wwwtr.wikipedia.org/wiki/Burun_(organ): Burun un basit tanımını bu sitede de gözden geçirebilirsiniz.
GİRİŞ
Doğuştan ya da çarpma; düşme vb. nedenler ile ortaya çıkan burun şekil bozuklukları; bazı insanlar için estetik açıdan büyük sorun oluşturur. Bazen; burun tıkanıklığı da estetik sorun ile birliktedir.*Kulak Burun Boğaz*hast. uzmanına burun estetik sorunu ile*başvuran birçok*hastada; burun içinde de anatomik sorun (kemik/kıkırdak eğrilik/konka büyüklüğü vb.) vardır ve burun tıkanıklığı hasta için rahatsızlık vericidir.*
Hastalar; genellikle burun içi ve dışındaki sorunun birlikte düzeltilmesini tercih ederler.*Burun boyutunun küçültülmesi veya büyütülmesi; burun ucu veya burun sırtının değiştirilmesi; yukarıya kaldırılması; burunun geriye çekilmesi; burnun uzatılması; burun deliklerinin daraltılması gibi işlemler; Rinoplasti denilen estetik burun ameliyatında gerçekleştirilen metodlardır.*
Burun içi/dışına yapılacak her türlü cerrahi işlem için uygun eğitim; KBB hast. branşında edinilir. Bu nedenle; KBB hast. veya Plastik cerrahi tıp*dalları eğitimi almış her iki dal uzmanların burun estetiği cerrahisi gerçekleştirmeleri söz konusu ise de; özellikle burun içinde de*bir cerrahi işlem gerekiyor ise (ki; endoskopik burun muayene değerlendirmesinin KBB hast. uzmanının yapması daha uygundur); KBB hast. uzmanı bir cerrah; burun iç-dış deformitesinin birlikte düzeltilmesinde*hastalar tarafından*daha sık tercih edilmektedir.
AMELİYAT
Burun dış görünüm rahatsızlığı için örnekler;
BURUN SIRTI
Geniş; dar; yüksek; çökük; eğri olabilen burun sırtı özellikleri kadın ve erkekde değişir.
BURUN UCU
Sivri; toplu; eğri; düşük; aşırı kalkık olabilir.
-BURUN DELİKLERİ: simetrik olmayabilir.
-BURUN KANATLARI:*geniş; aşırı yassı ya da ince (zayıf)*olabilir. Ya da; bazı operasyonlar sonucunda kanatlar genisleyeceğinden; burun kanatlarının da daraltılması planlanır.*
*
AMELİYATIN BAŞARILI OLMASI* !!!
Özen gösterilen bir cerrahi/anestezi girişim
Cildin aşırı kalın olmaması
Genel sağlık durumunda bir sorun bulunmaması
Sigara/alkol alışkanlığı olmaması
Ameliyat öncesi uygun hazırlık
Ameliyat sonrasında ilaçlar;*soğuk uygulama ve daha sonraki parmak masajının hasta*tarafından aksatılmaması na bağlıdır.
CERRAH - ANESTEZİ UZMANI (Ekibi) - HASTA (ve ameliyat sonrası*ilk saatlerde refakatçisinin de!) nın göstermesi gereken özen ve diğer faktörler! *BAŞARI*getirecektir.
Ameliyat başarısı (hasta memnuniyeti):*
Tüm dünyada bu tür burun ameliyatları sonrası ortalama*% 90-95 başarı sağlanmaktadır.*
Tek bir cerrahi yaklasim ile cogu hasta; sonuçtan memnun olmaktadir. Ancak; nadiren; çok kötü bir burnun tek bir ameliyat ile cok güzel bir burun haline getirilmesi bazen zordur ya da farklı nedenlerle ikinci bir girişim gerekebilir. Ameliyat sonrası; nadir olarak ortaya çıkan bir olumsuz görünüm de cerrahi olarak düzeltilebilir ancak bunun için ortalama 1 yıl beklemek uygun olur.
ANESTEZİ
Genel anestezi öncesi;*Dr. Altındağ ve/veya Anestezi uzmanı tarafından istenecek EKG; Akciğer filmi; ve bazı kan incelemeleri (Hemogram;Şeker; Karaciğer enzimler vb.) gözden geçirilir ve genel sağlığınızla ilgili sorular sorulur. Anestezi almanıza engel bir sorun yok ise; operasyon günü planlanır.
