Ogüne kadar anne-babanın vücudunun bir parçası;kollarının bacaklarının bir uzantısıymış gibi algılanan genç;birden anne-babadan “ayrı” bir kişi olduğunu fark eder ve kimlik mücadelesine başlar.
Bu farklılığını her durumda vurgulayarak emin olmak ister.Hep anne-babadan ayrı fikirde olmak bunların başında gelir.Bu durumu çocuğu üzerindeki otoritesi ve denetimi yok oldu diye algılayan anne-baba gençten hep bir şey ister;hep emir verir durumuna düşer”kahvaltı yapmadan evden çıkma;yararlı şeyler ye;fast food yeme;derslerine çalış; eve vaktinde gel; başarılı ol; arkadaşlarınla fazla zaman geçirme;internette çok zaman harcama..). Anne-baba; “Dünya yuvarlak desem ; oğlu-kızım düz diyecek” diye dert yanar.
Evet; çünkü buna ihtiyacı var.Sızin emirleriniz ve isteklerinizi yapmamak ona “kendi fikirleri olan ayrı bir kişi “olduğunu kanıtlıyor.Bu durumda anne-baba –çocuk arasındaki eski anlayışa;sevgiye ;güvene dayanan iletişimde yok olur. Böyle sürdüğü sürece uzaklaşmalar daha da artar.
Ayrıca yukarıdaki cümleler hep emir ve baskı cümleleri..hangi yaşta olursa olsun emirler;dayatmalar çocuklar üzerinde “aksi şekilde davranma”isteği doğurur.
Özellikle kız-erkek arkadaşlar konusunda anne-babanın beğenmez ve eleştirel davranışları zaten kimlik ve var oluş mücadelesi veren gence iyi bir kendini ispatlama fırsatı sunar.siz “o kıza-o erkeğe hayır!” dedikçe oda “evet” deme zevkini yaşar;çünkü büyümüş ve kendi isteğini yapıyordur.
Ergenlik çağı flörtleri; aşırı karşı çıkılmaz ve genç aşırı zorlanmazsa çok zaman gelip-geçicidir.
Bu çağdaki flörtler daha çok kadın-erkek olarak birbirini tanıma;birbiriyle iletişim becerileri kurmayı öğrenmek açısından yardımcı olur;genç ilerde eşini doğru seçebilme konusunda çok şey öğrenir.
Ayrıca gencin “ailenin uygunsuz”bulduğu kız-erkek arkadaşı seçmesinin altında;anne-babadan; cevreden göremediği koşulsuz sevgi;ilgi;saygı;takdir; onay..” ihtiyacını karşılamakta olabilir.
“Derslerine çalış; düzenli yaşa; belli saatte eve gel;başarılı ol….”diyen anne-baba gence;”biz seni bu halinle beğenmiyoruz; ancak yukarda söylediklerimize uyarsan sever; beğenir;onaylarız” mesajı vermektedir.Bu koşullu sevgidir.sevgi saygı güvende kişinin karşılamadan yaşayamayacağı ihtiyaçlar olduğu için; genç ilk fırsatta;kendisini koşulsuz seven ;sayan kız-erkek arkadaşını; içinde bulunduğu hormonlarında etkisiyle aşık olduğu kişi olarak ortaya koyacaktır.
Ergenlik döneminde çocuğun olumsuz davranışları üzerinde çok durulmaz ve otoriter davranılmaz ise ;”gencin karşı olma” duyguları pekişip ;alışkanlık haline dönüşmez. Ergenlik çağından sonra normale dönebilir ve anne-baba-çocuk arasındaki iletişimde zedelenmemiş olur.
“Ne yapalım biz söylemezsek de hiçbir şey yapmıyor;düzenli yaşamıyor; geri kalıyor” diyebilirsiniz. Ama sizin bu tarz yaklaşımınızla da gençte hiç iyiye gidiş oluyor mu bir bakın.
Bu dönemde anne-baba ancak iyi bir iletişimle durumu idare edebilir.Genci olumsuz eleştirmek ve emir ve istekler yağdırmak yerine “artık büyüdüğünü;onunda yaşam hakkında fikir sahibi olmasının gurur verici olduğunu;bu dönemde bazı sıkıntı; çelişki ve çatışmalar yaşamanın normal olduğunu;ama kendilerine ihtiyaç duyduğunda her an yardımcı olacaklarını;kendini dinleyeceklerini çünkü onu sevdiklerini; güvendiklerini; inandıklarını” anlatmalılar.
çocuğunuzla iletİşiminiz saygı -sevgi çerçevesinde olması dileğiyle...