Sperm testi; erkekte sperm hücrelerinin yumurtayı döllmeme potansiyelini incelemek amacıyla yapılan makroskopik ve mikroskobik bir incelemedir.
Sperm Testi Ne Zaman Yapılır?
Varikosel; orşit sekeli ; inmemiş testis; hormonal hastalık varlığında. Düzenli ve korunmasız bir cinsel yaşama rağmen bebek sahibi olama durumunda; sperm testi yaptırmalıdır.
Sperm Testi Nasıl Yapılıyor?
Özel sperm verme odalarında masturbasyon yöntemi ile steril bir kaba boşalma gerçekleşmelidir. Penisten çıkan tüm damlalar çok önemlidir ve kesinlikle kabın dışarısına taşırılmamalıdır.
Semen (er suyu; ejakülat; meni)
Orgazm sonucunda erkekten gelen beyaz kremsi sıvıya semen ya da meni denir. Meni içerisinde erkek üreme hücresi olan spermleri; spermin yaşadığı sıvıyı barındırır. Sperm gücreleri bu sıvı içerisinde yaşamaktadır. Bu sıvının içeriğinde amino asit; sitrat; enzimler; flavin; fruktoz; proteinler ve C vitamin ibulunur. Kendine has yapışkan bir yapısı; rengi; ve yoğunluğu vardır.
Erkek kısırlığı; erkeğe bağlı nedenlerle düzenli cinsel ilişkiye rağmen; bir yılın sonunda gebeliğin meydana gelmemesi veya çocuk sahibi olamaması olarak tanımlanmaktadır. Evli çiftlerin yaklaşık olarak %10-15 inde kısırlık tehtidi görülmektedir. Nedenler göz önüne alındığında %50’sinde sadece kadın faktörünün; %30’unda sadece erkek faktörünün ve %20’sinde ise hem erkek hem de kadın faktörünün olduğu bilinmektedir. Bu oran günümüzde sosyo ekonomik durum ve teknolojinin zararlı etkileri ile değişebilmektedir. Gelecekte erkeklere bağlı kısırlığın artacağı düşünülmektedir.
Sperm analizinin sonuçlarını cinsel perhiz süresi; önceki boşalmada eğer tam olarak boşalma olmaması etkiler. Bu yüzden sperm tahlilinin en az iki günlük cinsel perhiz sonrasında; yedi günü geçmeyecek şekilde verilmesi önerilir. İdeal perhiz süresi 3-4 gündür. Hemen öncesinde az da olsa idrarınızı yapınız. Sperm verme sırasında su; sabun; tükürük; krem vb. gibi analiz sonucunu olumsuz yönde etkileyecek maddeler asla kullanılmamalıdır. Sperm vereceğiniz kabın ve kapağın iç kısmına dokunulmamalıdır. Penisten gelen menilerin tamamının kabın içine verilmesi gerekir.
Sperm testinde özetle;
Sperm sayısına bakılır.
Sperm hareketine bakılır.
Sperm canlılığına bakılır.
Sağlıklı dış görünüşe bakılır.
Lökosit gibi başka hücreler ve sayısına bakılır.
Ayrıca; Meninin sıvılaşma süresi; Akışkanlığı; Rengi; Hacmi; pH sı da değerlendirilir.
SAĞLIKLI SPERM HÜCRESİ VE MENİ TESTİ KRİTERLERİ
Bakılan değişkenler Güncel referans değerler
a. Miktar (hacim) 1.5
b. ph ≥7.2
c. ml de sperm sayısı ≥15 milyon/ml
d.Total sperm sayısı ≥39 milyon/ml
e. Hareketlilik %40* %32**
f. Şekil (morfoloji) ≥%4
g. Canlılık (viability) ≥58
ğ. Lökosit (iltihap hücresi) ≤1 milyon/ml
Sperm hücre sayısı 1 ml de en az 15 milyon; toplam sperm sayısında 39 milyon olmalı.
***Sperm hücrelerinin en az %32 si İleri hareketli ve İleri hareketli ile yerinde hareketli spermlerin toplamı en az %40 olmalı.
Sperm canlılığı en az %58 olmalı.
Sıvılaşma boşalma sonrası 60 dk içinde olmalı.
Semen damlasındaki uzama akışkanlık 2 cmden kısa normalı.
Renk; gri ve opak olmalı.
Semen hacmi en az 1;5 ml üzeri olmalı.
Semen pH referans değer 7;2 ya da üzeri olmalı.
SPERM HAREKETİ
İleri hareketli; hızı ne olursa olsun spermin aktif olarak hareketi hem doğrusal; gelişi güzel hemde geniş dairesel olarak tanımlanır.
Yerinde hareketli; İlerlemenin olmadığı motilitenin tüm modelleri ve küçük daire içinde yüzme olarak tanımlanır.