Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Psikolojik Destek Nedir ?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Psikolojik Destek Nedir ?

Endüstri toplumunun etkinliğini artırdığı; rekabet şartlarının keskinleştiği ve teknolojik iletişim olanaklarının başdöndürücü hızı; bir yandan konforlu yaşamlar sunmakta; diğer yandan insan duygu dünyasına ve ruh sağlığına dair bir çok tehtidide beraberinde getirmekte. Sağlık uzmanlarının genel görüşü; günümüzde yaşanan bir çok hastalığın nedeninin; psikolojik yapımızı ve duygu dünyamızı zorlayan ve baş etme veya uyum sağlama yeteneklerimizi etkisiz kılan ve kişiyi yalnızlaşmaya iten bu koşullardan kaynaklandığıdır. Diğer bir gerçek ise değiştirilemez şartlar olarak karşımıza çıkan bu yaşam sürecinin; mutlu uyumlu; keyifli bir hayata dönüşmesinin mümkün olduğudur. Bunun olabilmesinin temel koşulu ise; duygu düşünce ve davranışlarımızı iç tutarlılıkla yönetebilecek özgün bir kişilik yapısı ve önemli becerilerimizin olması gerektiğidir.
Bu aşamada; bir kaç etken ortaya çıkmaktadır; Bunlar; kişilik yapımız; kontrolümüzde olmayan ve yaşamak durumunda olduğumuz koşullar ve bu süreçte kendimizi tanımamıza ve zorluklarımızla baş etmeye yönelik destek alacağımız programlar. Bunların başında da psikolojik destek çalışmaları gelmektedir. Psikolojik destek çalışmalarını genel olarak üç başlık altında ele alabiliriz. Bunlar;

Bireysel Psikoterapi: Psikolog ve danışanca yapılan ve danışanın duygu; düşünce ve davranış sürecinin ele alınarak; onun zorluklarının çözümüne yönelik yürütülecek hizmet. Bireysel terapiler temel bir sorunu ele alan uzun soluklu çalışmalar olabileceği gibi; Sadece kişinin yaşadığı tek bir probleme de yoğunlaşabilir.


Grup Psikoterapisi: Benzer zorluklar yaşayan kişilerin gönüllü olarak katılacakları ve psikolog yönetiminde yapılan; katılımcıların birbirlerinin deneyimlerinden ve paylaşımlarından faydalanabilecekleri sistematik bir psikolojik destek hizmetidir.Grup psikoterapileri genellikle katılımcıların birbirlerinin duygulanımlarını etkileyen ve bu sayede ortak duygusal iyileşmeyi sağlayan bir çalışma psikoterapi şeklidir.

Psikoeğitimsel Çalışmalar: Psikolojik destek faaliyetleri amaçlarına uygun olarak belirlenecek konularda; psikoloğun yönetiminde grup olarak yapılacak bilgilendirme ve eğitim çalışmalarıdır.Psikoeğitimsel çalışmalar soruna yönelik doğru içerik sunulduğunda bir çok danışanın önemli fayda sağladığı bir çalışma olup geniz katılımcı gruplara aynı anda uygulanma fırsatı da vermektedir.

Bu çalışmalarda amaçlanan; özel yaşam; iş yaşamı; evlilik veya çift ilişkileri; çocuklar ile ilişkiler; sosyal yaşam içindeki faaliyetler ve en önemlisi de kişinin kendisi için yaptığı faaliyetler kapsamında karşılaşabileceği zorluklara yönelik profesyonel bir destek oluşturmaktır. Yapılan araştırmalar sonucunda; kişinin duygu dünyasını zorlayan en önemli etkenlerin aşağıda yazılanlar olduğu bulunmuştur.


*Anlaşılmamışlık hisleri

*Yanlızlık duygusu
*Yetersizlik ve beceriksizlik hisleri
*Güven duygusunun zedelenmesi
*Terkedilme kaygıları
*Sürdürülebilir ilişkiler kuramama
* Değerlerine uygun yaşamakta zorlanma
*Psikolojik travmalar

Psikolojik destek hizmetleri; bu sorunlar ve kişinin yaşabileceği diğer sorunlara ilişkin destek sağlama; kişinin sorunları ile güvenli bir ortamda yüzleşmesine olanak vermektir. Ayrıca; ruh sağlığının korunmasına ve iyileşmesine yönelik diğer mesleki uygulamalar yardımıyla; kişiye; kendi iç tutarlığını oluşturma; ilişkilerini sürdürülebilir kılma; kendini hayata taşıma; yaşam koşullarını gerçekçi kavrama ve en önemlisi de mutlu bir yaşam sürme yolculuğunda rehberlik etmesidir.



Bahattin GÖKTAN

Uzman Psikolog