Genel anestezi (Narkoz): Hastanın; geçici bir süre bilinç kaybı ile solunumunun anestezi cihazı ile desteklenmesidir. İşlem sırasında nefes borusuna yerleştirilen bir tüp hasta güvenliğini sağlar. Deneyimli Anestezi uzmanlarının uyguladığı genel anesteziye bağlı risk/komplikasyonlar son derece nadirdir.
TAMPON VAR MI ? BURUN KAPANIYOR MU ?*
Estetik burun ameliyatında yada deviasyon ameliyatlarında*burun içine bir müdahale yapılmamış ise; ameliyatlarımda burun içi klasik tampon konulmamaktadır. Bunun yerine splint adı verilen orta bölümü destekleyen özel bir madde (yarımay şeklinde; şeffaf )*geçici olarak buruna yerleştirilir. Ameliyat sonrası bu splintlerle burnunuzdan nefes alabilirsiniz; ağrı; basınç hissi vb. sorunlar yaşanmaz.*
Bazen; ileri derecede kemik-kıkırdak eğrilik; burun etlerinin küçültülmesi/alınması sonrasında burun içine 1-2 gün için süngersi bir madde konulması gerekebilir (Seyrek olarak; burun içi müdahale-tampon gerektiren hastalarda ise *Merocel-tüplü sünger tampon*kullanmaktayım; avantajı; hastanın ameliyat sonrası tüplerden/deliklerden nefes alma kolaylığıdır; süngersi olan bu özel madde*iyileşme dönemine de olumlu yarar sağlamaktadır).
RİSK/KOMPLİKASYONLAR
Burun ameliyatına bağlı nadir olarak*karşılaşılan riskler:
Anestezi ile ilgili sorunlar
Kanama
Enfeksiyon
Burun deformiteleri (burun sırtı veya burun ucuna bağlı)
Burun içindeki sorunlar (koku kaybı; tıkanıklık vb.)
Cilt sorunları olabilir?
Bu riskler (sigara/alkol kullanmayan erişkinlerde; ailesinde belirgin bir sağlık sorunu olmayan kişilerde nadir dir) ile karşılaşma oranı çok düşükdür. Bu problemlerin çoğunun çözümü olasıdır.
Operasyon öncesi iyi hazırlığı yapılmış bir hasta için; komplikasyon dediğimiz istenmeyen bir durumla karşılaşma oranı çok az olacaktır. Yine de; hastaların bu ameliyat öncesinde doktoru tarafından bilgilendirilmeleri gerekir.*
**
REVİZYON (Düzeltme)*BURUN *AMELİYATI
Burun ameliyatları sonrası kesin görünüm;*ortalama 9 ay -1 yıl sonra kendisini*gösterecektir. Ameliyat sonrası memnuniyet çoğu zaman yüksekdir. Çok nadir olarak ikinci bir düzeltme ameliyatı gerekir. Aslında her ameliyat sonrası uzun dönemde de burun görünümünde değişiklikler*olabilir; bu değişikliklerin çoğu da; daha iyi anlamındadır.
Daha önce burun ameliyatı geçirmiş ve mutsuz olmuş*kişilerin; ikinci bir ameliyat şansı ile sorunları düzeltilebilir.
EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULAR
-Rinoplasti ne anlama geliyor?
Latince; Rino: burun; Plasti: şekil vermek anlamına gelir. Medikal anlamı estetik (burun dış) burun ameliyatıdır.
-Ameliyattan sonra ağrı fazla olurmu?
Ağrı kişiden kişiye değişen bir kavramdır. Burun ameliyatı sonrasında ağrı kesiciler ve soğuk uygulama ağrıyı azaltır. Doktorunuz*ve Anestezi uzmanının göstereceği ameliyat sırası/sonrası*özen;*yatak istirahati; uygun ilaç kullanımı/soğuk uygulama*hasta konforunu yükseltir; pişmanlık duyulacak kadar ağrı duyulması söz konusu değildir.
-Ameliyat süresi ne kadardır?
Narkoz-Genel anestezi altında yapılan estetik burun ameliyatı; ort. 1-2.5 saat arasında değişebilir.
-Aynı gün eve donebilirmiyim? yoksa hastanede kalmam gerekir mi?
Ameliyat sonrası; 3-4 saat sonra; -genel durumda problem yok ise- hastanın evine donmesinde sakınca yoktur.
-Oluşacak yeni burnu bilgisayar da görme şansı var mı?
Evet. Dr. Altındağ tarafından hastalara ön bilgi vermek/analiz için bilgisayar programı bazen kullanılmaktadır ancak öngörüşme de ofis ortamında bu resimlerin alınması daha uygundur.