Teknolojinin gelişmesiyle bilgisayar başında saatlerini geçiren hareketsiz çocukların sayısı artıyor. Bu hareketsizliğe fast-food tarzı beslenme şeklinin de girmesiyle fazla kilolar kaçınılmaz oluyor.
Peki çocuklarımızın daha sağlıklı bir yetişkinlik dönemi geçirmesi için neler yapmalıyız?
Aileler çocuklarına sağlıklı kiloda olabilmeleri için yardım edebilmek adına iyi alışkanlıklar geliştirmek zorundadırlar.
Çoğu alışkanlık gibi beslenme alışkanlığı da çocukluk çağında kazanılır. Bir çocuğa sağlıklı beslenmeyi öğretmede lider rol ailededir.Çocuğun aktiviteleri ve alışkanlıklarını en iyi aile kontrol edebilir; değişimi gerçekleştirecek kilit noktada da aile bulunmaktadır.
İnsanlar çoğunlukla söylenenleri değil gördüklerini uygularlar. Çocuğunuz da sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek için öncelikle siz sağlıklı beslenmeli ve bu konuda çocuğunuza örnek olmalısınız. Fastfood beslenen ya da kola içen anne ya da baba çocuğuna bunların zararlarından bahsetse de çocuk için bir etkisi olmayacaktır.
Yemeği ailenin mümkün olduğunca birlikte yemesi çok önemlidir. Yapılan araştırmalar aile sofrasında yemek yendiğinde alınan yağ oranının büyük oranda azaldığını ve çocukların daha sağlıklı yiyeceklere yöneldiğini göstermiştir. Yemek sırasında ailecek uygulayabileceğiniz doğru beslenme alışkanlığı da; yavaş yemektir. Bir çocuk; yavaş yediği zaman açlık ve tokluğu daha iyi fark eder.
Dikkat edilmesi gereken diğer nokta çocuklarınızı daha az yemesi için teşvik ederken; “diyet” kelimesini kullanmaktan kaçınmanızdır. Diyet yapmaları istenen çocukların; daha fazla yedikleri veya kötü beslenme alışkanlıkları geliştirdiklerini ortaya çıkartmıştır.
Çocuklara sağlıklı beslenmeyi kazandıran diğer bir faktör atıştırmalıkları planlamaktır. Çocuğunuz sürekli atıştırmak istiyor olabilir; bu atıştırmalıkları sağlıklı ara öğünler haline getirip dengesiz bir şekilde günün herhangi bir saatinde değil belirli bir saatte planlanan şeyleri yemesini sağlayın. Sürekli atıştırmak; fazla yemeye yol açabilir. Ama ara öğün olarak yeneceklerin günün belirli saatlerinde yemek üzere planlanması; yemek zamanı çocukların iştahını etkilemeden; ölçülü ve sağlıklı beslenmenin bir parçası olabilir.
Çocuklarınıza sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın. Hazır meyveli yoğurt almak yerine bunu evde siz hazırlayın. Patates kızartmasını çok seven çocuğunuz varsa fırında az yağlı kaşar peynir ile hazırlanmış patates hazırlayın. Hamburger ve pizzayı evde yapmayı deneyin! Kuru meyve badem veya fındıktan oluşan ara öğünleri beslenmesine katın. Kek veya çikolatayı da beslenmesinden tamamen çıkartmayın. 1 bardak sütle birlikte ara öğünlerine ekleyin.
Çocuğunuzun beslenmesine yasak yiyecek listesi yapmayın. Çocuklar yasakladığınız yiyeceklere daha fazla yönelim gösterirler. Aynı zamanda yiyecekleri ödüllendirmede ya da cezalandırmada kullanmayın.
Yoğun olduğunuzda koşuşturmacanın içinde çocuğunuzun eline bir bisküvi paketi veya çikolata verip onlara bununla ilgilenmesi gerektiğini öğretmeyin. Bu ileriki dönemde stres durumunda aşırı yemek yemeye yönelim oluşturabilir.
Çocuklarınızdan mutfakta yardım isteyin; çocuklar mutfakta vakit geçirmeyi severler. Daha büyük çocuklardan yemek yapmanızda yardım isteyip daha küçük çocuklardan masayı hazırlamada yardım isteyebilirsiniz. Bu sırada onlara malzemeleri neden kullandığınızı anlatıp sağlıklı beslenme için akılda kalıcı bilgiler verebilirsiniz.
Fast-food tüketimi haftada en fazla 1 kez olmalıdır ve bir sonraki öğünde sebze ve yoğurt gibi sağlıklı yiyecekler tüketmesini sağlayın. Dengeli ve bol çeşitli beslenmek obeziteden korunmakta en büyük etkendir.