Baharın tüm renkleri uyanmaya başlarken; vücudunuzdaki halsizlik ve bitkinlik bir türlü geçmiyor değil mi ? Daha fazla uyumak; daha az çalışmak; hatta bir tatile çıkma fikri aklınızdan çıkmıyor. Çocuklar sabah okula gitmek üzere kalkmakta zorlanıyor. Derslerdeki performans düşmeye başladı belkide. Bahara uyum sağlamak için beslenme konusuna biraz ağırlık vermekde yarar var.Çocuk ve gençler gribal enfeksiyonlara karşı bu geçiş dönemindeki çok hassastırlar. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları bugünlerde iyice artmaya başladı. Havadaki ani ısı değişiklikleri de bu durumu tetikleyici görev yapıyor. Enfeksiyonlarla başedebilmek için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Bunun içinde bol miktarda sebze ve meyve tüketmek en akıllıca olanı. En az 5 porsiyon olmak şartıyla meyve ve sebze tüketimini arttırmak; yeterli vitamin ve mineral alımı için çok önemli bir faktör. Vitamin ve mineraller hem vücudun dengesinde hem de enfeksiyonlara karşı korunmada görev almaktadırlar. Bağışıklıklık sitemini güçlendirmek için C vitamini; A vitamini ve E vitaminine olan ihtiyaç son derece fazladır. Yeşil biber; maydanoz; tere; roka; karnabahar; ıspanak; portakal; limon; mandalina; kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir. Fındık; ceviz; badem gibi yağlı tohumlar; sıvı yağlar; kurubaklagiller; tahin gibi besinlerde bulunan E vitamini güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminde görevlidir. Haftada 2 kez kurubaklagil tüketmek; haftada 2-3 kez 6-7 fındık; 2-3 ceviz tüketimi ile E vitamini ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir. Yumurta; süt; balık; ıspanak; havuç; kayısı gibi sarı; turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidan olmanın yanında enfeksiyonlardan korunmada yardımcıdır. Vücutta savunma sisteminde görev alır; lenfosit yapımı ve antikor oluşumunu arttırır böylece enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
Prebiyotik ve probiyotik ürünler bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bağırsak sağlığını korumak için önemlidirler. Sindirimi kolaylaştırırlar ve bağırsaklarda üretilen vitaminlerin sentezinde rol alırlar. Sütteki laktozun laktik asit bakterileri tarafından laktik asite çevrilmesi ile oluşan yoğurt içinde bulunan yararlı bakteriler sayesinde probiyotik etki yaparak hem çocukların hem de erişkinlerin bağışıklık sistemini güçlendirir.
Uyuşukluk ve yorgunluğun yanında; doğa baharla birlikte uyanmaya başlarken alınan kilolar da ortaya çıkmaya başlıyor. Bir yandan baharın ağırlığı üzerimize çökerken; diğer yandan herkesin kazaklar altındaki kış kiloları ortaya çıkmaya başladı. Kilo problemi özellikle ergenlik çağındaki gençlerde beden memnuniyetsizliğinin psikolojik etkilerini tetiklemeye başlıyor. Malesef kilolardan kurtulmak için mucize denilen hiç bir diyet reçetesi kalıcı olumlu sonuçlar yaratmıyor. Ve unutulmaması gereken bir nokta olarak; büyüme ve gelişme dönemindeki hiçbir çocuğun diyetle zayıflaması doğru değil. Her yaş grubu için uyulması gereken bazı sağlık önerileriyle hem bahar yorgunluğundan kurtulabilir hem de yaza formda girebilirsiniz:
Sağlıklı beslenme bir dönem için değil yaşamın her anı için önemlidir. Günlük üç ana öğün mutlaka tüketilmesi gerekirken; araya en az bir olmak koşuluyla üç ara öğün sıkıştırmak en doğru olanıdır. Günlük alınması gereken besinleri öğünlere paylaştırmak vücudun dengesini korumada ve yağların azalmasında daha etkildir.
