kendimize verdiğimiz değer diye tanımlayabiliriz.kendimizi değerli hissettiğimiz oranda özgüvenliyizdir.kendimizi değerli bulup-bulmamak doğumdan itibaren ihtiyaçlarımızın zamanında; anne-baba tarafından sevgi ve ilgiyle karşılanması veya geciktirilmesi;çocuğun uzun ağlamalara maruz kalması ve karşılanmayan ihtiyarları nedeniyle anne-çocuk arasındaki güven bağının zedelenmesi ve anne-babaların çocuklarına davranış şekilleriyle gelişir yada engellenir.
kendimizle ilgili kişisel özelliklerimizi beğenmemek öz değerimizi zedeler ;ruh sağlığımızı bozar ve özgüvensizliğe zemin hazırlar.
Özgüven eksikliklerinde en büyük sorun ;kişinin bunu doğuştan gelen bir kişilik özelliği gibi değişmez diye düşünüp kabullenmesidir.özgüven değişen gelişen bir bakış açısıdır. Kişi bazı durum ortam ve insanlarla kendini daha güvenli; başka bir ortamda ve farklı kişilerle kendini daha güvensiz hissedebilir.
ÖZGÜVENSİZ KİŞİNİN ÖZELLİKLERİ ŞÖYLE SIRALANABİLİR;
1-kişinin kendisiyle ilgili duyguları olumsuzdur.
2- kendisi olmaktan memnun değildir kendini kötü hissedebilir.
3-dolaysıyla kendisiyle ve çevresiyle barışıkta değildir.
4- özgüvensiz kişi ;kendinden;yaptıklarından yapabileceklerinden; yeteneklerinden emin değildir.beğenilen; taktir edilen doğru bir şey ortaya koyamayacağını düşünür.
5-bu nedenle dikkati; kendi yapabileceklerinde değil; başka kişilerin yapabildiklerindedir;amacı onlar gibi yapıp taktir toplamak beğenilmektir. Dikkati kendi yeteneklerinde ve yapabileceklerinde olmadığından da özgün başarılar ortaya koyamaz ve kendi potansiyelini kullanmaz;kendini ifade edemediği varoluşunu ortaya koymadığı içinde kendini değerli ;önemli hissedemez.
6-özgüvensiz kişiler karar vermekte güçlük çekerler. Kararlı emin davranışlar sergileyemezler.kendi zevklerinden doğrularından emin değildirler.hep başkalarının yönlendirmesine yardımına onayına ihtiyaç duyarlar;bu da bağımlılıklar geliştirmelerine neden olabilir.kendi ayakları üzerinde durmalarını güçleştirebilir.
7-yeni ortamlara girmekten; kişilerle iletişime geçmekten rahatsızlık duyarlar.çekingen ve utangaç davranabilirler;bu da onların iletişim becerilerini engeller;başarı ve uyumlarını olumsuz etkiler.
8-özgüvensiz öğrenci konuyu bilse bile parmak kaldırmaz; bilgisinden emin değildir;yanlış yapıp alay edilmekten eleştirilmekten korkar.
9- özgüvensiz kişi kendisini sevmez; sevildiğine inanmaz;kuşkuyla bakar.isteklerini dile getirme konusunda suçluluk duyabilir.dolayısıyla arkadaş edinmekte ve arkadaşlığı sürdürmekte sorunlar yaşar.
10- özgüvensiz kişiler sürekli sevdikleri kişilerin kendisiyle ilgilenmesini isterler.bu kişilerin başka arkadaşları da olmasını yada başkalarıyla da ilgilenmesini kendisini sevmediği beğenmediği şeklinde değerlendirerek arıza çıkarabilirler.
11- Emek verip bir başarı elde etseler bile kendi başarıları olduğuna inanmazlar;tesadüf olduğunu düşünürler;kendilerini başarıya layık görmezler.
12-eleştiremeye gelemezler. Yaptıkları şeylerin eleştirilmesini; kişilik eleştirisi gibi algılayıp savunmaya geçebilirler.
13-insanlar hakkında olumsuz düşünürler ve onlarında kendileri hakkında olumsuz düşündüklerine inanırlar.
14-duygu kontrolleri yoktur çabuk öfkelenip;sinirlenebilirler.hoş görüsüz olabilirler.
