Atom tedavisi ‘nde radyoaktif iyot kullanılır. Tiroit kanserleri’nde atom tedavisi kullanılmazsa kanserin tekrarlanması ve başka organlara yayılması; lenf düğümlerine gitmesi ve metastaz yapmasi riski artar. O nedenle; atom tedavisi’nin kullanıldığı bir tiroid hastalıgi da tiroit kanseridir. Tiroid kanserlerinde önce ameliyat yapılır; tiroit bezi tamamen çıkarılır; tiroid’in çevresindeki lenf düğümleri de çıkarılır. Sonra da yüksek doz atom tedavisi uygulanır.
Hipertiroidizm (zehirli guatr); çok ciddi bir tiroit hastalığıdır. Hipertiroidizm tedavisinde atom tedavisi ameliyatsız tiroid tedavisi yöntemidir. Atom tedavisi; en yaygın olarak hipertiroidi yani zehirli guatr hastalığında (hipertirodi hastalığında) kullanılır. Genellikle düşük doz radyoaktif iyot kullanılarak atom tedavisi uygulanır. Bazı hastalarda; önce atom tedavisi yapılır; guatr küçültülür; sonra ameliyat kullanılır.
Kullanılan radyoaktif iyot; ya sıvıdır ya da kapsül halindedir. Kapsül olarak radyoaktoif iyot kullanıldığında; atom tedavisi sonrasında tükürük bezleri daha az zarar görür. Atom tedavisi; tiroid hastalıklarında kullanılan bir yöntemdir.
Zehirli guatr (hipertiroidizm); ciddi bir tiroid hastalığıdır. Hipertiroidizm tedavisinde atom tedavisi kullanıldığında ameliyata gerek kalmaz; bir ameliyatsız guatr tedavisi yöntemidir. Atom tedavisi; en yaygın olarak hipertiroidi yani zehirli guatr hastalığında (hipertirodi hastalığında) genellikle düşük doz atom tedavisi uygulanır. Bazı hastalarda; önce atom tedavisi yapılır; guatr küçültülür; sonra ameliyat yapılabilir.
Halk arasında atom tedavisi olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisi sadece tiroid bezi’nin hastalıklarında kullanılır. Hangi hastalıklarda kullanılır? Tıp dilinde Hiperitroidi veya Graves hastalıgi olarak bilinen zehirli guatr; atom tedavisi’nin en çok kullanıldığı hastalık grubudur. Atom tedavisi tiroit nodüllerinin tedavisinde de kullanılabilir. Özellikle sıcak nodül olarak bilinen hiperaktif nodul’lerde atom tedavisi oldukça etkilidir. Ancak; ilk önce; nodul’de kanser olmadığını anlamak icin ince iğne biyopsisi yapılmalıdır.
Tiroid kanserlerinde de atom tedavisi kullanılır. Tiroit kanseri’nde radyoaktif iyot tedavisi yüksek doz radyoaktif iyot kullanılarak yapıldığı için mutlaka kurşunla kaplı özel bir odada yapılmalıdır. Bu özel oda; her hastenede yoktur. Bu odaların kanalizasyon sistemi de özeldir.
Atom tedavisi verilecek hastalar mutlaka aç olmalıdır. Hasta aç olduğunda; atom tedavisi için verilen radyoaktif iyot mide-bağırsak sisteminden daha iyi emilir ve atom tedavisi daha etkili olur. Radyoaktof iyot tedavisi’nden sonra hastalarda bulantı; kusma olabilir. Bulanti icin kuvvetli bulantı kesici iğne yapmak gerekebilir ama eğer atom tedavisi’ne başlamadan 1 saat önce bulantı kesici hap verilirse hastaların radyoaktif iyot’u yuttuktan sonra bulanti hissetmesi daha nadir görülür. Eğer; kusma olursa ciddi sorun var demektir. Öncelikle kusmuktaki radyoaktif iyot’un ne kadar olduğunu anlamak gerekir. Sonra kusulan yer çok iyi bir şekilde temizlenmelidir. Hasta kustuktan sonra hasta yine özel odada tutulabilir ve atom tedavisi sonrasinda 5-7 gün sonra yapılacak vücut taramasındaki bulgulara gore bu hastalarda 4-6 ay içinde tekrar radyoaktif iyot yani atom tedavisi vermek gerekebilir.
Eğer atom tedavisi; hipertiroidizm yani Graves hastalığı için veriliyorsa; hastanın özel bir odaya konulmasına gerek yoktur. Zehirli guatr yani hipertiroidi hastalığında verilen atom tedavisi daha düşük doz ile yapıldığından hasta atom tedavisi sonrasında evine gidebilir.