Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Amniyosentez Nedir? Ne Zaman Önerilmelidir?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
AMNİYOSENTEZ

Amniyosentez nedir?

Rahim içindeki gebelik kesesi (Amnion) su ile doludur ve bebek bunun içindeyüzer. Amniyosentez; bu kesenin içinden; genetik inceleme yapmak için sıvı alınması işlemidir. Bu bebekte belli bir genetik veya kromozomal bozukluk olup olmadığını araştırmak için yapılır.

Amniyosentez işlemi ne zaman önerilir?

- 35 yaş üzeri gebelere ( Down sendromlu çocuk doğurma riski yüksektir )
- Sizde veya eşinizde bebeğinize geçecek genetik bir bozukluğun veya hastalığın olması
- Sizin veya eşinizin ailesinde genetik olarak aktarılabilecek bir bozukluğun veya hastalığın olması
- Daha önceki doğumlarınızda genetik olarak aktarılmış bir bozukluğun veya hastalığın bulunması
- Gebeliğinizde yapılan ultrason incelemelerinde şüpheli bir görüntü; ense kalınlığı veya tarama testlerinde bebekte yüksek ihtimalle genetik bir bozukluk olabileceğini gösteren bulgu olması

Amniyosentez işlemi nasıl yapılır?

Amniyosentezde; bebeğin içinde yüzdüğü keseden bir miktar sıvı alınır. Öncelikle ultrason muayenesi yapılarak bebeğin pozisyonu ve bebeğin eşinin (Plasenta) yerleşimi tespit edilir. Daha sonra karın duvarı dezenfekte edilir. İnce bir iğne ile karın duvarından ve rahimden geçilerek kesenin içine ulaşılır ve bir miktar sıvı enjektöre çekilir (yaklaşık 15 ml). Bebeğin içinde yüzdüğü sıvıda bebeğe ait hücreler bulunur. Laboratuvarda bebeğe ait bu hücreler tespit edilir ve genetik olarak incelenir. Bazı hallerde yeterince sıvı alınamayabilir ve işlem tekraralanmak zorunda kalınabilir.

Amniyosentez ne zaman yapılır?

Genellikle 15. haftadan sonra uygulanır.

Amniosentez işlemi ağrılı mıdır?

Çoğu kadın amniosentezi rahatsız edici bulur ancak ağrılı tanımlamaz. Çoğunlukla işlem bir kaç dakika sürer. Bazı kadınlar işlemden sonra karında kramp tarzı bir his veya işlem günü hafif bir ağrı tanımlayabilirler.

Amniyosentezden sonra ne olur?

İşlem kısa sürer. Ancak bir refakatçi eşliğinde gelmesi önerilir. Sonraki bir kaç gün de dikkat edilmelidir. Ağır kaldırmaktan ve vücüdu zorlayacak hareketlerden kaçınmak gerekir. 24 saatten uzun süren karın ağrısı veya rahatsızlık; ateş veya alışılmadık vajinal akıntı veya kanama doktora başvurmayı gerektirir.

Amniyosenteze bağlı riskler nelerdir?

% 0;5 - % 1 oranında gebelik kayıpları söz konusu olabilir. Bu 100 gebeden 1’inden azı anlamına gelir. Bu risk dışında amniosenyez işleminin bebeğe verdiği bir zarar tespit edilmemiştir.

Sonuçlar ne kadar sürede çıkar?

Sonuçların süresi biraz da hangi genetik bozukluğun aranacağına bağlıdır. 3 günde alınabilecek sonuçlar varken bazılarının sonuçlarını almak 2-3 hafta sürebilir. Sonuçlar geldiğinde bunu ya kendi doktorunuzla veya önce genetik danışmanlık alıp sonrasında doktorunuzla tekrar değerlendirmeye alacaksınız.

Bebekte genetik bozukluğun olması ne anlama gelir?

Şayet bebeğinizde bir genetik bozukluk tespit edilmişse bunun ne anlama geldiğinin değerlendirmesini doktorunuz yapacaktır. Tedavi edilebilirliği veya destek tedavileri anlatılacaktır. Ne tür olanaklar olduğu veya gebeliği sonlandırma şansınızın olup olmadığını. Sizin ve bebeğiniz için en uygun yaklaşımı birlikte değerlendirme şansını verecektir.

Amniyosenteze karar vermek

Bu kararı vermek güç olabilir. Ancak bilinmelidir ki amniosentezi eğer istemiyorsanız yaptırmak zorunda değilsiniz. Ancak siz ve eşiniz buradan gelecek sonucu önemsiyor ve bu işlemin sonuçlarını kabullenebilecekseniz yaptırmalısınız. En doğru kararı verebilmek için; öncesinde hekiminizle yapmanız gereken görüşmede ;
- İşlemin yapılmasını gerektiren genetik bozukluk şüphesi nedir
- Şüphe duyulan genetik bozukluğun bebeğinizde olma olasılığı ne kadardır
- Sonuçların güvenilirliği
- Sonuçların bize yol göstericiliği
- Sonuçların yetersizliği ve işlemin tekrarlanma riski
- Gebelik kaybı riski
- Sonuçların gelme süresi
- Sonuçların açıklanma şekli
- Genetik bir bozukluk durumunda tedavi şeçenekleri ve imkanları
- Siz ve partnerinizin bu durumdan psikolojik olarak etkilenme durumunuzu değerlendirmelisiniz.

Bunlar sizin işlemden önce üzerinde düşünüp değerlendirme yapmanızı gerektiren konulardan bazıları. En doğrusu işlemden önce görüşmeye gelirken aklınıza takılan soruları belirleyip yazmak ve doktorunuzla bunları değerlendirmeye almak olacaktır.