Ramazan ayının kapımızı çalmasına sayılı günlerin kaldığı bu günlerde en çok karşılaştığım sorulardan yola çıkarak size biraz bilgi vermek istiyorum.
Ramazan ayının dinimizce oldukça büyük bir önemi olduğunu bilmeyen yoktur sanırım .Aslında vücut içinde bir nebze dinlenme zamanı fakat uzun yaz günlerine denk gelmesi oldukça sıkıntı verici.Açlık sürecimiz oldukça uzun bir zaman dilimi 16 saat kadar aç kalmak vücudumuzda hemen kıtlık sinyallerinin çalmaya başlamasına neden oluyor.Sinyallerin çalmaya başlamasıyla birlikte enerji harcamasını yüzde kırklara düşürmeye başlar.
Bir sonraki öğünde yenecek besinleri kendini koruma amacıyla depolamaya gider. Bu nedenle her zaman olduğu gibi az ve sık beslenmeliyiz. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalı. Bu nedenle mutlaka sahura kalkmalıyız.
Sahurda hazmı kolay; yüksek enerji içeren besinler tercih edilmeli. yeterli ve dengeli bir sahur ile gün boyu enerjik ve tokluk hissini yaşayabiliriz. Sahur ve iftarda yeterli sıvı alımına dikkat etmeliyiz. İftardan sahura kadar olan süreçte sık aralıklarla su tüketmeli; mide ve sindirim sistemini rahatlatacak bitki/meyve çayları; komposto; ayran gibi içecekler içilmeli.
En azından 1-1.5 litre su içilmesi; böbrek sağlığı için çok önemlidir. Uzun süreli açlık nedeniyle bağırsak hareketleri azalır ve sindirim sisteminin çalışamaması nedeniyle kabızlık gibi problemler ortaya çıkabilir. İftar ve sahurda; birden yüklenerek çok miktarda ve ağır yemekler yenildiğinde aşırı hazımsızlık ve gaz olur. Bu nedenle öğünler mutlaka çok küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yenilmeli. Ramazan ayı süresince sindirim sistemi sağlığı için; yeterli su ve sıvı alımıyla beraber; posa içeriği fazla olan sebze yemeği ve bol yeşil salata; miktarına dikkat edilerek meyve; tam tahıllı ekmek ve probiyotik yoğurt tüketilmeli.
İftariyelikler; pastırma; salam; gibi şarküteri ürünleri; kızartma; kavurma ve benzeri yağlı yiyeceklerden; hamur işleri; acılı ve baharatlı yemeklerden; şerbetli-kızarmış tatlılardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalı.
Orucu hurma ile açmak isteyenler; 4 hurmanın bir porsiyon meyveye eşit olduğunu bilerek uygun miktarlarda tüketmeli. Kan şekeri hassasiyeti olanlar başlangıçta hurma almak yerine; bir miktar besin tükettikten sonra hurmayı tercih ederlerse daha sağlıklı olur. Beyaz unla hazırlanmış sıcak pide; kan şekerini hızla yükseltir. Bu nedenle kepekli; çavdar; tam buğday gibi esmer ekmekler tokluk hissi sağladığı için tercih edilmelidir.
Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak; bağırsak hareketlerini düzenlemek; kan şekeri dengesini sağlamak; iyi kolesterolü artırmak için vazgeçilmez olan fiziksel aktivitenin Ramazan ayında ihmal edilmemesinde fayda var. İftardan 1 saat sonra; orta tempoda 20-30 dakika yürüyüş yapılmasını öneririm
Sadece size örnek oluşturması açısından bir menü vermek istiyorum.Her zaman savunduğum gibi diyet kişiye özel olmalıdır.Hele ki ramazan ayında uzun açlık sürecinde başka sağlık sorunlarıda buna eklenirse mutlaka bir uzmana danışılarak oruç tutulmalıdır.
Hepinize keyifli; sağlık bir ramazan ayı dilerim
SAHUR: 1 dilim peynir veya 1 adet haşlanmış yumurta;3-4 adet zeytin; 1 meyve; 1 kase yoğurt veya 1 bardak süt;domates salatlık biber;2-3 dilim ekmek veya 2 orta boy patates veya 5 kaşık pilav/makarna
İFTAR: 1kepçe çorba içilip mutlaka 15 dakika kadar sofradan kalkarak beklenecek
5-6 kaşık sebze veya kurubaklagil yemeklerinden birisi
1-2 dilim esmer ekmek
1 kase yoğurt
Yağsız salata
Ara öğünlerde de bol su tüketimine mutlaka dikkat edilmeli ve 2 saat arayla 2 veya 3 adet meyve yemeye mutlaka özen gösterilmeli.