Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Botox (Botulinum Toksini) Uygulaması

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
BOTULİNUM TOKSİNİ UYGULAMASI – Botox

2000’li yılların mucizevi yöntemlerinden biridir. Yüzde; özellikle alın yatay çizgileri; göz etrafı (kaz ayakları); kaşortasındaki kırışıklıklarda uygulanmakta iken; daha sonraları göz altı; burun kökü; dudak üstü; boyun kırışıklıkları ve burun ucunu kaldırmak için de uygulanmaya başlanmıştır. Kas içine verilen Botulinum Toksini-Botox ile o bölgedeki kasların kasılması önlenmekte ve kırışıklık düzeltilmektedir. Tek seansta yapılan uygulama sonrasında kişi rahatlıkla günlük yaşamına devam etmektedir. Botulinum toksini; oluşmuş kırışıklık ve çizgilerin düzeltilmesini sağlamakla birlikte; henüz oluşmamış kırışıklıkların ortaya çıkmasını ve ince çizgilerin derinleşmesini de önler.
  • Kırışıklıklar nasıl oluşur?
Cilt belirli işlevleri olan farklı tabakalardan oluşur. Yaş ilerledikçe deri değişiklikler geçirir ve cildin işlevleri zamanla azalır. İlk olarak burun ve ağız arasında; göz kenarlarında ve alında ince çizgiler belirir. Devamlıyapılan yüz hareketleri de mimik kırışıklıklarının ortaya çıkmasına yol açar. Bunlar ağız çevresinde gülümseme; dudak alt köşelerinde üzüntü çizgileri; alın çizgileri; göz çevresi (kaz ayağı) veya iki kaş arası kırışıklıklarıdır.
  • Bu kırışıklıkların tedavisinde uygulanan yöntemler nelerdir?
Cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler uygulanabilir. Cerrahi olmayan uygulamalar çok çeşitli olup; lazer uygulamaları; peelingler; kolajen ve hiyalüronik asit gibi dolgu maddeleri ve saflaştırılmış Nörotoxin (Botulinum Toksini-Botox) uygulamaları sayılabilir.
  • Botox-Botulinum Toksini yılan zehiri midir?
Sağlık Bakanlığı ndan onaylı olan Botox-Botulinum Toksini; bir çok kişinin bildiğinin aksine; yılan zehiri değildir. Clostridium Botulinum adlı bir bakteriden elde edilmiş protein esaslı bir maddedir. Botulinum Toksini; 1980 li yılların başından beri; bazı kasların aşırı kasılmasına bağlı ortaya çıkan hastalıkların (şaşılık; kas spazmı; vb.) tedavisinde kullanılmaktadır. Kozmetik alanda kullanımı da; nörolojik hastalığınedeniyle Botox tedavisi yapılan bir kadın hastanın doktoruna “Her enjeksiyondan sonra yüzüm son derece sakin; dinlenmiş bir ifade alıyor; güzelleşiyorum!”demesiyle gündeme gelmiştir.
  • Zaman zaman bazı yazılı ve görsel iletişim araçlarında; Botulinum Toksini-Botox uygulamasının ölümlere yol açtığına ilişkin haberler yer almaktadır. Bu konuda gerçek durum nedir?
Onaylandığından bu yana milyonlarca kişi estetik amaçlı Botulinum Toksini-Botox uygulamasıyaptırmıştır. Estetik amaçlı Botulinum Toksini uygulamaları nedeniyle ölümle sonuçlanan hiçbir vaka yoktur.
Estetik amaçlı uygulama dışında; Botulinum Toksini genellikle bir takım nörolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu hastalıkların bazıları; Botox uygulamasından bağımsız olarak; kendi başına bile istenmeyen ciddi durumlar yaratabilen; altta yatan başka hastalıklar ve diğer risk faktörlerinden dolayıartmış ölüm riski taşıyan nörolojik durumlardır. Haberlerde bahsi geçen vakaların bu tip nörolojik hastalar olduğu ve doğrudan Botulinum Toksini-Botox ile ilgisinin bulunmadığı anlaşılmıştır.
  • Botulinum Toksini ile dudakları dolgunlaştırmak mümkün müdür?
Dudak ve yüz dolgunlaştırmak için kullanılmaz. Bu amaçla dolgu maddeleri ya da yağenjeksiyonu yapılmaktadır. Genellikle yüze yapılan her şey Botulinum Toksini-Botox zannedildiği için böyle bir yanılgı oluşmaktadır.
  • Botox kremleri diğer kremlere göre kırışıklıkları daha fazla giderir mi?
Botox kremi diye bir şey aslında yoktur. BOTOX ticari bir markadır. Botulinum Toksini kırışıklığa neden olan kasları gevşetir; böylece kırışıklığın oluşmasınıengeller. Kremler ise var olan kırışıklığın görünümünü hafifletmeye yardımcıolur. Her ikisinin etki mekanizması farklıdır.
  • Botulinum Toksini-Botox tedavisi nasıl bir uygulamadır?
Doksanlıyılların ortalarından bu yana; Botulinum Toksin A genellikle kozmetik konseptte ilk seçenek tedavisi olarak kullanılmaktadır. Botulinum Toksin A nın “daha fazla doz; daha fazla yardımcı olur” sloganına göre kullanıldığı ilk uygulamaların aksine; Botulinum Toksin A artık çok daha küçük dozlarda kullanılmaktadır. Yüzün üst bölümünün tedavisine ek olarak; farklı dozlar ile enjeksiyon yönteminin düzgün ve doğru bir şekilde uygulanması sayesinde yüzün orta ve alt bölümüne yönelik olarak yeni endikasyonlar geliştirilmektedir.

