Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sınava Girecekler İçin Öneriler: Velilere Tavsiyeler

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Sınava girecek gençlere destek olma süreci oldukça zorlu bir yoldur. Hem öğrencinin ergenlik döneminde olması hemde bu sürecin başlı başına stresli bir tecrübe olması sınava girecek öğrencinin zaman zaman huzursuz; kaygılı yada agresif tavırlar sergilemesine sebebiyet verebilmektedir. Anne babalar olarak; bu süreçte olabildiğince ortamı normalleştirmek önem taşımaktadır.İşte sınava girecek öğrencilerin anne babalarına bazı öneriler:

1-Bu süreci birlik olarak atlatın. Bu sınav ve kazandığı üniversite onun hayatını şekillendirecek kadar önemli bir etken. Hem maddi hem de manevi açıdan çocuğunuzu destekleyin. Koşulları onun için daha uygun hale getirmeye çalışın. Örneğin; çalışmaya uygun bir ev sağlamak yada yetişemeyeceği bir zamanda dershane etüdüne arabayla bırakmak gibi. Ayrı olan anne babalarda bu süreçte daha sık bir araya gelmeli; çocuklarının sorumluluğunu birlikte üstlenmeliler.

2-Ekstra stres yüklemesi yapmayın. Kendi dert ve sorunlarınızı; işinizin stresini yada eşinizle olan sorunları olabildiğince sınava girecek öğrenciye yansıtmamaya çalışın. Zaten stresli bir dönemde olan üniversite adayı için daha fazla stres odaklanma sorunu yaratabilir ve öfkesine size yönlendirmesine sebep olabilir.

3-Kendi gençliğinizle kıyaslama yapmayın. Bizim zamanımızda ne dershane; ne özel öğretmen vardı gibi konuşmalar sadece kendisini başarısız ve değersiz hissetmesine yol açacak; düşündüğünüz gibi ona verdiğiniz imkanları daha iyi değerlendirmesine yol açmayacaktır.

4-Başkalarıyla kıyaslama yapmayın. Diğer öğrenciler ile kıyaslama yapmak özgüven eksikliğine sebebiyet verebilir.

5-Sağladığınız olanakları daha sonra negatif şekilde hatırlatmayın. Başarısızlık durumunda; senin için ......... yaptık; yine de sen başarısız oldun gibi konuşmalar sadece zaten başarısız olduğu için üzülen çocuğunuzun en çok destek beklediği noktada daha çok moralinin bozulmasına neden olur.

6- Kendi ideallerinizi çocuğunuz üzerinden gerçekleştirmeye çalışmayın. Siz mühendis olmak istemiş olabilirsiniz ama çocuğunuzu buna zorlamak sadece mutlu olmadığı bir meslek alanına yönlendirmek demektir. İşinden mutsuz olmak da kişinin hayat kalitesini büyük oranda düşüren bir faktördür.

7- Ne olursa olsun yanındayız mesajını verin. Sınavdan yüksek alınca olumlu tepki verip ; düşük aldığında ise negatif bir tutum sergilemeyin. Her zaman tutarlı davranmaya çalışın. Ne olursa olsun sevdiğinizi belli edin.

8- Çocuğunuzun sorumluluk almasına destek verin. Bazı şeyleri kendi halletmek istiyorsa; bunu gerçekleştirebilmesi için alan yaratın. Dershane kaydını kendi yenilemek istiyorsa buna müsade edin; ders kitaplarını kendi almak isterse buna olanak tanıyın.

9- Okulda sınavlardan kötü not aldığında bunun sorumluluğunu almayı öğretin. Hoca düşük vermiş yada sınavda anlatmadığını sordu gibi bahanelere sığınmak yerine gerçek problemi algılayıp; değiştirebilmesi için destekleyin. Bu gerçekçi bir analiz yapmayı öğrenmesini sağlayacak ve ilerisi içinde kullanabileceği bir beceri kazandıracaktır.

10- Sınavın hemen öncesindeki gün çocuğunuza normalden aşırı farklı davranmayın. Değişik bir yere gitmek; normalden farklı yemekler yemek bünyede farklı tepkiler yaratabilir. Çok yumuşak davranmak bu durumu abartmak baskı yaratabilir yada sınavın çok kötü bir şey olduğu ve sizin o yüzden iyi davrandığınız algısı yaratabilir.

11- Baskı yaratacak cümleler kurmayın. "Sana güveniyoruz; hepsini yaparsın vb. sözler kişide kaygı yaratabilir. Çoğu genç ailelerini hayal kırıklığına uğratmaktan korkar. Bunun yerine; "Elinden gelenin en iyisini yap; biz hep yanındayız demek daha doğru olabilir."

12- Sınav öncesi panik yapmayın. Unutmayın panik bulaşıcıdır. Olabildiğince sakin olursanız oda sizden örnek alacak daha da sakinleşecektir.

Tüm öğrencilere başarılar dilerim.
Uzm. Psk Funda Kıvrıkoğlu