Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Bademciğin Alınması Doğru mu?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Bademciklerin iltihabında ilk tercih daima ilaçla tedavidir; cerrahi son seçenekdir.

Sağlıklı bir kişide bademcikler doğal savunma bariyerleridir; elbette görevini yapan; fayda sağlayan bademciklerin alınması önerilmez. Ancak bademcik dokusu herhangi bir sebepten kişiye zarar vermeye başlamışsa ve başka bir seçenek kalmamışsa cerrahi düşünülebilir. ( aynen evinizi korumak için tuttuğunuz bekçinin sizi soyması durumunda bekçiyi işten çıkarmanız gibi)


*Bademcik çocuklarda hangi durumlarda alınmalı?


Bir yılda 4 defadan sık iltihaplanan bademciklere sahip çocuk da ameliyat düşünülmelidir. Üst solunum yolunda daralmaya yol açıp özellikle geceleri ağzı açık uyumaya yol açıyorsa;uykuda solunumu anlık kesintilere uğratıyorsa bademcikleri almak lazım.Yeme yutma bozukluğu oluşturacak kadar iri bademciklerde dikkatle değerlendirilmelidir.Elbette diş ve çene yapısında bozukluk oluşturan; büyüme gelişme geriliğine sebep olan;kalp ve böbreklerde ciddi hasarlara yol açan bademciklerde alınmalıdır.


BADEMCİK İLTİHABININ (tonsillit) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çocuğunuzda bademcik iltihabının aşağıdaki belirtilerinden biri veya birkaçı bulunabilir :

  • · boğaz ağrısı
  • · yutkunma sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi
  • · kötü ağız kokusu
  • · ateş
  • · sesinde çatallanma
  • · boyundaki lenf bezlerinde şişme

Eğer çocuğunuzun boğazına bakarsanız; bademciklerin kızarmış ve şişmiş olduklarını görebilirsiniz. Bazen de; bademciklerin üzeri beyaz veya sarı renkli bir maddeyle kaplanmış gibi olabilir. Çocuğunuzun bademciklerinin iltihaplı olup olmadıklarını anlamayabilirsiniz; eğer bademcik iltihabından şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurunuz.


BADEMCİK İLTİHABININ TEDAVİSİ / AMELİYAT NE ZAMAN GEREKLİ?


Antibiyotikler sayesinde artık her bademcik iltihabının standart tedavisi; eskiden olduğu gibi ameliyat değildir. Ancak; sık tekrarlayan boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı halinde bunu bir doktorun değerlendirmesi gerekir. Doktorunuz streptokok enfeksiyonu olup olmadığını araştırmak üzere boğaz kültürü yapılmasını isteyebilir. Streptokoklar; iltihaplanmaya neden olan bakteri türü mikroplardır. Bakterilerin neden olduğu iltihaplarda da antibiyotik tedavisi iyi sonuç verir.

Doktorunuz aşağıdaki durumlardan biri veya birkaçının bulunması halinde bademcik ameliyatı önerebilir.


· çocuğunuzun solunumunu engelleyecek derecede bademcik-lerin büyümüş olması

· çocuğunuzda yutkunma güçlüğü bulunması
· sık tekrarlayan boğaz ağrısı
· sık tekrarlayan boğaz iltihaplanması
· bademcik iltihabının orta kulak iltihabı; sinüzit; vs. gibi kompli-kasyonlara neden olması

BADEMCİK AMELİYATI (tonsillektomi) SIRASINDA NELER OLUR?


Ne kadar sık yapılıyor veya basit görünüyor olursa olsun; her ameliyat çocuk ve ebeveynler için genellikle korkutucudur. Onu nelerin beklediğini anlatarak; çocuğunuzun kendini ameliyata hazırlamasına yardımcı olabilirsiniz.
Bademcik ameliyatında

· çocuğunuz; genel anestezi verilerek uyutulacaktır. Bu; ameliyatın bir ameliyathanede yapılacağı ve çocuğunuzun ameliyat sırasında bir anestezi uzmanı tarafından izleneceği anlamını taşır.

· çocuğunuz yaklaşık 20-30 dakika süreyle uyuyacaktır.
· cerrah; bademcikleri çocuğunuzun ağzının içinden alacaktır. Bademcik ameliyatı için deride bir kesi yapılmasına gerek yoktur.
· cerrah; bademcikleri bulundukları yerden bazı kesiler yaparak çıkartacak ve kanamayı durduracaktır.

Çocuğunuz uyanma odasında ayılacaktır. Solunum güçlüğü veya kanama belirtisi olması halinde tekrar ameliyathaneye alınması gerekebilir. Genellikle hastanede toplam kalış süresi 5-10 saat arasında olmaktadır. Yeterli sıvı gıda almaya başlamayan; 3 yaşın altında olan ve bayılma nöbetleri gibi sürekli bir hastalığı bulunan çocuklar hastanede bir gece kalacaktır.