Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Evlilikte ve İlişkilerde Uyum

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
EŞLER ARASI UYUM

Evliliğin sağlıklı bir şekilde sürmesi için birkaç temel koşul vardır. Bunlar eşler arası; hoşgörü; sevgi; saygı ve anlayıştır. Eşler arası uyum ve denge de önemlidir.


Sağlıklı bir evlilik için eşlerin;

  • Birbirini anlama ve dinleme becerilerinin olması şarttır. Çatışmaların çözüme ulaşabilmesi için kişilerin birbirlerini dinleyebiliyor olmaları;
  • Birbirlerinin yaşam alanlarına saygı duymaları ve sınırlarını bilmeleri;
  • Evlilik içindeki sorumluluklarını almaları ve bu sorumlulukları taşımaları;
  • Çatışmayı çözüme ulaştırabilmek için yapıcı olma ve empati kurabilme becerisi gerekir.
Bu kriterlerin sağlanamadığı evliliklerde kişiler zarar görür ve ilişki yıpratıcı olur.

ÇATIŞMADA YAPILMAMASI GEREKENLER

• İlişkide var olan bir sorunu yok sayma ve çözümü erteleme sorunun büyümesine neden olur. Bu nedenle ilişkideki bir sorunun mutlaka ele alınması ve çözüme ulaştırılması gerekir. Sorunların görmezden gelindiği ilişkilerde eşler birbirlerinden uzaklaşırlar.

• Sorunlar karşısında pasif agresif davranışlarda bulunmamak önemlidir. Yani; küsme ya da eşten uzaklaşma yapılacak en yıkıcı davranışlardandır. Duygusal cezalandırma hiçbir sorunu çözüme ulaştırmaz.


• Sorunu çözümleyecek yaklaşımlar yerine tartışmayı arttırma da kaçınılması gereken bir tutumdur. Geçmiş tartışma konularını gündeme getirmek; mevcut sorunu büyütür. Her sorun; o an çözüme kavuşturulmalı ve konu kapatılmalıdır.


KENDİMİZİ ANLATABİLMEK

İlişkilerdeki temel sorunlardan biri kişinin anlaşılmadığını hissetmesidir. Bu bir iletişim sorunudur. Bu sorun kişinin kendi anlatmadan karşısındakinin onu anlamasını beklediğinden ortaya çıkabilir.

Siz sorun olarak gördüğünüz durumu ifade etmeden karşı tarafın bunu anlaması mümkün değildir. İyi bir ilişki için ‘‘anlatmak ve anlaşılabilmek’’ oldukça önemlidir. Bu hem ilişkide açık olabilmeyi hem de dinleme becerisine sahip olmayı gerektirir. Bu her iki taraf için de geçerlidir. Paylaşım arttıkça ilişki daha sağlam ve sağlıklı olur.


ÇATIŞMAYI ÇÖZME BECERİSİ

Çatışmalar evliliğin bir parçasıdır. Amaç çatışmaları önlemek değil; çatışma ortaya çıktığında eşler arası sevgi ve saygının zarar görmemesini sağlamaktır.

Sorunların çözümlenmesini engelleyen başlıca faktör iletişim eksikliğidir.


Birbirini dinleyen ve duygularını açıkça ifade eden eşler sorunlara daha kolay çözüm bulurlar.


GEÇMİŞTEKİ TARTIŞMALARI GEÇMİŞTE BIRAKMAK

Bir tartışma esnasında bir önceki tartışma konusunun gündeme gelmesi çok sık yaşanan bir durumdur. Yaşanan bir tartışma ondan sonrakilere de yansır. Bunun önlenmesi mevcut tartışmanın çözümlenebilmesi için oldukça önemlidir. Geçmişteki bir tartışma konusuna dönmek yapıcı bir yaklaşım değildir. Geçmişte yaşananlar; onlardan ders çıkartmak ve bugün ve gelecekti tartışmalarda bize öğretici olması yönünde kullanılmalıdır.


Bir tartışmanın ertelemeden çözüme ulaştırılması; üzerinde konuşulması ve duyguların açıkça ifade edilmesi ile geçmişteki tartışmalar faydalı bir bilgi olarak kullanılabilir olur.


BiREYSEL FARKLILIKLARI KABUL ETMEK

Bir ilişkinin sınırları ilişki kalitesini etkiler. Bazı çiftler her şeyi birlikte yapar; birbirlerinden ayrı zaman geçirmezler; bazı çiftlerin ise ortak özellikleri çok azdır ve çok az şeyi paylaşabilirler. Her iki uç durumda da ilişki kopma noktasına gelir. İlişkide ‘‘biz’’ ; ‘‘ben’’ ve bir de ‘‘sen’’ vardır ve dengenin iyi kurulması gerekir.

Bu üç alan içinde; ortak ilgi alanları; paylaşımlar ve seçimler ‘‘biz’’ i oluşturur. Kişilerin kendine ait ilgili alanları ve tercihleri de ‘‘ben’’ alanını oluşturur. İlişkide ‘‘ben’’ sınırının hiç kalmaması bir süre sonra ilişkinin bitmesine neden olabilir. Herkes kendine ait bir alana ihtiyaç duyar.


Kişiler karşı tarafın alanına müdahale etmemelidir. Siz kendi alınızdakileri ne kadar özgür seçebiliyorsanız eşiniz de kendi alanını (her ne kadar sizin zevklerinize uymuyor olsa da) aynı şekilde özgürce seçebilmedir.


ELEŞTİREL YAKLAŞIMLARDAN KAÇINMAK

Karşımızdaki kişiye karşı eleştirel olmak ve olumsuz yorumlarda bulunmak iletişimi engeller. İletişim esnasında karşımızdaki kişiye; ‘‘sen beceremiyorsun işte’’; ‘‘sadece kendini düşünüyorsun’’ şeklindeki olumsuz yorumlarla yaklaştığımız zaman karşınızdaki kişinin iletişime açık olması beklenemez. Eleştirilen kişi karşı tarafa yakın hissedemez bu nedenle de duygu ve düşüncelerini ifade edemez. İfade edilmemiş duygu ve düşünceler biriktikçe ilişki kopma noktasına gelebilir. Konuşulmayanlar biriktiğinde sorunlar büyür.