda susuzluğunuzu artıracağından iyi bir tercih değildir.
Ramazan boyunca ve normal günlük yaşantınızda hazır meyve suları; asitli içecekler; tatlandırıcılar; çay ve kahveden uzak durulmalıdır
Sahurda yiyebileceğiniz ideal besinler
Beyaz ekmek yerine kepek ekmeği
Et; süt; yoğurt; peynir (proteinden zengin besinler)
Kuru baklagiller; kepekli makarna; esmer pirinç
Sebze yemekleri; sebzeli börek
Su ihtiyacınızı gidermek için komposto; hoşaf
Taze meyve
Sütlü tatlılar
Kuruyemişler (fındık; fıstık; badem; ceviz)
Yemekten bir saat sonra süt
Bol bol su