Madde; çok az miktarda ve ince bir iğne yardımıyla tedavi edilecek kasın içine enjekte edilerek o kasın gevşemesini sağlar ve yüzdeki mimik kırışıklıklarını düzeltir.İyileşme uygulamadan sonra ilk hafta içinde kendini gösterir ve tedavinin etkisi ortalama 3-6 ay boyunca sürer. Düzenli yapılan tedaviler etki süresinin daha da uzamasını sağlar. Botulinum Toksini tedavisi basit; hızlı ve güvenilir bir uygulamadır. Kişi tedaviden hemen sonra günlük yaşantısına dönebilir.
  • Botulinum Toksini-Botox uygulamalarından sonra yüz ifadesi kaybolur mu?
Botulinum Toksin A tedavisinde yeni trend; 90 ların donuk yüz ifadesi yerine; pürüzsüz; ancak daha ifadeli bir yüz elde etmektir. Artık; mimik kasları daha seçici olarak tedavi edilmekte ve bir takım mimik hareketleri korunarak istenen etki elde edilmektedir. Yeni tedavi yaklaşımında; düşük dozda Botulinum Toksin A ya ihtiyaç duyulmaktadır. Buna karşın; düşük dozlarla gerçekleştirilen tedavi doktor açısından bir zorlukmeydana getirmektedir. Çünkü yüzün bireysel asimetrilerinin iyi belirlenmesi gerekmektedir. Böylece Botulinum Toksin A ile gerçekleştirilen tedavi hasta açısından daha bireysel; daha eksiksiz; daha memnuniyet verici ve son olarak da daha çekici hale gelmektedir.
Botulinum Toksini tedavisi uzman ve deneyimli doktor tarafından kişiye özel uygulanır. Kişi mimiklerini kullanabilir; ancak bu esnada kırışıklıklar oluşmaz. Burada; kişinin ne istediğini bilmesi ve doktorun deneyimli olması önemlidir. Toplumda bazı medyatik kişilerin; sanatçıların abartılı görünüm istekleri böyle bir izlenim yaratmıştır.
Bugün ülkemizde deneyimli hekimlerin yanı sıra; denetim yetersizliği nedeniyle yetkisiz ve deneyimsiz kişiler de Botulinum Toksini uygulaması yapabilmekte olup; zaman zaman kimi kuaförlerde bile Botox uygulaması yapıldığını duymak mümkündür. Ekonomik gerekçelerle; çok ucuza elde edilen ancak üretim kontrolü yapılmamış ve farklı özellikte Uzakdoğu üretimi bazı maddelerin kullanılmasıbile söz konusu olabilir. Çok sakıncalı olan bu durumun hemen engellenmesi gerekir; aksi halde hastalarda önemli olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Diğer yandan; iğne yapılması gereken noktaya uygulanmamış olabilir. Bu durumda abartılı ya da asimetrik özellikte bir yüz görünümü ortaya çıkabilir. Bu nedenle hastaların dikkatli olması ve sadece “ücretlendirmeyi; ucuzluğu” kriter olarak almamaları gerekir.
  • Botulinum Toksini-Botox ile aşırı terleme tedavisi mümkün müdür?
Botulinum Toksini; hiperhidroz (bölgesel aşırı terleme) tedavisinde el; ayak ve koltuk altında kullanılmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı bir tedavi yöntemidir.
Estetik işlemi yaptıran hastaların uygulamadan beklentileri oldukça yüksektir; bu nedenle doğru ve gerçekçi bilgilendirme yapılması önemlidir.

