Doğum öncesi vitaminlerin planlı gebeliklerde gebelik gerçekleşmeden plansız gebeliklerde ise gebelik oluşumu öğrenildikten sonra zaman kaybetmeden alınması gerekir. Kadın doğum uzmanlarının önerdiği bu vitaminlerin bebeğin beyin ve omurilik gibi hayati yapılarına dönüşecek sinir kordonu oluşumu sırasında önemli etkileri bulunur.
Düzenli egzersiz yaparak aktif bir hayat sürmek genel sağlığı iyileştirir kilo kontrolünü kolaylaştırır uyku kalitesini arttırır ve aynı zamanda stresle başa çıkmayı sağlar. Gebelik sürecinde egzersiz yapmanın önemi ise daha da artar. Hamilelik boyunca uzmanlara danışarak pilates yoga yüzme ve yürüyüş gibi egzersizler yapabilirsiniz. Aşırıya kaçmadığınız takdirde genel sağlık durumunuza uygun egzersizlerle daha sağlıklı bir gebelik geçirebilirsiniz.
Kegel egzersizleri yaparak mesanenizi bağırsaklarınızı ve rahminizi destekleyen pelvik taban kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Oldukça basit olan bu egzersizleri doğru gerçekleştirdiğiniz takdirde doğum sürecinizi kolaylaştırabilir ve doğum sonrası idrar kaçırma riskinizi azaltabilirsiniz. Kegel egzersizleri ile ilgili detaylı bilgi için kadın doğum uzmanlarına danışabilirsiniz.
Daha sağlıklı bir hamilelik için kimyasalları mümkün olduğunca hayatınızdan çıkarmalısınız. Hamileyken tütün ve tütün ürünlerinden de alkolden de kaçınmalısınız. Ek olarak kullandığınız kozmetik ve temizlik ürünleri içerisindeki bileşenler hakkında da farkındalığınızı yükseltmelisiniz. Doğal kozmetik ürünlerini ve organik temizleyicileri tercih edip sağlıksız alışkanlıklarınızı bırakarak hamilelik sürecinde hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını iyileştirebilirsiniz.
Gebeyken kalori ihtiyacının artmasına bağlı olarak birçok anne adayı kilo alır. Ancak bu süreçte alınan kiloların kalıcı olabileceği ve doğum için risk teşkil edebileceği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekir. Sağlıklı gebelik için dengeli beslenmeli rafine şekerlerden ve paketli gıdalardan olabildiğince uzak durmalısınız. Bu şekilde bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri tüketebilir ve gelişimini destekleyecek tercihler yapabilirsiniz. Üstelik sağlıklı beslendiğiniz için doğum kiloları derdinden de kurtulabilirsiniz.
Bebeğiniz için gerekli besinler ve oksijen kanınız aracılığı ile plasentaya taşınır. Gebelik sürecindeki kadınların vücutlarındaki kan %50 oranında arttığı için su tüketimi önem kazanır. Hem bebeğinizin sağlıklı bir şekilde beslenmesi hem de hamilelikte yaşanan kabızlık hemoroid yorgunluk baş ağrısı ödem oluşumu gibi şikayetlerin azaltılması adına su tüketimini ihmal etmemelisiniz.
Gebelik cildin güneş ışınlarına karşı daha hassas olmasına neden olur. Bu nedenle hamileliği yaz aylarına denk gelen kadınların havanın en sıcak olduğu zaman dilimlerinde dışarıya çıkmaması; çıkmaları zorunluluksa şapka güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanmaları önerilir .
Gebelik kadınların çalışma ve sosyal yaşantılarını dengelemeleri ve sağlıklarına zarar verecek unsurları gözden geçirmeleri gereken bir süreçtir. Sürekli ayakta olmak çalışma ortamında toza veya kimyasallara maruz kalmak çok yorucu işler yapmak ve enfeksiyon riskini arttıran ortamlarda bulunmak hem anne adayları hem de bebekler için tehlikeli olabilir.
Hamile olduğunu öğrenen her anne adayına hem gebelik süreci hem de doğum ile ilgili detaylı bilgi edinmelerini öneriyorum. Çevreden gelen söylemler arasında kaybolmamak ve süreci bilimsel olarak öğrenmek gereksiz endişelerin ortadan kaldırılması ve potansiyel risklerin fark edilebilmesi açısından oldukça önemlidir.
Gebelik sürecinde kadın doğum uzmanları tarafından belirlenen muayene tarihlerine dikkat edilmelidir. Bu şekilde gebeliğin takibi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir. Sağlıklı hamilelik ve akabinde mutlu bir kavuşma için anne adaylarının doktor kontrollerini ihmal etmemesi ve doktor önerilerine uyum sağlaması gerekir.