Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ygs Bitti; Fakat Herşey Bitmedi!

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
YGS BİTTİ; FAKAT HERŞEY BİTMEDİ!

YGS bitti; sonuç şu veya bu sebeple istediğimiz gibi gelmeyebilir. Sebebi ne olursa olsun YGS’ ye takılıp kalmayalım; işin % 60 lık bir kısmı (LYSler) sizleri bekliyor. Kağıt üzerinde ve istatistiksel olarak hiçbir şey bitmiş değil… Nasıl mı? O zaman beni takip edin.


Diyelim ki TM-3 puanıyla psikoloji ya da PDR istiyorsunuz; YGS sonucunuz iyice tabanlarda değilse; halen şansınız var. TM-3 puanı için YGS deki 40 soruluk Türkçe ile; 40 soruluk Matematik testlerinin toplam katkısı % 25 iken LYS-3 sınavındaki 56 soruluk Edebiyat testinin tek başına katkısı da % 25 tir. Yani puan olarak düşünecek olursak TM-3 puanına YGS deki Türkçe ve Matematik testlerin toplam katkısı da 100 puan getirmekte; LYS-3 teki Edebiyat testinin tek başına katkısı da 100 puandır. Bunun hesabı gayet açık ve ortadadır.

TM-3 puanı için YGS deki 40 soruluk Türkçe ile 40 soruluk Matematik testlerinin toplam katkısı 100 puan iken tek başına LYS-3 sınavındaki 56 soruluk Edebiyat testinin tek başına katkısı da 100 puandır.

TM-3 puanı için LYS-3 teki Edebiyat-coğrafya-1 testinin katkısı da tek başına YGS deki Türkçe; Matematik ve Sosyal testlerinin toplamı kadardır.

TM-3 puanı için LYS-3 teki Edebiyat-coğrafya-1 testinin katkısı 132 puan iken YGS deki Türkçe; Matematik ve Sosyal testlerinin toplamı da 132 puan getirmektedir.
Yine diyelim ki MF-3 ile Tıp ya da sağlık programlarından birisini istiyor olalım. YGS deki Türkçe; Matematik; Sosyal ve Fen bilimlerinin toplam katkısından daha fazla bir katkıyı tek başına LYS-2 sınavından elde edebiliriz. YGS deki Türkçe; Matematik; Sosyal ve Fen bilimlerinin katkısı % 40 iken; LYS-2 sınavındaki Fizik; Kimya ve Biyoloji testlerinin katkısı da % 42 dir. Bunun hesabı da çok çarpıcı bir şekilde karşımızda duruyor değil mi?

YGS deki Türkçe; Matematik; Sosyal ve Fen bilimlerinin katkısı 160 puan iken; LYS-2 sınavındaki Fizik; Kimya ve Biyoloji testlerinin katkısı 168 puandır.
Şimdi de TS puanı için hazırlanan öğrencilerimizin durumlarına bir göz atalım. TS-1 puanıyla Radyo Televizyon- Sinemacılık- Reklâmcılık gibi bölümleri istiyor olalım. YGS deki Türkçe ve Sosyal testlerinin katkısı % 29 iken; LYS-4 sınavındaki tarih; Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testlerinin katkısı % 30 dur. Bunun yanında TS-1 Puanı için LYS-3 sınavındaki Edebiyat; Coğrafya-1 testlerinin katkısı da % 30 dur.
YGS deki Türkçe ve Sosyal testlerinin katkısı 116 iken; LYS-4 sınavındaki tarih; Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testleri ile LYS-3 sınavındaki Edebiyat; Coğrafya-1 testlerinin katkısı ayrı ayrı 120 puandır.

Yukarıda ki örnekleri bütün puan türleri için ortaya koyabiliriz. Her bir puan türünde işin en önemli olan ve YGS deki gibi yorum ve dikkat sorularından ziyade bilgi soruları ve kendi alanınızla ilgili sorulardan oluşacağı için işiniz bu bölümde daha kolay olacaktır. LYS deki soruları ya biliyorsunuzdur ya da bilmiyorsunuzdur; yorum pek gerekmemektedir.

Karamsarlığı bırakıp; hangi testlere ağırlık vermemiz gerektiğinin analizini yaparak hızlı bir şekilde tespit ettiğimiz testlere ağırlık vereceğimiz bir çalışma stratejisi belirlemeliyiz. Neye ne kadar çalışmamız gerektiğinin çok net belirlenmesi gerekir. Bu strateji doğrultusunda kararlılıkla çalışmamızı sürdürmeliyiz.

Geçtiğimiz yıllarda YGS sonuçları istediği gibi gerçekleşmemiş çok sayıda öğrencinin LYS ye daha stratejik yaklaşımıyla puan ve sıralamada çok önemli yükselmeler görülmüştür…

Çalışırsanız bir şey kaybetmezsiniz ama; çalışmalarınızı bırakırsanız çok şey kaybedersiniz… Keşke çalışmasaydım diyen kimseye rastlanılmamıştır ama; keşke biraz daha çalışsaymışım bu iş olacakmış diyen çok öğrenci görmüşüzdür.
Karar sizin…

Metin KILIÇ

Uzman Öğretmen- Psikolojik Danışman