Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Alerjik Rinit’te Rhinoligt Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Alejik Rinit Nedir?

Rinit burun zarlarının(mukozasının) iltihabıdır. Halk arasında saman nezlesi olarak bilinir. Hayatı tehdit edici özelliği olmayan bu hastalık; hastanın yaşam kalitesini bozar. Hastalar burun akıntısı; hapşırma; burun tıkanıklığı; kaşıntı; geniz akıntısı; boğazda gıcık; kronik öksürük; orta kulakta basınç problemleri gibi şikayetler tarif ederler. Bu şikayetlerin ne kadar sürdüğü; gün içindeki devamlılığı; ne zamanlarda arttığı; mevsimsel mi; yoksa yıl boyu mu olduğu; şiddeti önemlidir.


Toplumun % 15-30’unu etkileyen ve hayat kalitesini bozan alerjik rinit ve buna bağlı oluşan burun eti büyümelerinde; yeni bir umut olarak kabul edilen bir ışık tedavisidir. İltihaplı ve çok hızlı çoğalan deri hastalıklarının tedavisinde; farklı ışık tedavileri yıllardır başarı ile kullanılmıştır.

Alerjik rinit tedavisinde Rhinoligt 2005 yılından bu yana kullanılmaktadır.

Rhinoligt Nedir?


Rhinolight ; %70 görünür ışık; %25 UVA ve %5 UVB den oluşan medikal fototerapi olup; ağrısızdır; anestezi gerektirmez ve güvenlidir. Burun içi cildinin bu özel kompozisyonu ışığa maruz bırakılması; alerjik maddeye karşı oluşan bağışıklık sisteminin cevap seviyesini düşürerek etki gösterir. Tedavi ile burun tıkanıklığı; sulu burun akıntısı; damak- geniz kaşıntısı ve hapşırık gibi allerjik rinit semptomlarının birçoğunda uzun süreli iyileşmeler oluşturmaktadır.


Tedavinin Süresi Nasıldır?


Tedavinin süresi; sıklığı hastanın mevsimsel veya yıl boyu süren alerji tanısına göre planlanır. Alerjinin nedenine; başka ilaç ve tedavi alıp almamasına göre değişmekle beraber günaşırı ve/veya haftada bir kez olarak 3-5 haftada içinde 6–8 seansta tamamlanır. Her seansta uygulama süresi her bir burun deliğine 2–3 dakika arasında değişir.


Diğer alerji tedavileri; ilaçları ve aşıları ile birlikte kullanımı tedavi başarısını belirgin şekilde artırmaktadır. Bunun yanında; özellikle alerji ilaçlarını kullanamayan hamileler; emziren anneler; profesyonel sporcular; böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda başarıyla kullanılır. Ayrıca ilaç alerjisi olanlar ve diğer tedaviler ile antialerjik tedavilerden fayda göremeyen hastalarda da uygulanabilir.

Rhinoligt Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılamaz ?


Aktif enfeksiyon geçirme döneminde veya burun içi ve genizde tümör olanlarda kullanılmaz.


Rhinoligt Tedavisinin Yan Etkiler Var Mıdır?


Rhinolight tedavisinin özellikle ilk döneminde geçici olarak burun kuruluğu kabuklanma ve kanamalar olabilir. Bu durumda burun içine özellikle A vitaminli ve yağlı burun kremleri uygulanmalıdır.


Tedavi Acı Verir mi?


Tedavi ağrı ve acı vermez. Herhangi bir rahatsızlık olmadan; kısa bir sürede yapılır.


Rhinoligt Tedavisi Tekrar Edilebilir Mi?


Tedavi; yeni bir allerjik reaksiyonun ortaya çıkmasının üzerine ya da yeni bir polen mevsiminin başlangıç aşamasında tekrar edilebilir.


Rhinolight Tedavisinin Uygulandığı Hastalar:


• Kombine oral antihistaminik ve burun içi ilaç tedavisi kullanılarak yeterince kontrol edilemeyen semptomları olan hastalar

• Olağan ilaç tedavisinin istenmeyen etkileri tetiklediği veya ilaç etkileşimi ile sonuçlandığı hastalar
• Uzun süreli ilaç tedavisi almak istemeyen hastalar.

Rhinolight Tedavisinin Uygulanamadığı Hastalar:


• Anatomik bir problem (örneğin septum sapması) nedeniyle;tedavinin reçetede yazılan dozda yapılmasının teknik olarak imkansız olduğu hastalar için;

• Allerjik rinitin yanı sıra burun boşluğunun diğer aktif iltihaplı hastalıklarından (örneğin bakteriyel veya viral enfeksiyon) şikayeti olan hastalar için.
• Diğer ciddi hastalıkları (örneğin; nasopharyngealis tümörü) olan hastalar için. Bu olasılıkları gidermek için tedaviden önce otorengolojik muayene tavsiye edilir.
• Işığın etkisi nedeniyle daha önceden derileri üzerinde herhangi bir kronik değişim meydana gelen hastalar için.
• Çocuklarda; ışık tedavisi kullanımı ile ilgili henüz yeterli klinik bilgi birikimi olmadığından; Rhinolight uygulaması 14 yaş altında önerilmemektedir.

Tedavinin Hastalar Açısından Etkinliği


Rhinolight medikal fototerapi ile tedavi görmüş olan bütün hastalar; nazal semptomların (nazal kaşıntı; hapşırık; rinore; nazal tıkanıklık vb. gibi) azaldığını ya da durduğunu belirtmektedirler.