TEMMUZDA KOLAY VE SAĞLIKLI ORUÇ TUTMAK İÇİN TÜYOLAR
Çalışmalar gösteriyor ki düşük kalorili; yeterli ve dengeli beslenmek uzun ve sağlıklı yaşamın ilk basamaklarından. Ramazanlarda bu düşünce ile tüm gün süren açlığımızın telafisini yaparcasına iftara yoğunlaşmak yerine yeterli ve çeşitli besin örüntüsü ve düşük kalori ile metabolizmamızı dengeleyebilir adeta bir detoks uygulayabiliriz.
Metabolizmamız her zamankinden daha yavaş
Günler yaz aylarında uzun.Tüm gün açlıktan sonra iftar zamanında kan şekerimiz düşmüş ve metabolizmamız yavaşlamış haldedir. Bu nedenle tüm gün yemediğimizi bahane ederek fazla ve çeşitli yemek yenildiğinde mide çalışmakta; yavaşlamış metabolizma enerjiyi kullanmakta zorlanır. Aldığımız enerjiyi harcayamadığımızdan ramazan ayında genelde kilo alırız.
İftar ve sahur arasında geçen beslenme düzenimizi azalan günlük enerjimize uygun olarak planlayabilirsek; dengeli bir beslenme ile hem yeterince doyarak iftarınızı tamamlayabilirsiniz; hem de gün içinde daha verimli ve dinç bir şeklide oruç tutabiliriz.
Tatlı yemek kural mı?
Normalde tatlı tüketiminde ölçülü olmaya çalışırken iftar sonrasında gelenek haline getirdiğimiz tatlı tüketimi bile alacağımız kiloların en önemli nedenlerinden.Tatlı yemeyi iftarın bir parçası olarak görmeyin ve meyve tercih edin. Tatlı yemeyerek 800 hatta 1000’i geçen kalorileri almamış olun.
Sahur olmazsa olmaz…
Tüm gün tutacağımız oruç için vücudu hazırlamak; dinç ve verimli bir gün geçirerek oruç tutmak için sahurda yeterli besin almak çok önemli. Sahura kalkmayarak tutulan oruç ile açlık süresi uzar; kan şekerinde düşüş daha fazla olur. Bunun etkisini tüm gün süren yorgunluk; halsizlik; baş ağrısı; tansiyonun ve kan şekerinin düşmesi ile hissedebiliriz. Kilo vermeyi düşünenler için durum iyice zorlaşır; kilo almaya yatkınlık artar.
Sıvı tüketimi çok önemli
Ramazan ayının yaz ayına gelmesi ile su kaybı ve buna bağlı sıvı ihtiyacı da artmıştır. İftarla sahur arasında geçen zamanda yeterli su tüketiminin yanında minerallerden de zengin olan maden suyu da içilebilir.
Oruç Tutarken Önemli Hatırlatmalar
*mutlaka sahura kalkmalısınız.yatmadan yemek yinilip yatıldığında hem öğünler arasındaki zaman azalacak hem de aç kalınan süre uzayacaktır.
* Sahurda yeterli protein ( peynir; yumurta; süt;yoğurt) tam tahıllar ( tahıllı ekmek; bulgur pilavı; yulaf)ve yağ ( ceviz; badem; zeytinyağı vb) tüketmek daha rahat ve verimli bir gün geçirmenizi sağlar. Midenizde ağırlık yapmayacak; besin yönünden zengin; tok tutacak yiyecekler seçilmeli.
*İftarda ilk tüketeceğiniz yiyecek veya içecek çok soğuk veya çok sıcak olmasın. Ilık su içmek doğru olur.
*Hafif bir başlangıç sonrasında bir müddet ara verilmeli; ortamınızdan dolayı ara verilemiyorsa yemek yemeye yavaş devam edilmelidir.
*yaz ayında sıcak çorba yerine soğuk çorba da tercih edilebilir.
*Yemeklerle beraber pilav makarna yerine tahıllı ekmek tercih edin
*Yemeklerle beraber salata; sebze yemeği tüketmeye özen gösterin
*Yemek öncesi ve sonrasında yeterli su içmeye dikkat edin.
*Yemekten hemen sonra tatlı yerine 1-2 saat sonra meyve yemeye özen gösterin.
ÖRNEK RAMAZAN MENÜSÜ (miktarlar kişinin ihtiyacına göre planlanmalıdır)
İFTAR
çorba
yoğurt
15dk ara
etli- kıymalı sebze yemeği
cacık veya ayran
ramazan pidesi
salata
maden suyu
karışık meyve kompostosu- az şekerli
SAHUR
yumurta; peynir
ceviz
domates- salatalık vb sebze çeşitleri
tam tahıl ekmeği
karpuz
yoğurt veya süt
2;5 - 3 lt su iftar ile sahur arasında içilmelidir.