Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Popüler Diyetler

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Avrupa ülkelerinde de hızla artan obezite; ülkemizde de yoğun bir şekilde görülmektedir. Peki bu kadar sıklıkla bahsettiğimiz obezite nedir ? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından obezite; sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Fazla kilo almanın sürekli gündemde olması ve artan kiloların insan sağlığını bozacak konuma gelmesiyle birlikte fazla kilolarımızı birden vermek istiyoruz. Bu da bizi az kalori diyetlere; proteinden yüksek diyetlere; zayıflama haplarına; açlık diyetlerine; yada tek tip beslenme yoluyla yapılan diyetlere (lahana diyeti; karpuz diyetivb.) yönlendiriyor. Peki biz bu tür diyetler yaptığımız takdirde karşımıza çıkan sorunlar nelerdir;

• Eğer diyetiniz protein ağırlıklı bir diyet ise; karbohidratlardan kısıtlı bir diyet olacağı için kas ihtiyaç halinde karbonhidratları tüketemeyeceği için kaslarda yorgunluk oluşur. Beyin enerji yakıtı olarak karbonhidratları kullanmaktadır. Karbonhidratların gereğinden fazla kısıtlanmasıyla vücut dengesi bozulmaktadır.Protein artmasıyla posa alımı(sebze;meyve ve kurubaklagillerde bol miktarda bulunur) azalmaktadır. Buda beraberinde barsak problemlerini getirebilir.

Aşırı et tüketimiyle sebzelerden ve tahıllardan alınması gereken vitaminlerde yetersizlik görüldüğü için viamin eksikliği gözlenebilir.Aşırı derecede hayvansal ürün tüketimiyle yağ; protein; fosfor; Avitaminde artış gözlenmektedir. Buda böbrek fonksiyonlarını tehdit etmektedir. Bu diyetle hızlı kilo verimi olduğu gibi hayatınız eski halini aldığında tekrar kilo almaya başlayacaksınız

• Eğer diyetiniz meyve ağırlıklı bir diyetse ; unutmayın ki meyveler kan şekerini hızlı yükseltirler. Kan şekerinizin hızlı yükselmesinin beraberinde gelecek açlıkla savaşmanız oldukça güç olacaktır. Aynı zamanda kalorisinin fazla olduğunu düşündüğünüz et; tavuk; balık; kurubaklagillerden yeterli miktarda tüketmediğiniz takdirde verdiğiniz kilolar su ve kastan gidecektir. Diyette alınan proteinlerin az olmasıyla birlikte doymanız da zorlaşacaktır. Şunu da unutmamalıyız ki vücudumuzda oluşan hasar ve yaralanma da proteinler devreye girerek onarıma başlıyorlar protein eksikliğiyle birlikte yara iyiyleşmesinde sıkıntı çekeceksiniz. Proteinleri yeterli miktarda tüketmeyip karbonhidratlara ağırlık verdiğinizde fazla şeker yüklemesiyle şeker hastalığına davetiye çıkaracağınız gibi Fe;B12;fosfor;W-3;W-6 da da eksiklik görülebilir.
• Diyetinizde yağı tamamen kıstıysanız eğer; dengeli şekilde alınan yağların ve kuruyemişlerin kalp damar hastalıklarına iyi geldiği gibi bazı vitaminlere de ek sağlamaktadır.
• Zayıflama haplarıyla yapılan diyetler ise; karaciğer ve böbreklere zarar verileceğini unutmayın. Acil zayıflama uğruna hayatınızdan vazgeçmeyin. Bu yağ yakımını sağlamayacaktir. Metabolizmanız bozulacaktır; bu da demek oluyor ki; git gide kilo vermeniz zorlaşacaktır ve kilo kaybınız kas ve sudan olur. Ayrıca unutmayın ki bütün bi ömrünüzü ilaçlarla geçirmek istemezsiniz. Zayıflamak ve zayıf kalmak için beslenme alışkanlığınızı değiştirip fiziksel aktivitenizi artırmanız gerekmektedir.
Yani özet olarak; sağlıklı kilo vermeniz ayda 4-6 kg kadar olmalıdır. Yavaş verdiğiniz kiloları almanız daha zor olacaktır. Beslenmenizi düzene sokarak ve bunu alışkanlık haline getirerek kilo verdiğiniz gibi bu kiloları koruyabilirsiniz. Yapmanız gereken şey; bütün öğünlerinizi saatlere oturtarak aç kalmadan; etinizi; sütünüzü; sebzenizi; meyvenizi düzenli tüketerek sağlanabilir.

Günde;
1 porsiyon et /tavuk/balık
3-4 porsiyon süt ve süt ürünleri
3-4 porsiyon meyveniz
2 porsiyon sebzeniz
7-9 dilim kadar ekmeğiniz
2 litre suyunuz ve günlük1 saat yürüyüşle ideal vücuda ulaşmanız hayal değil. Sadece sabır gerektiriyor. Ayrıca ; unutmayın ki aldığınız kiloları 1 gün içinde almadınız!! Aldığınız gibi vermek için de zaman geçmesi gerekiyor..

Dyt. Sevgi Gökçen Erkün