Oyun; çocuğun bilişsel; duygusal; motor ve sosyal gelişimini destekleyen; yaşadığı sorunları anlayıp aşmasına yardımcı olan eğlenceli ama biraz yorucu bir süreçtir. Çocuklar oyun ile yaşadıkları dünyayı tanır; çeşitli denemeler yaparlar ve hayal ile gerçeği ayırt edebilmeyi öğrenirler. Ayrıca çocukların hem kendisini daha iyi tanımasını ve anlamasını sağlar hem de bizim onları daha iyi tanımamıza yardım eder.
Çocukların oyunda verdiği tepkiler hayatlarındaki önemli kişilerle geçmişteki ilişkilerinde verdikleri tepkilere benzerdir. Çocuklar; davranışlarını etkileyen kızgınlık; üzüntü; korku ya da hayal kırıklığı gibi duyguları terapistin sağladığı güvenli bir ortamda oyunla yeniden canlandırabilirler. Bu anlamda oyun; çocukların duygu ve düşüncelerini kolaylıkla ifade edebildiği en uygun dildir. Ayrıca unutulmamalıdır ki oyun çocukların gelişimine katkıda bulunurken aynı zamanda onları çok da mutlu eder.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisinin yardımcı olduğu konular:
Ailede yaşanan değişimlere uyum sağlamada yaşanan sorunlar( boşanma-kayıp-yas-kardeş kıskançlığı-evlat edinilme-terk edilme)
Saldırgan davranışlar
Özgüven ve sosyal beceri sorunları
Kaygı; korkular; fobiler
Aşırı çekingenlik
Davranışsal gerileme
Uyku; yemek ve tuvalet sorunları
Zihnin cinsel davranışlarla aşırı meşgul olma durumları
Fiziksel nedeni olmayan mide bulantıları; baş ağrıları gibi rahatsızlıklar…
Çocuklar oyun terapisi ile özgüvenlerini kazanmayı; işbirliği yapmayı; başkalarına saygı durmayı; sorumluluk almayı ve sorumluluklarını yerine getirmeyi; kendini korumayı; dikkatini toplamayı; problemlerine çözüm yolu bulmayı; öfkesini doğru yönlendirmeyi; kendini doğru ifade edebilmeyi; sosyal ilişkilerini güçlendirmeyi; korkularını yenmeyi; konuşma bozukluklarını düzeltmeyi öğrenirler.
Ailelerin oyun terapisi ile ilgili bilmesi gereken birkaç önemli konu:
• Çocuğun terapi görüşmelerine düzenli olarak gelmesini sağlayın.
• Seans sonrasında çocuğunuza “Seans nasıl geçti; neler yaptınız?” diye sormayınız; Açıklama yapma zorunluluğu çocuk üzerinde baskı yaratabilir.Merak ettiklerinizi ve belirtmek istediklerinizi lütfen telefonla merkezimizi arayarak bana bildiriniz. Çocuğunuzla ilgili anlatmak istediklerinizi çocuğun görüşmesinde değil; ayrı bir anne baba görüşmesinde paylaşmanız onu daha çok rahatlatacaktır.
• Terapi görüşmelerinde ne yapması gerektiği ve hangi konuları anlatacağı konusunda onu yönlendirmeyin. Ancak kendini hazır hissettiğinde istediği konuları kendi hızıyla terapide çalışmaya başlar.
• Terapide iyileşme sürecine girmeden önce çocuğun yaşadığı sıkıntılarda artış görülmesi doğaldır. Aklınıza takılan konuları çocuğunuzun terapistine sormaktan çekinmeyin.
Oyun terapisi; genellikle haftada bir ya da iki kez olmak üzere birkaç oturumdan birkaç aya kadar sürebilir. Çocuklar oyun terapisti ile oyun odasında geçirdikleri zamanı; “yalnızca oyun oynadık” diyerek açıklayabilirler; fakat bu süreçte çocuklar yeni rolleri ve davranışları öğrenirken; kendileri için sorun oluşturan durumlarla başa çıkma yollarını keşfederler. Oyun terapisi seansları normal şartlarda yaklaşık 50 dakika sürmektedir. Oyun terapisi 3–11 yaş arası çocuklara uygundur.
Oyun terapilerinin aile ile birlikte yapılan türü de vardır. Bu terapiye ebeveynle birlikte anlamına gelen filial terapi denilmektedir. Çocuğunuzla ilişkinizde problem yaşıyor ve onun dilinden anlamak istiyorsanız filial terapinin çok işe yaradığını belirtmek isterim.