15-yaşamdaki karşılaştıkları sorunlarla kolay baş edemezler.daha stresli ve depresif olabilirler.
ÖZGÜVENLİ KİŞİNİN ÖZELLİKLERİ;
1-Özgüvenli kişinin kendisi ile ilgili algısı olumludur.
2-kendisi olmaktan memnundur ;kendini iyi hisseder.
3- dolaysıyla kendisi ve çevresiyle barışık uyumlu başarılı ve mutludur.
4-yeni bir işe girişmekte; yeni bir iletişim başlatmakta güçlü ve güvenli hisseder.daha önceki deneyimlerini ve becerilerini kullanır.
5-yapamadığı başaramadığı durumlar özgüveni olan kişiyi;kösesine çekilmekten”ben Başarsızım; yetersizim; yapamam;beceriksizim “duygusundan korur;dolayısıyla karşılaştığı sorunlarla kolay baş edebilmesini sağlar.
6-yapmadığı başaramadığı durumlar endişesi uzun sürmez ;başarısızlıklarından ders alarak; daha güçlü yeniden deneyerek başarır.
7-yeni çevreye girerken;bir işi sürdürürken insiyatif kullanmaktan rahatsız değildir. Kendi görüşlerine düşüncelerine güvenir.
8-sınırlarını ve sorumluluklarını bilir; özgüveni abartılı ve boş değildir.yetenekleri yapabildikleri konusunda gerçekçidir.
9- özgüvenli kişi;başkalarının fikirlerine değer verir;dinler;duruma çok açıdan bakabilir;başkalarına fikir danışmayı;yetersizlik;kendine hükmetme gibi kompleksli bir anlayışla değil;olumlu bir katkı olarak algılar ve değerlendirip sonra kararını verir.toleranslıdır;başka fikirlere saygılıdır.
10-özgüvenli kişi; görevleri ve sorumlulukları konusunda ; elinden gelenin en iyisini yapar;çaba gösterir; önemser;ilgilidir..
11-olaylara sorun odaklı değil çözüm odaklı bakar. Sorunları dünyanın sonu gibi algılamaz.ne yapabilirim; nasıl çözebilirim konusuna odaklıdır;dolaysıyla beyni bin bir türlü çözüm üretir.
12-sakindir.yapıcıdır.kaygılı-korkulu olmadığı için dikkat sorunu yoktur.
13-sosyal ortamları; beden dilini doğru algılar.toplum önünde konuşmak bilgilerini aktarmak onun için korkulu rüya değildir.
14-kendi davranışları başarıları için övgüleri kabul edebildiği gibi kendisi de başkalarını övebilir.
15-duygu kontrolü vardır.olumsuz olaylarla baş edip tekrar normal huzurlu yaşamına dönebilir.
16-neşeli; yaşam sevinci olan;iletişime açık;sevmeyi-sevilmeyi;mutlu olmayı bilen kişidir.
özgüvenli kişi özetle:
kendini seven;olumlu olumsuz yönlerini iyi bilen; kendini geliştirmeye çalışan;hedefler koyup peşinden gidebilen;kendisi ve insanlar hakkında pozitif düşünen kişidir.
Özgüvensizlik; kalıcı bir kişilik özelliği değildir.kişiler kendileri hakkında farkındalık geliştirerek;çaba göstererek;danışman yardımıyla özgüvenlerini geliştirebilirler.
ÇOCUKLARDA ÖZGÜVENİN ÖNEMİ;
ÖZGÜVEN;
başarılı uyumlu;mutlu olmak için temel teşkil eden öz değer duygusudur demiştik..özgüveni eksik çocukların; yeteneklerinin gelişimi ve kendilerini ifade edebilmek için gerekli cesareti gücü;girişimi kendinde göremezler. Eleştirilmek beğenilmemek onaylanmamak korkusuyla kendilerini; düşüncelerini becerilerini ortaya koymaktan kaçınırlar.buda onların hem bedensel ;hem zihinsel hem de ruhsal gelişimlerini olumsuz etkiler;geciktirir;geri kalmasına neden olur.bu çocuklar çekingen ;utangaç; içine kapanık; iletişimden kaçan;yapamayacağından korkan yada kendisi için başkalarının yapmasını bekleyen çocuklar olabilirler.bu çocuklar aslında var olan potansiyel zekalarını ve yeteneklerini sonuna kadar ortaya koyamayan kullanamayan ;ve dolayısıyla varoluşunu ortaya koyamayan ve kendilerini ifade edemedikleri içinde yaşamla ve kendileriyle barışık yetişkinler olamayabilirler.
ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN NASIL GELİŞİR:
Özgüven çocukta yaşamın ilk yıllarından itibaren;anne-babanın çevrenin tutum ve davranışlarıyla şekillenmeye başlar.çocukluk döneminde oluşan özgüven eksiklikleri yaşam boyu sürebilir.
Özgüvenin oluşmasında anne-baba kadar çevredekilerin okulun öğretmenlerin;arkadaşlarında ve içinde bulunulan kültüründe etkisi vardır.
-koruyucu aile:çocuğun gelişimine fırsat vermeyen;her şeyi çocuk adına kendileri yaparak ve karar vererek çocuğun yeteneklerinin gelişimine engelleyici tutum sergileyen anne-baba modelidir.çocuğun kendine güveni gelişmez;hep başlarının fikrine; yönlendirmesine ihtiyaç duyar
-mükemmelliyetçi ve çocuğundan aşırı beklentisi olan anne-baba modeliyle büyüyen çocuklar;yeteneksizim ;yetersizim; beğenilmiyorum duygusu edinirler; kendilerine güvenleri yoktur.
-katı sert kuralları olan anne-baba modeliyle büyüyen çocuklar:anne-babaları tarafından belli kalıplara sokulmak istenir;hiçbir konuda çocuğun fikri alınmaz; yeteneği olup olmadığı önemsenmez;çocuk kendisini önemsiz ve değersiz hisseder.
-başkalarıyla kardeşleriyle ;diğer çocuklarla kıyaslayan anne-babalar:çocuğun kişiliğini reddederler.çocuk kendisini eksik ve yetersiz hisseder.kendi yeteneklerinin ve gücünün farkına varmaz.gözleri hep başkalarının yapabildiklerindedir. Onlar gibi olmak ve onay kabul görmek isterler.kendi güçlerine ve yeteneklerine inanmazlar ve geliştiremezler.
-aşırı sevgi ilgiyle ;her istedikleri yerine getirilerek büyüyen çocuklar:sorumluluk duygusu gelişmez başkalarına bağımlı;empatiden yoksun ;hep başkalarından bekleyen yetenekleri ve gücünü kullanamayan dolayısıyla özgüveni eksik çocuklar olurlar.
ANNE-BABALAR ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİNE DESTEK OLMAK İÇİN NASIL DAVRANMALIDIR;
1-anne-babalar çocuğun gelişimi için gerekli;sınırlı-sorumlu özgür bir gelişim ortamı oluşturmalı
2-çocuğa yapılacak eleştiriler çocuğun kişiliğine değil davranışına yönelik ve davranışı düzeltmek amacı taşımalı.(tembelsin bir kişilik eleştirisi iken ;bu gün ödevlerini yapmamışsın demek bir davranış eleştirisidir)
3-çocuklardan yetenekleri üzerinde beklentiler oluşturmamalıdır. Her çocuğun tek tam ve bütün olduğu ruhsal bedensel ve fiziksel açılardan hiç kimseye benzemediği hatırlanarak başkalarıyla kıyaslanmamalı;kendini ifade edebilmesini sağlayacak ortam hazırlanmalı.
4-çocuk beğenilmemek ;alay edilmek;eleştirilmek korkusu duymadan duygu ve düşüncelerini ailesiyle paylaşabilmeli.
5-anne-babanın sevgisi koşulsuz olmalı.( Seni derslerin iyi olduğu zaman yada uslu durduğun zaman seviyorum demek koşullu) bir sevgidir
6-anne-baba davranışlarındaki kararlılık ve tutarlılıkla çocuğa doğru bir model oluşturmalı…
7-çocuk eğitiminde şiddet;dayak; kötü söz;olumsuz eleştiri kullanılmamalıdır.
8-çocuklara yaşlarına uygun sorumluluklar verilmeli yaptıklarında fark edilip övülmeli ve böylece cesareti ve girişimciliği desteklenmeli.
Yaşam başarısı ve mutluluk sizinle ve çocuğunuzla olsun