Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kurban Bayramında Beslenmenin 10 Altın Kuralı

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Kurban Bayramı İçin 10 Altın Kural

Yaklaşan Kurban Bayramı akraba ziyaretleri; arkadaş misafirliklerini de beraberinde getirir. Özellikle kırmızı et tüketiminin fazla olduğu bu dönemde; günlük alınan fazla yağ ve kolesterol ile birlikte sağlığınızı tehlikeye atmamak için dikkatli olmalısınız. Ama en önce kurbanlıklarınızın veteriner kontrolünden geçtiğine ve kesilirken hijyenik kurallara uyulduğundan emin olunuz.

Diyabet; hipertansiyon; mide hastalığı; kalp damar hastalığı olan kişiler bayram süresince kendilerine tavsiye edilen beslenme önerilerinin dışına çıkmamalıdır.

1- Etleri 1 gün bekletin

Kurbanlık etlerin sofralarımızda yer alabilmesi için en az 24 saat bekletilmesi gerekir. Ölüm sertliği giderilmeyen et hem sindirim açısından zorluk yaşatır; hem de daha sert bir hal alır.

2- Pişirme yöntemlerine dikkat

Etleri pişirirken ekleyeceğiniz her 1 yemek kaşığı yağ; yemeğe en az 100 kalori daha fazla enerji verir. Kırmızı etin kendi içerisinde bulunan yağ; etin pişmesi için yeterlidir. Bu yüzden kızartma; kavurma gibi yöntemlerin yerine fırın; ızgara ya da suda pişirme yöntemleri tercih ediniz. Hayvanların iç yağlarını pişirirken kullanmayın.

3- Öğün atlamayın


Bayram ziyaretleri sebebiyle çoğu kişi tarafından geçiştirilen öğünler; bir sonraki öğüne geldiğinizde saldırırcasına yeme durumuna yol açacağından en az 5 öğün yaptığınızdan emin olun. İştah durumunuzun kontrolü için ziyaretlere aç karnına gitmemeye dikkat edin.

4- Ara öğün önemli

Ev ziyaretlerinin ve ikramların fazla olduğu bayram döneminde ara öğün kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durum. Yanınızda bulunduracağınız kuru kayısı + ceviz veya 1 adet mevsim meyvesi+ kavrulmamış badem/ fındık veya 1 bardak süt/ ayran + kepekli grisini bu durumlarda kurtarıcınız olacaktır. Özellikle ikramlar karşısında kontrollü olmanıza yardımcı olur.

5- Bayram şekerleri

Bayramların vazgeçilmezi olan şeker; çikolata ve tatlıların fazla tüketimi kilo artışının yanında mide yanması; şişkinlik ve gaz gibi barsak şikâyetlerine sebep olur. Sütlü ve meyveli tatlılar her zaman önceliğiniz olmalıdır. Ve bu tatlılara ilave edeceğiniz tarçın; gün içerisinde açlık hissinizin geciktirilmesine yardımcı olacaktır.

6- Sebze ve meyveyi unutmayın


Özellikle etlerin yanında yüksek kalorili hamur işleri; pilavlar; sarmaların yerine az yağlı/ yağsız yapılmış sebzeleri tercih ediniz. Limonlu yeşil salatalar kırmızı etin içinde bulunan demirin yararlılığını önemli ölçüde artırır.

Günlük ihtiyacımız olan vitamin ve minerallerin karşılanması için meyve tüketmeyi ihmal etmeyin.

7- 2 bardak süt/ yoğurt


Günlük almamız gereken kalsiyum ihtiyacını sağlamak ve gün içinde tokluk süresinin uzun sürmesi için günde 2 bardak süt- yoğurt tüketin. Ancak özellikle kansızlık problemi olanlar kırmızı et yanında bu besinleri tüketmemelidir.

8- Misafirlerinize meyve çayı ikram edin

Bayram süresince içilen çay; kahve; gazlı içecekler hem şeker; hem de kafein tüketimini artırdığından uykusuzluk mide rahatsızlıkları ve kalp hastalıkları riskini artırır. Siz de gelen misafirlerinize meyve çayları ikram edebilirsiniz.

9- 10 bardak su


Unutmayın; su metabolizmanızı hızlandırır; öğünlerden sonra acıkmanızı geciktirir; sindirime yardımcı olur. Günde en az 2- 2;5 litre su tüketin.

10- Hareket edin

Günlük hayatta spora vakit ayıramayanlar; bayram süresince fırsat buldukça kısa ve tempolu yürüyüşler yapmayı ihmal etmeyin.

Sağlıklı; mutlu bayramlar…

DİLAN DALGIÇ
Diyetisyen