BAŞARI VE BAŞARISIZLIK BİR SEÇİMDİR.
ÇOCUĞUNUZ VE KENDİNİZ İÇİN BAŞARIYI SEÇİN!
BAŞARI;hedefinize kendi yolunuzdan ;kendi en yüksek potansiyelinizi kullanarak;en güvenli yoldan;en az enerjiyi kullanarak en hızlı süreçte HEDEFE ulaşmaktır da diyebiliriz.
HER ANNE-BABA ÇOCUĞUNU SEVER VE ONUN İÇİN YAŞAMDA EN İYİ OLANI İSTER AMA NİYETİN İYİ OLMASI HER ZAMAN SONUCUNDA İYİ OLDUĞUNU GÖSTERMEZ
“ÇOCUĞUNUZDA BAŞARI MI; BAŞARSIZLIK PROGRAMI MI ÇALIŞIYOR ÖĞRENEBİLİRSİNİZ.
BAŞARISIZLIĞI BİR ÖRNEKLE AÇIKLAMAYA ÇALIŞIRSAK;
BAŞARSIZLIK; öğrenci de sürekli ve kalıcı bir durum değil(göz rengi; saç rengi;uzun olmak; kısa olmak vb..gibi) bilgisayarınızın (BEYNİNİZİN) VİRÜS KAPTIĞINI GÖSTEREN BİR ALARM DURUMUDUR.bilgisayar(beyin) temizlenir;virüs dosyası silinir;güncellenir ve antivirüs programı kurulursa;”başarı programı” yeniden çalışmaya başlar.çocuğunuzda başarılı olabilir.
ÇOCUĞUN BAŞARISIZLIĞI: yaşamında bazı şeylerin (aile-okul-öğretmen-arkadaş-öğrenme stili) yanlış gittiğini ;doğuştan getirdiği başarı programını kullanmak için gerekli şartların eksikliğini ve ruh;zihin;beden sağlığının tehlike de olduğunu gösteren acil bir ALARM durumudur diyebiliriz.
BAŞARSIZLIK KABULLENİLİRSE;kar topu gibi yuvralanarak büyür (ders;okul;sınav;iş meslek ve yaşam başarsızlığına dönüşebilir) kişide (çocukta;öğrenci de);çatışma;umutsuzluk;karamsarlık;;yenilgi;kayıp;güvensizlik;hırçınlı k;öfke;korku; kaygı panik…ve ;tırnak yeme;altını ıslatma;diş gıcırdatma;içine kapanma;taşkınlık..vb )beden;zihin;ruh sağlığını tehdit eden durumlara kadar varabilir.(ya da bu durumlar başarısızlığa neden olabilir.)
Başarsızlık programını iptal edip; başarı programını yeniden çalıştırmayı deneyebilirisiniz..”
Danışman;anne-baba;öğrenci ve okul işbirliğiyle çocuğunuzun ” başarı programını “ yeniden çalıştırarak sadece ders başarısını değil; tüm yaşamını kapsayacak” yaşam başarısını” yükseltecek adımı atabilirsiniz.
ÇOCUĞUN BAŞARI VE BAŞARSIZLIĞINDA ETKİLİ EN ÖNEMLİ İLK KURUM AİLEDİR.
1-yaşama;eğitime ve başarıya dair gerçekçi olmayan bir mantık dizgisine sahiptir.(ben zekiyim çalışmama gerek yok;son dakika çalışsam başarırım;okumakla başarılı olunmaz;başarılı olmak zorunda değilim;
nasıl olsa annem-babam zengin;çalışmak inek..vb. öğrencilere mahsustur.çalışmayı sevmiyorum;öğretmen bana gıcık;zor sorular geldi; çalışmadığım yerden çıktı;sabancılar;steve jobs’lar okuyarak başarılı olmadı.ben popstar olucam;manken olucam;tiyatro oyuncusu olucam ;iş adamı olucam;hayvancılık yapıcam ;tarımla uğraşıcam çalışmama gerek yok.
2-ders çalışmayla ve okul başarısıyla yaşamına gelecek anlam ve değerin farkında değildir.
3-hedefleri her gün değişir;heyecan verici;tutkuyla sarıldığı;hayal ettiği;gerçekçi bir hedeften yoksundur ya da hedefini çevre seçmiş;dikte etmiştir.
