Okulların yarıyıl tatiline girmesine az zaman kaldı. Bazı okullar farklı şekilde tatil uygulamaları yapsalarda; ülkemizde klasik anlamıyla sömestr tatili; onbeş günlük dinlenme süresi başlayacak.
İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında yaş gruplarına göre her çocuk için ayrı bir anlamı olmakta. İlköğretim kurumlarının herbir sınıfı için ayrı özellikler; ayrı beklentiler; farklı duygusallıklar yaşanmakta. Her yaş; her öğrenci; sömestr tatiline ayrı bir anlam yüklemekte. Karne heyecanı ilköğretim öğrencileri için daha büyük boyutlarda yaşanmakta. Her ne kadar ders sayısı az olsada; sınıf öğretmeninin değerlendirmeleri; öğretmen kanaati öne geçmekte. Öğretmenin -gözüne girme- çabalarının sonuçlarının ne olacağı ayrı bir heyecan ve beklenti kaynağı olmakta. Sınıf arkadaşlarına göre sınıftaki sıralamanın ne olacağı; filanca arkadaşın son zamanlarda yeteri kadar gayret göstermemesi ile sıralamada üst sıralara yerleşip; yerleşilemeyeceği merak konusu olmakta. Ya da ‘’ben hasta olmuştum; son sınavlara çalışamamıştım; ama öğretmenim benim çalıştığımı biliyordu; mutlaka bunu göz ardı etmemeli; etmez’’ görüşleri hep kafaları karıştırmakta ve heyecanlı bekleyiş sürmekte. Hesaplar uzun vadeye dayanmasa da kısa vadenin; 2. dönemin nasıl geçeceği; daha fazla çaba sarfetmenin gerekliliği ya da gösterilen çabanın öğretmen tarafından farkedilmemesi ile içten içe öğretmene küsme ve içe dönme durumlarının yaşanabilmesi mümkün olmaktadır.
Erken 1. Sınıf için yarıyıl tatili daha farklı önem arzetmekte; sömestr tatilinde daha fazla oyun oynayabilme isteği ve rahatlama duyguları daha fazla yaşanabilmektedir. Bireysel farklılıklar gösterse de çocuklar 1. Dönemi bitirmenin gururunu da ayrıca duyacaklardır. Tatili oyunlarla dolu dolu geçirmenin istek ve heyecanını yaşayacaklardır.
Eğitim –öğretimin ilk 4 lük bölümünde 2. Sınıflar okula ve yeni çevreye ortalama olarak alışmışlardır ve arkadaşlıklar ve öğretmene bağlılık ile kendilerini okulda daha rahat hissetmelerini sağlamışlardır. Bu arada okuma-yazma gibi temel ve önemli konuları da başarmanın mutluluğunu yaşamaktadırlar. Bu arada çekingenlik; sessiz olma; içe kapanma; tırnak yeme; alt ıslatma gibi sorunlar da çocuğun kendini stres altında hissetmesi ile açığa çıkabilir.
Bu gibi durumlarda sömestr tatili çocukların destek almak için uygun zaman dilimlerindendir. Çocuğu rahatlatmak ve 2. Dönemin daha iyi geçmesi için planlama yapmak gerekmektedir.
3. ve 4. Sınıflar çocuğun arkadaşları ile ilişkilerinin daha kemikleştiği; geleceğe yönelik planların bilincinde oldukları zaman dilimlerindendir. Hatta eğitim-öğretimin 2. 4 lük bölümünün arkadaşlarla şekillendirmek istenildiği bir dönem olacaktır. Okul değişikliği yapan öğrenciler için böyle bir aidiyet duygusu yaşanmayabilir. 3- 4 ve 5. Sınıflar tatilde gidecekleri filmleri ve etkinlikleri takip etme heyecanı yaşamaktalar. İkinci halka aile bireyleri il dışındalarsa onları ziyaret etme ve planlamalar gündemde olacak ve büyükleri görme ve onlarla birşeyleri paylaşma duyguları öne çıkacaktır. Her ne kadar aile bireyleri çok seviliyorsa da bilgisayar oyunları her zaman için en önde yerlerini koruyacaklardır.
Ortaöğretim; sınavların ağırlığının ilköğretime göre daha ağırlıklı hissedildiği dönem olmakta. Puanlar; sıralamalar; deneme sınavları; gelecekte mesleği planlama çabaları; ama sonrada çok alakasız başka mesleklerde karar kılma durumları yaşanmakta. Burada en rahatsız edici konu dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olmakta ve çalışmayı derinden etkilemektedir. Ailelerin çocukla en fazla çatıştığı durum olarak göze çarpmakta ve aile ile ilişkiler zarar görmektedir. Burada da durumun neden kaynaklandığı; pedagogtan destek alarak günü planlama ile ve başka egzersiz ve önerilerle giderilip giderilemeyeceği belirlenmeli ve belki başka uzmanlarla işbirliği yapılmalıdır.
Lise grubunda ise herşey gençlerin kontrolünde olup; karnenin nasıl geleceği ortalama olarak bellidir. Okul dersleri ve üniversite sınavlarına hazırlık gündemin 1. maddesidir. Bir taraftan ergenlikle başa çıkmak ve arkadaş; karşı cins ilişkileri; bir taraftan aile ile ilişkilerde sorun yaşamadan ya da yaşayarak ilişkiler devam eder. Tatil planlarının içinde aileden uzak tatil yapmak; arkadaşlarla sanal iletişim; internet ve bilgisayar oyunları; kitap okumak; müzik dinlemek sömestr tatilinin büyük beklentileri içindedir.
Üniversiteye hazırlanmak için dersane çalışmaları da olmazsa olmazların içinde yerini korumaktadır.
Herşeyin gönlünüzce olduğu İYİ TATİLLER dilerim..
ÖZNUR SİMAV-PEDAGOG
AİLE DANIŞMANI- DANIŞMAN ÖĞRETMEN