Herkesin kritik bir doyum noktası vardır. Doyum noktasını geçerseniz kilo alımını engelleyemezsiniz. Yemeğe ağır yemekler yerine salata ya da çorba gibi hafif yiyeceklerle başlamak mide doygunluğunu sağlamada önemli olan anahtarlardır.
Diyet ürünleri dediğimiz light ürünler bir mucize yaratmazlar. Hatta birçoğunun yağ miktarı normal ürünlerden daha fazladır. Birçok kişi fazla light ürün tüketerek normalden daha fazla enerji aldığının farkında değildir. Fırında pişirme; ızgara yapma; haşlama gibi pişirme tekniklerini kullanarak kendinize düşük kalorili yemekler yaratabilirsiniz.
Fiziksel aktivite her yaştaki birey için kaliteli yaşamın bir parçasıdır. Haftada en az 30 dakika olacak şekilde mümkünse açık havada tempolu yürüyüş en güzel fiziksel aktivitedir. Çocukluk ve ergenlik çağındaki en iyi formda kalma yöntemi fiziksel aktivitedir. Mutlaka bu dönemdeki çocuk ve gençlerin aktif yaşama teşvik edilmeleri gerekir. Ergenlik dönemindeki gençlerde tempolu yürüyüş; orta şiddette koşu ve tekrar hafif yürüyüşle tamamlanan bir 30-40 dakikanın formda kalmak için ideal olduğu unutulmamalıdır.
Sosyal ortamlardaki yeme davranışlarınıza dikkat etmelisiniz. Kilo vermedeki başarı yeme yemeğe karşı koyma gücünüzle yüksek derecede ilişkilidir. Canım sıkıldı yedim; mutlu oldum yedim gibi bahanelere fırsat vermek kilo verme şansını düşürür. Ve misafirlikde ya da herhangi bir partide sunulanlara karşı koyamıyorsanız şansınız daha da azalmış demektir.
Vücudunuzu ne miktar yiyecekle doymaya alıştırırsanız bu böyle devam eder. Az yemek yemek başlarda dayanılmaz gelecek olsada vücudunuza müsade ettiğinizde yeterli miktara alışmakda zorlanmayacaktır
Günlük olarak 6-8 bardak su içmeniz hem vücudunuzdaki zaralı öğeleri atmak hem de tokluk hissi açısından önemlidir.
Bitkisel çaylar bir mucize değildir. Günlük olarak 3-5 fincandan fazlasına gerek yoktur.
Formda kalmak ve formunuza geri dönmek aç kalmak demek değildir. Aç kalarak sadece metabolizmanızı yavaşlatır ve daha sonra yeterli miktarlarda yeseniz bile kilo alırsınız. İşte mucize diyetlerin bedelide sonrasında verilenden fazla kilo almaktır.
Aslında bu listeyi uzatmak mümkündür. Ancak her zaman söylediğimiz gibi önemli olan her mevsim; her an yeterli ve dengeli beslenmektir. Mucizeler sihirli reçetelerde saklı değildir. Mucizelere doğanın bir parçası olan sağlıklı besinleri yeterli miktar ve çeşitde tüketmektir. Çocuklarınızı bahar ve yaz aylarına hazırlamak için; öğün atlamamalarına; her besin grubundan yeterli miktardar ve özellikle yeterli sebze ve meyve tüketmelerine dikkat edin.
Hangi Meyve Sebze Hangi Mevsimde Tüketilmeli?
MEVSİM
AY
TAM ZAMANI
YAKINDA
SOFRADA
MEVSİMİ GEÇİYOR
İLKBAHAR
MART
pancar
limon
brokoli
turp
bakla
havuç
çilek
taze barbunya
karnabahar
pırasa
mandalina
ıspanak
ARALIK
kestane
balkabağı
pazı
pırasa
kereviz
armut
roka
OCAK
brüksel lahanası
pırasa
kereviz
greyfurt
muz
pazı
nar
semizotu
ŞUBAT
pırasa
kırmızı turp
mandalina
muz
kereviz
pazı
çağla
kuş konmaz
fındık turp
roka
kestane
soğan
lahana