4-başarısızlık inancına sahiptir;ben başaramam;beceriksizim;ben kim başarmak kim!yada anne-baba;çevre çocuk hakkında küçüklüğünden beri”başarsızsın “mesajı”vermiştir.
5-başarıyı destekleyen değil;engelleyen bir anne-baba ;aile yapısı vardır.;
7-zihni;olumsuz düşüncelerle(Başarısızlık korkusu;kendini beğenmemek; değersizlik duygusu; iletişim bozuklukları;kimsenin kendisini beğenmediği;haksızlığa uğradığı duygusu veya zamanın tümünü çalan;zihninin tümünü meşgul eden) okadar meşguldur ki;dikkatini topla
yıp derse veremez ve çalışsa da anlayamaz ;öğrenemez.
8-pek çok hedefi olduğu için bugün birini yarın birini önemser;Başarsızlıklarında vazgecer;dolayısıyla motivasyonu eksiktir.
9-yaşamı;uykusu; beslenmesi;çalışması;gelişi-güzeldir.plan ve programa göre çalışmaz.her gün yarın çok çalışacağını söyler ama uygulayamaz. Dolayısıyla derslerden ne kadar geri kaldığını ancak aldığı kötü puanlarla öğrenir ve sonrada çalışmak istese bile geri kalmıştır;
;nerden başlayacağını bilemez;çalışsa da anlayamaz;bu kez başaramadığını görünce sıkılır;korkar;kaygılanır panikler.
10-ruh hali hep inişi çıkışlıdır:bazen iyi bazen kötü…..
11-sürekli çalışsa da Başarısız olur; çünkü etkili ve verimli öğrenmeyi bilmediği için” kısa sürede çok şey öğrenemez.hep yorgun; bıkkın; zihni dağınıktır..
BAŞARI PROGRAMI ÇALIŞAN ÇOCUĞUN BAZI ÖZELLİKLERİ;
1-gerçekçi bir mantık dizgisine sahiptır. Neden çalıştığını ve çalışmayla yaşamına gelecek anlam ve değerin farkındadır.
2-parolası”ben yaparım; başarırım; becerikliyim; ben yapayım”dır
3-çok sevdiği;hep sözünü ettiği; konuşurken heyecanlandığı bir hedefi vardır
4-hedefini başaracağına inanır.
5-arkadaşlarıda kendisi gibi ders çalışmayı seven kişilerdir.
6-tembel ve kıskanç öğrencilerin “inek..vb” yakıştırmalarına aldırmaz.kendine güvenlidir.
7-etkili ve verimli çalışmayı ;öğrenmiştir;bir plan dahilinde:hem çalışmaya; hem sosyal ve spor faaliyetlerine zaman ayırarak;sıkılıp bunalmadan başarılı olur.
8-ilgi ve yeteneklerini destekleyen özgür ama sorumluluk bilinci verebilen ;başarıyı destekleyen bir aile yapısı vardır.
9-neşeli ;umutlu;mutludur.hem kendini motive edebilir; hem de motivasyon sağlayan bir çevreye sahiptir.
10-okul-öğretmen-arkadaş;ders sorunlarıyla baş edebilir;sınav kaygısı;Başarsızlık korkusu ve panik yaşamaz.
11-kendi yaşamından kendi sorumlu olduğunun bilinciyle hareket eder.(geleceğini aile ve çevresinin imkanlarında görmez.)
12-çalışmaya oturduğunda zihni nettir:düşünceleri derslerinden daha önemli sorun ve düşüncelerine takılı kalmadığı için tüm zihin gücüyle; gerçek potansiyelini kullanarak çalışır;bu etkili öğrenme onu üst başarılara tırmandırır.
Hem yeterli randıman vermez hem de kalıcılığı zordur.(bu suyunun önü tıkanmış bir tarla da taşıma suyla sebze yetiştirmeye benzer;sürekliliği olmaz.sürekli sebze yetiştirmek için öncelikle tarlaya gelen suyun tıkandığı nokta bulunmalı; önü açılmalı;tamir edilmeli ve suyun sürekli akışı sağlanmaya çalışılmalıdır) yani öğrenci bir taraftan etkili ve verimli çalışmayı öğrenirken diğer da etkili ve verimli öğrenmeyi engelleyen nedenler; anne-baba işbirliğiyle araştırıp bulunmalı ve çözüme kavuşturulmaya çalışılmalıdır ki; başarı bir yaşam tarzına dönüşsün..