Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sağlığa Giden Yol Mutfaktan Geçiyor

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Sağlığa Giden Yol Mutfaktan Geçiyor

Şehirleşme; ekonomik gelişme ve küreselleşme; ile birlikte yaşam biçimi ve diyette gerçekleşen hızlı gelişmeler bireylerin beslenme tarzlarında hızlı geçişler yaratmıştır. Hayatımızı kolaylaştıran teknolojik gelişmeler sedanter bir hayata ortak olmamıza neden olurken; evde yemek yeme alışkanlığı; yerini kolay ulaşılabilir; hızlı tüketilebilen sebze ve meyve grubu besinlerden uzak; yüksek yağ ve basit karbonhidrat içeriğine sahip hazır besinlere bırakmıştır. Bu durum başta obezite olmak üzere daha birçok önemli sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olurken; demir; çinko; selenyum ve B12 vitaminleri gibi bazı vitamin ve minerallerden yoksun bir beslenme tarzı oluşumuna neden olmaktadır. Bu yetersiz ve dengesiz beslenme tarzı; halsizlik; bağışıklık sisteminde zayıflama; konsantrasyon bozukluğu; depresyon; büyüme ve gelişme geriliği gibi yaşam kalitesini doğrudan etkileyen olumsuzluklara yol açmaktadır.

Ne Yapmalı?
  • Uzun süren bir açlıktan; güne zinde başlamak için mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltınızda peynir; yumurta; süt gibi protein içeren bir besine karbonhidrat ihtiyacınızı karşılamak için tam tahıl ve detoks için taze sebzelere yer verin.
  • Çeşitli renk ve türlerde günde 2 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterin. Ana öğünlerinizde yemeklerinizin yanında yağsız bir salata tercih edin porsiyon kontrolü sağlayarak mutlaka meyve tüketin.
  • Güçlü kemikler için günlük kalsiyum tüketiminize dikkat edin. Süt; yoğurt; ayran; kefir; peynir iyi kalsiyum kaynaklarıdır.
  • Yüksek demir; yüksek posa; kaliteli protein içeriğinden dolayı haftada en az 2 defa kurubaklagil tüketin.
  • Gün içinde tükettiğiniz içecekleri tekrar gözden geçirin; yüksek kalorili; basit şeker içeriği yüksek olanların tüketimini azaltın veya light/şekersiz olanları tercih edin.
  • Porsiyonlarınızı kontrol edin; doğru zamanda doğru miktarda; doğru besini tüketin.
  • Doymuş yağ tüketiminizi azaltın. Etlerde gözle görebildiğiniz etin yağlı kısımlarını; derisini ve sakatat tüketmekten kaçının. süt ve süt grubu ürünleri light ya da %50 yağlı tercih edin. Margarin; tereyağ gibi katı yağların tüketimini diyetinizde en aza indirin.
  • Ekmek ve diğer tahıl ürünlerinde; tam tahıla yönelin. tam buğday; tam çavdar gibi tam undan yapılmış ekmekleri tüketin. Kepekli makarna; esmer pirinç ve bulgur tercih edin.
  • Fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzı seçin. Hayatınız boyunca uygulayabileceğiniz sizi hem ruhen besleyecek hem de sağlıklı bir yaşama adım attıracak bir aktivite edinin ya da kaydolun.
  • İdeal vücut ağırlığınızı koruyun. İdeal ağırlığın hem altında olmaz hem de üzerinde olmak sağlığı etkileyecek olumsuz risk faktörlerini artırıcı etki gösterir. Hızlı ağırlık kaybı ya da kazanımı da fizyolojik süreci olumsuz etkiler. Bu yüzden de ideal ağırlığınızı mutlaka koruyun.
Vitamin Yetersizlik sonucu Kurtarıcı Besinler
Demir Yorgunluk Kırmızı et
Hafıza ve dikkat azalması Yumurta
Saç dökülmesi Kurubaklagiller

Çinko Büyüme ve zihinsel Kırmızı et
performasyon gelişiminde yavaşlama Yumurta
Depresyon Yağlı tohumlar
Bağışıklık sisteminde düşüş Tam tahıl ürünleri
Cilt kuruluğu

Selenyum Kaslarda zayıflık Sebze ve meyveler
Büyüme geriliği (pırasa; enginar;
Bağışıklık sisteminde zayıflama soğan; sarımsak gibi)

B12 Vitamini Unutkanlık Et; tavuk; balık
Yorgunluk Yumurta
Depresyon Süt; peynir