TİROİD HASTALIKLARINDA SİGARA KULLANIMI SAKINCALIDIR
Tiroit Hastaları Dikkat! Sigarayı Derhal Bırakın.
Sigara içmek; vücutta bir çok hastalığa neden olmaktadır. Özellikle akciğer kanseri; mide kanseri; mesane kanseri; yemek borusu (ösefagus) kanseri; ağız içi kanserleri; astım ve kalp hastalıkları ilk sırada sayılan sigaraya bağlı hastalıklardır.
Ancak; son yıllarda sigara ile tiroid hastalıkları arasında ciddi ilişkiler olduğu nortaya çıkmıştır. Şahsi klinik tecrübelerim de bu yöndedir. Özellikle tiroidit; yani tiroid iltihabı; Haşimoto hastalığı; zehirli guatr; hipertiroidi ile sigara arasında yakın bir ilişki mevcuttur.
Tiroid kanseri tanısı koyduğumuz hastalar sigarayı hemen bırakabiliyor. Sigara içenlerde tiroid antikorlarını düşürmek neredeyse imkansız hale geliyor. Sigara içenlerde haşimoto hastalığı daha sık görülüyor. Haşimoto hastalığının nedeni; tiroide karşı vücudumuzun ürettiği antikorlardır. Bunlara oto-antikor diyoruz. Bu oto-antikorlar; hamile kadında; bebek için de ayrı risk teşkil ediyor. Yüksek oto-antikorlar; bir kadının hamile kalma ihtimalini de düşürüyor.
Son yıllarda; Haşimoto hastalığı ile tiroit papiller kanseri arasında ciddi bir ilişki ortaya konuldu. Şöyle ki; papiller kanseri olanlarda görülen nodüllerin tiroid papiller kanserine dönüşme ihtimali daha yüksek. Papiller kanser saptanan hastaların çoğunda tiroit antikorlarının yüksek bulunması yüksek bir olasılık.
Tiroid oto-antikorları; tiroid bezesine zarar vererek harabiyete nedne oluyor ve sonuçta haşimoto hastalığında görülen hipotiroidi meydana geliyor. Bu harabiyet maalesef geri dönmüyor.
Zehirli gautr yani Graves hastalığı veya diğer adıyla hipertiroidizmde görülen gözün öne doğru çıkması (egzoftalmi) sigara içenlerde daha sık görülen bir durum.
Bu kadar zararı olan bir ürünü tüketmeniz; sadece sigara üreticilerinin işine yarar; size de zarar.
Hipertiroidi; hipertiroidizm; hipertroidi; hipertroidizm; hipotiroidi; hipotiroidizm; hipotroidi aynı anlamda kullanılmaktadır; aynı şekilde tiroid; troid; tiroit ve troit; guatr; guatır; guvatr ve guvatır kelimeleri de aynı anlamda kullanıldığı gibi.
Sigara içmenin bu hastalıklara neden olup olmadığı halen tartışılmaktadır. Ancak; kesin olan bir şey var ki; sigara içenlerde tiroid iltihapları (Haşimoto hastalığı) ve zehirli guatr (hipertiroidi; Graves hastalığı) tedavisi çok gecikmekte; güçleşmekte ve hatta bazen imkansız hale gelmektedir.
Sigara içen hastalarda; gerek zehirli guatrda gerekse tiroid iltihaplarında (örneğin Haşimoto hastalığında) önemli bir rol oynayan tiroid oto-antikorlarının tedavi ile düşmesi neredeyse imkansızdır. Bu hastalarda sigara bırakıldıktan bir süre sonra tedaviye daha olumlu sonuç alınabilmektedir.
Unutmamak gerekir ki tiroid iltihapları tiroid papiller kanseri gelişimi için bir zemin oluşturmaktadır (tiroid iltihabı olanlarda olanlarda tiroid papiller kanseri daha sık görülmektedir).
Tiroid hastalarında şişmanlık ve kolesterol sorunu daha sık görüldüğü de ayrı bir gerçektir. Sigara içen tiroid hastalarında özellikle hipotiroidlerde iyi kolesterol (HDL) düşüklüğü sık görülmektedir. Bu da kalp krizi riskini artırmaktadır.
Özellikle hamile tiroid hastalarında; sigara içmek 2 kat daha risklidir. İçtiğiniz sigara; sizde alışkanlık yapıyor; doğacak bebeğin de ileride sigara içme tiryakisi olma ihtimali artıyor. Hamilelikte sigara içenlerde bebekte doğum kilosu düşük olabiliyor. Bir de üstüne tiroid hastalığının bebek üzerine getireceği olası riskleri eklediğinizde durum daha ciddi bir hal alıyor.
Sigarının içinde; 3500 civarında kesin olarak tespit edilmiş kimyasal madee var. Bunun dışında henüz ismi konulmamış 4000 bin civarında daha kimyasal madde olduğu tahmin ediliyor. üstelik; sigara içinde radyoaktif polonyum gibi çok zararlı radyoaktif maddeler de var.