Estetik bir ameliyatta; doktor ve hasta karşi iki cephede değil aynı safta yer alır. Bu nedenle hastanın doktoruna güvenmesi ve aklındaki bütün soru işaretlerinden arınmış olarak ameliyata girmesi çok önemlidir. Ameliyat konusunda tedirginlikleri olan bir hasta; doktor için de bir stres kaynağıdır. Bu nedenle ameliyat öncesi dönemde hasta doktoru ile birkaç kez görüşmeli her konuda aydınlanmalı olası riskler ve muhtemel ameliyat sonucu konusunda bilgi almalıdır. Bu esnada heyecan nedeniyle doktor tarafından verilen bilgilerin unutulabileceği düşünülerek; notlar alınabilir veya hasta; görüşme sırasında eşi; aile bireylerinden biri veya bir arkadaşını yanında bulundurabilir.
Görüşme sırasında doktorunuzu geçirdiğiniz ameliyatlar; hastalıklar; ve kullandığınız ilaçlar konusunda bilgilendirmeniz hayati önem taşır.
Sigara ve alkol kullanımı estetik ameliyatlarda olumsuz etkenlerdir. Bu nedenle ameliyattan 2 hafta önce sigara ve alkolün kesilmesi ya da makul bir seviyeye indirilmesini doktorunuzla görüşmelisiniz. Sigara kullanımının durdurulması veya aza indirgenmesi ameliyat sonrasındaki 2 haftalık iyileşme döneminde de devam etmelidir.
Aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlar ameliyatta aşırı kanamaya ve ameliyat sonrasında ameliyat sahasında kan birikimine yolaçabilir; bu nedenle başta Aspirin olmak üzere tüm kan sulandırıcı ilaçlar; E vitamini; Ginko Biloba; Omega 3; Coenzim Q10 içeren haplar; ameliyattan 2 hafta önce bırakılmalıdır. Kan sulandırıcı özelliği olan kirazın tüketimi de sınırlandırılmalıdır.
Bayanların adet dönemi özellikle meme ameliyatlarında olumsuzluklar yaratabilmektedir. Bu nedenle ameliyat randevunuzu ayarlarken bu konuyu da göz önünde bulundurmalısınız.
Ameliyattan bir gün önce veya şartlar gerektirdiği takdirde ameliyat sabahı hastanede bazı tahliller yapılacak ve size narkoz verecek anestezi uzmanı tarafından muayene edileceksiniz.
Ameliyat saatinden 6-8 saat kadar önce aç-susuz olmanız gerekmektedir. Narkozdan ayılırken bulantı ve kusmanız olursa midenizin boş olması olası bazı sıkıntıları bertaraf etmek için gereklidir. Genellikle ameliyattan sonra 6 saat kadar daha aç kalmanız gerekecek ancak bu süre boyunca vücudunuzun sıvı ve enerji gereksinimi serumlar yardımıyla sağlanacaktır..
Ameliyat sabahı banyo yapmanız tavsiye edilir; bu hem antisepsi hem de ameliyat sonrası dönemde kendi rahatlığınız için gereklidir. Hastaneye giderken vücudunuzda krem; nemlendirici; tırnaklarınızda oje olmamasına dikkkat etmelisiniz. Ayrıca ameliyata giderken takı; mücevher; saat; toka ve benzerlerinin çıkarılmış olmasına özen gösteriniz.
Ameliyatta sonra hareketlerinizi bir miktar kısıtlanabileceğini düşünerek hastaneye gelirken giyip çıkarması kolay olacak (eşofman tarzı) kıyafetler tercih etmeniz önerilir.
Ameliyata alınmadan önce cerrahınız ile bir kez daha görüşeceksiniz. Bu görüşmede ameliyat bölgenizin fotoğrafları çekilecek; ameliyata yardımcı olması amacıyla ameliyat bölgesinde bazı çizimler yapılacak; ameliyatınıza ait onam ve bilgilendirme formunu imzalamanız istenecektir.
Bu aşamada doktorunuzla son bir kez ameliyat konusunda konuşabilir; cevap alamadığınız konular varsa sorabilirsiniz. Hatta planlanan ameliyat sonucunu bir kez daha doktorunuzla gözden geçirebilirsiniz.
Anestezi doktorunun talimatıyla yapılacak bir iğne sayesinde ameliyata heyecansız gitmeniz sağlanacaktır.
Ameliyat sonrası dönemde doktorunuzun talimatlarına uymanız ameliyatın başarısına katkıda bulunacaktır.
Op Dr Murat Tezcan