Yoğun; zorlu ve hızlı bir eğitim-öğretim yılının ardından çocukların özlemle bekledikleri “tatil” sonunda geldi. Dersler yok; ödevler yok; sınavlar yok; fakat bu zaman zenginliğinin bizi beslemesi; geliştirmesi için neler yapabiliriz?
Öğrencilerin bekledikleri bu tatili verimli ve sağlıklı bir biçimde geçirmelerini sağlamak; duygusal ve fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmak için bazı önerilerde bulunuyoruz:
● SPORA YÖNLENDİRİN.
“Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” Atatürk
Çocuğunuzun kişisel eğilimlerini göz önünde bulundurarak; herhangi bir spora başlaması için onu destekleyin! Sporun fiziksel yararlarının yanı sıra; sorumluluk alma; yaratıcı düşünme ve sosyalleşme üzerine olumlu etkisi olduğunu hatırlayın. Bir grup içinde yer almak; takım çalışmasını; bedenini ve potansiyelini tanımak çocuğunuza iyi gelecektir. Bireysel yapacağı sporlarda da kendi başına başarılı olabileceğini fark edecektir.
● BİR HOBİ EDİNMESİNİ SAĞLAYIN.
Okul dönemi boyunca yoğunluk ve zaman sıkıntısı nedeniyle bir uğraşı olmayan çocuklar olduğunu biliyoruz. Bu boşluğu iyi değerlendirin ve çocuğunuzun tercihleri; istekleri ve eğilimleri doğrultusunda sosyal faaliyetlerde bulunması konusunda ona rehberlik edin. Yaz döneminde başlayacağı hobisine okullar açıldıktan sonra da devam etmesi için destekleyin. Çok yönlü bir çocuk yetiştirmek; ileride iş hayatı açısından da önemli. Zamanı doğru kullanmayı çocuk yaşta öğrenirse hobilerine hayatında her zaman yer verebilir.
● EVDE OYUN ALANI YARATIN.
Çocuklar için oyun oynamak kendini ifade etmekle eş anlamlıdır. Oyunun bu denli önemli olduğu yaş grupları için; çocuğunuzun yaşına uygun; onu zihinsel olarak geliştirecek oyunlar edinin. Bu oyunlarla hem evde sıkılmayacak; hem kendini zevkle ifade edecek hem de eğlenceli zaman geçirecektir.
● KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞINI PEKİŞTİRİN.
Tatiller; kitap okumayı zorunluluktan çok bir keyfe dönüştürmek için iyi zamanlardır. Okuyacağı kitapları çocuğunuzla beraber seçmeniz ve okuduğu kitaplarla ilgili paylaşımda bulunmanız; onu kitap okumak için heveslendirecektir. Bu konuda ebeveynlere de önemli bir görev düşüyor. Çocuklar sizleri modeller. Onlara kitap okumak konusunda ısrarcı olmak yerine siz kendiniz kitap okuyarak örnek olabilirsiniz.
● BİRLİKTE ZAMAN GEÇİRİN.
Eğitim-öğretim dönemleri hem anne baba hem de çocuklar için yoğun ve stresli geçer. Bu nedenle tatil dönemleri birlikte zaman geçirmek için çok iyi bir fırsattır. Bu fırsatı güzel; keyifli organizasyonlar yaparak değerlendirin ve aranızdaki iletişimi güçlendirin.
● DERSLERİNDE DESTEK OLUN.
Çok ağır olmayan tatil ödevleri ve hatırlama çalışmaları için çocuğunuzla birlikte bir program hazırlayabilirsiniz. Bu programı hazırlarken; programın ihtiyaca yönelik olmasına ve çocuğun hazırlığına uygun olmasına özen gösterin. Ödev sonrasında kontrol etmeyi unutmayın.
● TELEVİZYON; BİLGİSAYAR OYUNLARI ve İNTERNETİ DENETLEYİN.
Tatil boyunca çocukların kişisel ve sosyal gelişimini; iletişim becerilerini engelleyen televizyon; bilgisayar oyunları ve internette geçirdiği zamanı konusunda sınırlayıcı ve denetleyici olun.
Bunlar yerine çocukların; akran gruplarıyla eğlenceli zaman geçirmesini sağlayacak; sosyal etkileşimi ve iletişim becerilerini kuvvetlendirecek etkinliklerde bulunmasını sağlayın. Arkadaşlarla güvenli alanlarda yapılacak aktivitelerin çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişimlerini olumlu yönde etkilediğini hatırlayın.
● DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ ve SORUMLULUK BİLİNCİNİ KAZANDIRIN.
Tatiller ailelerin okul dönemi boyunca çeşitli nedenlerle sağlayamadıkları denetimi düzene sokmaları için büyük bir fırsattır.
Çocuklarınızın davranışlarının değişmesi gerektiğini düşünüyorsanız; sorumluluk bilincinin istediğiniz gibi olmadığına inanıyorsanız ya da daha bilinçli ve doğru bir yaklaşımla çocuklarınızla ilgilenmek istiyorsanız bireysel ve aile seanslarımıza katılabilirsiniz.