Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Leke ve Dövmede Lazer Tedavisi (Fraksiyonel Ruby Lazer)

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
LEKE ve DÖVME TEDAVİSİNDEYENİ ve ETKİLİ BİR YÖNTEM:

Ciltte oluşan lekeler; hem kadın hemde erkeklerde sık görülen bir deri rahatsızlığıdır. Daha çok yüzde yanak; alın ve çenede; vücutta sırt; göğüs; omuz ve sırtta yerleşim gösterirler.
Cilt lekeleri; - Güneş;
- Hormonal değişiklikler;
- Bazı sistemik hastalıklar(böbrek üstü; tiroid bezi hastalıkları vb.);
- Genetik faktörler;
- Enfeksiyon hastalıkları (mantar vb.);
- İlaçlar; yanlış kozmetik ürün kullanımı vb. nedenlerle oluşabilir.
Leke çeşitleri; - Melasma;
- Lentigo;
- Efelid (çil);
- Doğum lekeleri şeklinde sayılabilir.

Melasma; yüzde görülen ve 20 li yaşlardan sonra ortaya çıkan bir deri lekesidir. Genç kadınlarda daha sık görülür. Güneşlenme; hamilelik; hormo ntedavileri ve doğum kontrol hapları kullanımı melasma oluşumunu tetikler.

Lentigo; çillerle karıştırılabilen bir leke çeşididir. Her yaşta görülebilir.Özellikle açık tenli kişilerde ve güneşe maruz kalan bölgelerde görülür. El sırtı; yüz; omuz; sırt ve göğüs ön yüzde oluşurlar. Çillere göre; boyutları daha büyük ve renkleri daha koyudur. Yaz-kış deride kalıcıdır; ancak yaz aylarında daha da koyulaşır. El sırtında ve yüzde gözlenen lekeler(lentigo-yaşlılık lekeleri) genellikle 40 yaş sonrası ortaya çıkar.
Efelid (Çil); erken çocukluk döneminde oluşur; yaş ilerledikçe azalabilir. Net sınırlı; kahverengi; küçük lekelerdir. Lentigodan farklı olarak; yoğun güneş temasından sonra koyulaşır; güneşten uzak durulduğunda ise solarlar.
Doğum lekeleri; Ot aNevus; Cafe Au Lait Macule (Sütlü Kahverengi Leke); Becker s Nevus gibi isimlerle bilinen benlerdir.
Leke tedavisinde bugüne dek birçok yöntem denenmiştir. Ancak; gerek tedavi başarısı gereks etekrarlama riskini minimalize etmek açısından; en etkili tedav iyöntemi “Fraksiyonel Ruby Lazer Tedavisi”dir.
Ruby Lazer; dalga boyu açısından;Melanin e (derideki pigment-renk verici madde) daha spesifik (özel)etkilidir. Bu nedenle; leke tedavisinde daha az seans uygulanarak başarıyla sonuç alınabilmekte ve hastalar kısa zamanda; daha az maliyetle tedavi olabilmektedir.
Yine melanine olan duyarlılı knedeniyle; diğer lazerlerden farklı olarak (Örneğin Nd:YAGlazer); uygulama sırasında yüksek dozlara gereksinim duyulmaksızın tedavi gerçekleştirilebilmektedir. Bu durum; hastanın uygulama sırasında daha az ağrı-acı hissetmesine ve uygulama sonrasındayan etki oluşma olasılığının minimalize edilmesine olanak sağlar.
Özellikle “MELASMA”da;Fraksiyonel Q-Switch Ruby Lazer ile; minimum hasarla yüksek oranda melanin (pigment maddesi) deriden uzaklaştırılabilmekte ve yineleme olasılığı minimalize edilebilmektedir. Ayrıca; uygulama yapılan hastalar tedavi sonrasında günlük sosyal yaşamlarına devam edebilmektedir; diğer fraksiyonel lazer uygulamalarının aksine; tedavi sonrasında özel bir bakım gerekmemektedir.

Son zamanlarda; dövme silme tedavisi Q-Switch (Q Anahtarlı) lazerler ile yapılmaktadır. Dövme yapılırken kullanılan boyalar; vücut hücrelerinin atamayacağı kadar büyük boyutlarda deri içine yerleşmişlerdir. Q-Switch lazerler deriye zarar vermeden dövme boyasını küçük parçalara ayırır. Böylece dövme boyası derideki hücrelerin yakalayıp atabileceği boyuta gelir ve tedavi gerçekleşir.
Diğer lazerlerde; dövme tedavisi için yüksek dozlara ihtiyaç duyulduğu ve iyileşme süreci daha uzun olduğu için; seans aralıkları 6-8 haftadır. Q-Switch Ruby Lazerle ise 3-4 hafta gibi kısa aralıklarla seans uygulayarak; daha az sürede tedaviyi gerçekleştirmek mümkündür.
Q-Switch Ruby Lazer ile siyah;lacivert;yeşil; kırmızı renkli dövmeler tedavi edilebilir. Diğer Q-Switch lazerler (Örneğin Nd:YAG lazer) sadece siyah; lacivert renkli dövmelerde; KTP lazerler ise kırmızı; turuncu renkli dövmelerde etkili olabilmektedirler.