Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Wısc-R Testi Nedir?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
WISC-R testi; 6-16 yaş aralığındaki bireylere uygulanabilen bir zeka ve yetenek testidir.

Bu test ile; çocuklarımızın zihinsel gelişimi ile ilgili olarak bilgi edinme ve olası problemleri tespit etme şansımız olmaktadır. Test sonuçları sayesinde; hiperaktivite; dikkat eksikliği; davranış problemleri gibi durumların olup olmadığına dair bir fikir edinme olanağımız da olmaktadır. Test sırasında uzmanın yaptığı klinik gözlemler de iyi bir bilgi kaynağı oluşturmaktadır. Yani wisc-r testi; çocuğun; içinde bulunduğu gelişim düzeyi ile ilgili olarak bize genel bir bilgi; bir tablo sunmaktadır. Alınan bu bilgilerin ışığında; çocuğun hangi alanlarda daha iyi olduğu; ne şekilde daha iyi öğrendiği ve hangi alanlarda desteklenmeye ihtiyacı olduğunu görebiliriz.

WISC-R testi bireysel olarak uygulanan bir testtir. Çocuğa sorular sorularak bu soruları cevaplandırması beklenir. Bazı soruların cevaplandırılmasında çocuğun bilgi düzeyi ön planda tutulurken; bazı sorularda ise öğrenme hızı; hafızasını kullanma becerisi; dikkat düzeyi daha çok önem taşımaktadır.
Testin uygulaması tahminen 60-90 dakika arasında bir zaman diliminde yapılabilmektedir. Testin ne kadar sürede yapılacağı çocuğun yaşına; soruları cevaplama hızına ve testi uygulayan uzmanın hızına göre değişebilmektedir.
Wisc-r testi uzun süren bir test olduğundan; test öncesinde çocuğun mümkün olduğu kadar uykusunu almış olması; aç olmaması; hasta olmaması test sonuçlarının daha doğru ve daha güvenilir olmasını sağlayacaktır. Testin; mümkün olduğu kadar sessiz; iyi ışık alan bir ortamda yapılması gerekmektedir.
Wisc-r gelişim testini yalnızca; bu testin eğitimini almış olan psikologlar uygulayabilmektedir.

ÖNEMLİ BİR UYARI:
Wisc-r testi ya da başka bir gelişim testi uygulanırken amaç mutlaka çocuğu daha iyi değerlendirebilmek ve daha çok yardımcı olabilmek olmalıdır. Test sonuçları asla bilinçsiz ellere teslim edilmemeli ve çocuğu etiketlemek için kullanılmamalıdır.

A) Sözel Bölüm Alt Testleri:

. 1- Genel Bilgi: Çocuğun doğal çevre; okul çevresi ve kültürel ortamından ne kadar bilgi aldığıyla ilgili ve bilgi düzeyini gösteren bir alt testtir.
  • 2- Benzerlikler: Çocuğun iki şey arasında benzerlik kurarken soyutlama ve genelleme yapıp yapamadığını; ayrıca bunu doğru ifade edip edemediğini gösteren bir alt testtir.
  • 3- Aritmetik: Dikkati bir probleme yönlendirebilme ve öğrenme yeteneğini gösteren; zaman sınırlaması olan bir alt testtir.
  • 4- Sözcük Dağarcığı: Çocuğun bildiği sözcük sayısını ve ifade becerisini gösteren bir alt testtir.
  • 5- Yargılama: Muhakeme; akıl yürütme; duygusal ve mantıksal olgunluk düzeyini gösteren bir alt testtir.
  • 6- Sayı Dizisi: Çocuğun işitsel uyaranları anımsama gücünü gösteren bir alt testtir.
B) Performans
  • 1-Resim Tamamlama: Dikkati görsel uyaranlara yoğunlaştırabilmeyle ilgili bir alt testtir. Çocuktan resimde eksik olan detayları ayırt etmesi istenir. Zaman sınırlaması olan bir alt testtir.
  • 2-Resim Düzenleme: Olaylar dizisini algılama; neden- sonuç ilişkisi kurabilme; muhakeme gücüyle ilgili bir alt testtir. Zaman sınırlaması vardır.
  • 3-Küplerle Desen: Görsel – hareketsel – mekansal koordinasyonla; parçalar arası ilişkide bütüne giderken ön tahmin yeteneğiyle ilgili bir alt testtir. Zaman sınırlaması vardır.
  • 4-Parça Birleştirme: Görsel- hareketsel koordinasyonla; parça –bütün ilişkisini kavramayla ilgilidir. Zaman sınırlaması vardır.
  • 5-Şifre: Çalışma hızı; görsel hareketsel koordinasyon; sıraya koyma; psikomotor hız; görsel uyaranları anımsama ve konsantrasyon yeteneği ile ilgili bir alt testtir. Zaman sınırlaması vardır.
  • 6-Labirentler: El-göz koordinasyonu; figür- zemin algısıyla ilgili bir alt testtir. *Sayılar ve labirent alt testleri yardımcı ek testlerdir ve gerek görülmediğinde uygulanmayabilirler.
Kaynak:
http://www.hayriyeozcan.com/wisc-r-testi/