Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Otit; Otitis Media; Seröz Otit; Orta Kulak İltihabı

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Orta kulak; Dışkulak yolu sonunda;kulak zarının arkasında bulunan bir boşluktur.
Kulağımız; Dış kulak; orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç kısımdan meydana gelir.

Dış kulak yolu

- Kulak kepçesi ve
- Dış kulak yolundan oluşur.

Orta kulakta;

Çekiç; Örs; Özengi (Malleus;İncus ; Stapes) kemiklerini barındırır. Aynı zamanda 7.ci Kafa çifti olarak adlandırılan Yüz Siniri (Fasyal Sinir); Östaki Tüpü; Antrum ve Mastoid hücreleri; Musculus Stapedyus; Muskulus Tensor Tympani; Kokleanın Promontoryum u; Karotis Arteri; Çene eklemi; Beyin ile Yakın komşulukları bulunmaktadır.

İç Kulak ise Koklea ve Vestibüler sinirleri içermektedir.


Orta kulak İçindeki basınç sürekli değişerek; kulak zarının dış kulak yüzüne bakan tarafıyla eşitlenir. Eğer bu basınç çok artar yada azalırsa çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Bu rahatsız edici durum genellikle orta kulağı boğaza bağlayan östaki tüpü olarak adlandırdığımız; dar bir tüp şeklindeki kanalda meydana gelmiş bir sorunla ilişkilidir.


Görüldüğü gibi Orta kulak yalnız bir işitme ve denge fonksiyonlarını üzerinde toplamış bir anatomik yapı değildir. Aynı zamanda orta kulak; çok yakın komşulukları nedeni ile oluşacak her hangi bir travma; enfeksiyon mevcudiyetinde derhal tedavisi gerektiği gibi; uygulanacak operasyonlarda; yakın komşulukları nedeni ile yukarıda bahsedilen nedenlerden ciddiyet göstermektedir. Bu nedenle ileri orta kulak iltihaplarında her nekadar mikroskop kullanılsa da yakın komşuluklar ve kemik dokuda enfeksiyon sonucu oluşmuş defektler problem ve ciddiyet yartatmaktadır


Orta kulağı genzimize (Nazofarekse) bağlayan östaki kanalının iki fonksiyonu vardır. Bu kanal; hem orta kulak basıncının kontrol eder hem de orta kulağın drenajını sağlar. Yutkunduğunuzda bu kanal açılır. Böylece basıncın eşitlenmesi sağlanır. Oysa küçük çocuklarda bu kanal hem kısadır hem de düzdür; ancak yedi yaşına gelmiş bir çocukta bu kanal fonksiyonlarını tam sağlayacak bir anatomiye kavuşur.




Orta kulak enfeksiyonları kulak zarının arkasında bulunan; Orta kulak olarak adlandırdığımız bölümde; meydana gelir. Bu enfeksiyonlar genellikle virüsler veya bakteriler tarafından oluşturulur.

Şikayetler yakın zamanda geçirilmiş soğuk algınlığı veya alerjik bir problemle ilgili olabilir. Hastaların çoğunda her iki kulak da etkilenmiştir.
Çocuklarda orta kulak anatomik gelişimini tam olarak tamamlamamış olduğundan enfeksiyon daha sıktır.
Özellikle;
· Beş yaşının altındaki çocuklar;
· Erkekler;
· Biberonla beslenen bebekler;
· Yuvaya giden çocuklarda daha sık görülür.

Daha az sıklıkta olmakla birlikte Orta kulak enfeksiyonları ergenlik çağı ve erişkinlerde de görülür. Ancak bu hastalarda kulak enfeksiyonuna neden olabilecek geniz bölgesindeki sorunlar araştırılmalıdır.


Orta kulak enfeksiyonları çok ağrılıdır ve bunun sonucunda uykusuzluğa yol açarlar. Kulak zarının esnekliğini azaltarak işitme kaybına yol açarlar. Bu sorun çocuğunuzun konuşmaya başlamasında gecikmeye yol açabilir.

- Kulak ağrısı;
- Kulak tıkanması;
- Kulak akıntısı veya
- İşitme azlığı gibi şikayetler görüldüğünde derhal bir Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanına gitmeniz önerilir. Böyle bir durumda zamanın çok değerli olduğunu unutmayın.

Çocuğunuz sık; sık kulak kepçelerini oğuşturuyorsa; söylediklerinizi duymuyorsa; Çocuğunuzun kulağında bir sorun olduğunu düşünüyorsanız; her iki kulak zarı da muayene edilmeli ve gerekli testler yapılmalıdır. Tedavi ile ilgili yaklaşım muayene ve testlerin sonuçları ve çocuğunuzun şikayetleri göz önüne alınarak düzenlenir.