Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Fraksiyonel Lazer Tedavileri

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Fraksiyonel CO2 Lazer;cilt bütünlüğünü bozan birçok sorunun çözümünü artık mümkün kılmaktadır.

Fraksiyonel CO2 Lazer hangi sorunları çözmede etkin tedavi sağlar?


Geçirilmiş sivilce (akne) lerden kalan deriden çökük;çukur izlerde;özellikle burun;alın;çenede oluşan; içleri boşalmış komedon (siyah nokta) ların minik delikçiklerinin düzelmesinde kullanılır.Yani yağlı ciltli kişilerin akneleri ilaçla cilt bakımları ile boşaldıktan sonra kalan pütürlü görünümü pürüzsüzleştirmek için. Cilt yüzeyinin düzgünlük kaybı küçük gözenek boyutundan; çiçek bozuğu diye adlandırılan büyük çöküntülere ulaşan değişkenliktedir.


Yüz gençleştirmede özellikle yanaklarda orta yaşlardan sonra başlayan sarkma; gevşeme; çizgilenmede göz kapakları gevşemelerinde; göz çevresi çizgilenmelerinde etkilidir.Boyun ve dekolte bakımında kullanılır.Güneş hasarı oluşmuş ciltlerde düzensiz pigmentasyonu eşitlemede işe yarar.Göğüs çatalı ve üstü kırışıklıklarda uygulanır.


Fraksiyonel CO2 lazerin diğer kullanım alanlarının başlıcaları şunlardır:
· Sırt;omuz ve bazen yüzde güneş yanığı sonrası oluşan; lentigo denen sütlü kahverengi benekler; el sırtlarında güneş hasarı sonucu ileri yaşta ortaya çıkan kahverengi lekeler; yüzdeki solar lentigo ; doğum sonrası lekeler gibi diğer pigment bozukluklularının düzeltilmesi

· Vücuttaki hipertrofik skar ve keloidlerin azaltılması

· Çatlak(stria= verjetür) tedavisi

· Gözkapağı üstlerinde oluşan kolesterol depozitleri olan ksantomlar ve ksantelezmaların tedavisi

· Ben tedavisi

· Siğil tedavisi

· Siringoma denen güneş gören bölgede oluşan minik; kahverengi kabartılar gibi oluşumlar


Fraksiyonel C02 Lazer uygulanmış ciltte biyolojik süreçte ne olur ?


Lazer ışınlarının açtığı ince kolonlar vücuda yara sinyali verir ve yara iyileşme mekanizması çalışmaya başlar. T lenfositler kök hücreden zengin trombositler gibi hücreler yara iyileştirici; hücre onarıcı ve kollajen üretimini uyarıcı işlevlerini sürdürürler.İlk sonuçlar cilt altı kollajen liflerinde yaklaşık %30 kısalma ve üst deride soyulma tarzındadır.Genç ciltlerde çok derin olmayan uygulamalarda bir ayda; olgun yaşlarda ve derin tedavilerde üç ayda cilt altında yeni kollajen oluşumu ve cilt altı bağd okusunda yeniden yapılanma oluşur. Böylece ciltte gerilme; yüzeydeki pürüzlenmelerde; leke ve izlerde oldukça azalma gözlenir. Gözenekler de daralır. Cilt 10-15 yaş gençleşir.

Uygulamada acı duyulur mu?

Anestezik krem ve soğuk kompresle azaltılan bir ince lastik çarpma acısı ve yanma hissedilebilir. Ağrı eşiği düşük kişilere yüzdeki sinir ağları çıkış noktalarına bölgesel anestezi uygulanabilir.


Uygulama öncesi nasıl hazırlık yapılmalıdır?

Hasta tedaviden en az bir ay önce güneş ve solaryumdan kaçınmalıdır. Kanı sulandıran aspirin heparin gibi ilaçlar alınmamalıdır. Akne tedavisinde kullanılan retinoid içeren ilaçlar kullanılmışsa en az bir ay beklenmelidir. Uygulamadan önce mekanik ve kimyasal peeling gibi cildi aşındırıcı işlemler; cilt germe gibi operasyonlar yapılmamalıdır. İltihaplı akne varsa tedavi edilmelidir. Gözenek çukurları tedavi edilecekse ve içlerinde komedonlar varsa temizlenmelidir. Sık tekrarlayan herpes (uçuk) öyküsü varsa;tedavi öncesi ilaç başlanmalıdır.


Tedaviden sonra cilt ne durumda olacak? Bakımda neler yapılmalı?

İlk iki gün işlem yapılan bölgede hafif şişlik; sulantı; kızarıklık; pullanma olur. Bu dönemde soğuk kompres yapılmalı ve cilt ıslatılmamalıdır.
Üçüncü gün kızıl kahve; zar gibi ince bir tabaka oluşur. Görüntü güneş yanığını andırır. Artık makyaj yapılabilir. Böylece günlük yaşama devam edilebilir. Hastaya cilt onarıcı peptidli kremler ve güneşten koruyucular sürülmesi önerilir.


Tedaviler kaç seans sürer ve tedavi aralıkları kaç gün olmalıdır?

Akne çukurları gibi iz tedavilerinde lezyonun derinliğine bağlı olarak 3-5 seans gerekir. Gençlerde daha çabuk sonuç alınabilir. Hafif ve orta derecede kırışıklıklar; leke ve izlerde 2-3 seans yeterli olabilir. Seans aralığı 1-1;5 ay gibidir.