Botulinum Toksini-Botox un yanı sıra; diğer tüm estetik uygulamalarda optimum sonuç elde etmenin en iyi yolu; tedavinin; yüzdeki ifadeleri kontrol eden kaslar hakkında derinlemesine bilgi sahibi olan; yaşlanma dinamiğine vakıf ve her bir hasta için en iyi estetik tedavinin hangisi olduğunu yeterince değerlendirebilecek nitelikte; iyi eğitimli; deneyimli bir doktor tarafından yapılmasıdır.

. Botulinum Toksini A’nın piyasadaki preparatları hangileridir; birbirlerine üstünlüğü var mıdır?

Yaklaşık 1995 yılında ülkemize giren ilk Botulinum Toksin A preparatı; Allergan firması tarafından üretilen ve “BOTOX” ticari ismiyle bilinen üründür. Botox; aslında botulinum toksin A içeren bir preparatın piyasa ismidir. Bugün her kağıt mendile “selpak” denmesi gibi; her Botulinum Toksin ürününe de Botox denmektedir. Uzun yıllar boyunca kozmetik dermatolojide tek hakim olan bu ürüne alternatif geliştirmek için çalışmalar yapılmakta idi. Bu çalışmalar sonucunda yeni Botulinum Toksin A preparatları geliştirildi.

Önceden daha çok nörolojik hastalıklarda kullanılan ve DYSPORT-RELOXİN adıyla bilinen preparat; kozmetik dermatoloji alanında uygulanmaya başlandı ve oldukça başarılı sonuçlar alındı. “Hatta yapılan Klinik çalışmalarda Dsyport ve Botox karşılaştırılmış; Dysport yapılan hastalarda etkinliğin daha kısa sürede oluşmaya başladığı ve Botox a göre daha uzun sürdüğü saptanmıştır.”
Botox ve Dysport dışında üretilen ve klinik testlerden geçirilip; gerekli onayları alınan başlıca Botulinum Toksin A preparatları; Purtox; Xeomin; Azalure olarak sayılabilir. Türkiye de ise satışa sunulmuş 2 Botulinum Toksin A preparatı; bulunmaktadır;
*DYSPORT (Fransız firması İPSEM tarafından İngiltere de üretilmektedir)
*BOTOX (Amerikan firması ALLERGAN tarafından üretilmektedir)
*XEOMİN (Alman MERZ firması tarafından üretilir) ise Türkiyede satışa sunulmaya hazırlanan yeni BotulinumToksin A preparatıdır.

Ancak illegal yollarla getirilen; içinde ne olduğu bilinmeyen Çin vb. ülkelerde üretilen preparatlar da bulunmaktadır. Botulinum toksin A tedavisi uygulatacak kişilerin; kullanılan ürüne dikkat etmeleri ve daha ucuz diye uzman olmayan ellerde uygulama yaptırmamaları önerilmektedir