HYMEN (kızlık zarı) :Hymen halk arasında kızlık zarı olarak bilinen; labium minuslar açıldıgında vagina başlangıcını yarım santim içerisinde bulunan; zar şeklinde bir organdır. Kızlık zarının bilinen ciddi bir fonksiyonu yoktur. Ancak ülkemizde oldugu gibi bir çok Müslüman ülkede sosyal hayatı etkileyen bir yapıdır. Kızlık zarının elastikiyeti kişiden kişiye değişebilecegi gibi; şekli de değişkenlik gösterir.
Kızlık zarı pek çok anatomik varyasyona sahiptir.
Yuvarlak kızlık zarı dedigimiz yapı halka şekli kızlık zarını ifade eder. Muayene esnasında vajina içinde vagen duvarını sirküler şekilde kaplayan bir yapı gözlenir. Bu yapının elastikiyeti ve büyüklüğü farklılık gösterdiğinden bazen ilişki olsa bile kızlık zarı yırtılmayabilir. Muayene esnasında kızlık zarı intakt yani yırtılmamış olarak gözlenir ve adli rapor verilmesi gereken durumlarda da ‘hymen duhule müsait’ ibaresi kullanılır. Yuvarlak kızlık zarı ; kızlık zarının en sık gözlenen yapısal varyasyonudur. Gözlenme oranı ortalama %80-90 civarındadır.
Yarım ay şeklindeki kızlık zarı: Vaginal muayene esnasında bakıldıgında vagen duvarının bir tarafında yarım bir ay şeklinde görülen yapıdır. Zar vagenin bir tarafında yogunken diger tarafında zara aiy hiç yapı yoktur. İkinci sıklıkta görülen kızlık zarı şeklidir.
Bölümlü kızlık zarı:Kızlık zarının orta kısmında bir bölüm vardır bu yapı kızlık zarını 2 boşluklu bölüme ayırır. 3. sıklıkta görülen kızlık zarı şeklidir.
Çok delikli kızlık zarı: Kızlık zarı tüm vagen boşlugunu kaplar ancak içerisinde çok sayıda delik vardır. Bu yapı ile adeta bir kalbur görüntüsü vardır. Bu yüzden delikli kızlık zarının bir diğer adı da kalbur şeklinde kızlık zarıdır. Görülme sıklığı oldukça nadirdir. Bazen bu delikler çok küçük çaplı olabilir. Bu durumda adet kanaması dışarıya çok yavaş drene olur. Böyle durumlarda eger adet kanaması hastanın yaşam konforunu çok olumsuz etkiliyorsa kızlıkn zarı cerrahi bir operasyonla açılır ve adet kanının dışarıya kolay drenajına olanak sağlanır.
Deliksiz Kızlık Zarı: Kızlık zarı tüm vagen boşlugunu kaplamıştır. Bu kızlık zarı yapısına sahip kız çocuklar adet periodları başlayana kadar genelde sıkıntı yaşamazlar. Ancak ergenliğe ulaşıp adet kanamaları başlayınca . bu kızlık zarı yapısı gereği adet kanamasının dışarı çıkmasına izin vermez. Kan önce vagina boşlugunda ve daha sonra rahim içerisinde birikir. Bu tip kızlık zarı ergenlik öncesi tespit edilirse cerrahi olarak açılır. Adet kanamaları başladıktan sonra zaten semptomlar hastayı doktora götürecektir. Yine cerrahi olarak kızlık zarı açılır; içerdeki kan pıhtıları temizlenir.
Ülkemizin sosyo-kültürel yapısı geregi adli tabiplikte kızlık muayenesi sıkça yapılan bir muayene şeklidir ve bu muayenelerde kızlık zarındaki yırtıklar saat kadranı baz alınarak ifade edilir.
KIZLIK ZARI DİKİMİ
Kızlık zarı dikimi ülkemizin sosyo kültürel yapısı nedeniyle sıkça uygulanan oldukça kolay bir yöntemdir.
Kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere 2 şekilde kızlık zarı dikimi yapılabilir. Kızlık zarı dikimini takiben aynı gün hasta işine devam edebilir.
Küretaj:
Küretaj (kürtaj) kelime anlamı olarak ‘’kazımak’’ anlamındadır. Genellikle istenmeyen gebelikleri sonlandırmak amacıyla kürtaj yöntemini kullanmaktayız. Ancak zaman boş gebeliklerde; küçük haftalarda anne karnında bebegin öldügü durumlarda da kürtaj yapılmaktadır. Bunun yanı sıra rahim içerisinden biyopsi almak; kendiliğinden düşmüş ancak tam olarak gebelik ve gebelik ürünlerinin atılamadıgı durumlarda da kürtaj uygulanabilmektedir.
İşlem ya genel anestezi veya lokal anestezi altında yapılabilir. Genel olarak ağrısız bir işlemdir. İşlem bitimini takiben hasta günlük yaşamına hemen dönebilir.
İşlem sonrası çok az miktarda kanama olabilecegi gibi kanama 1 hafta kadar da devam edebilir.
İşlem steril şartlarda ve usule uygun şekilde yapıldıgında genellikle komplikasyon oluşma ihtimali son derece zayıftır. Günümüzde kürtaj ultrason altında; görerek ve kontrollü şekilde kolayca yapılmaktadır