Düşüncelerin ve duyguların özgürce ifade edilmesi;sağlıklı bir ilişkinin göstergesidir.Kafanızdan geçenleri ifade biçiminiz;eşinizin ve sizin iyi bir takım arkadaşımı;yoksa birbirinize düşman mı olduğunuzu belirler.Şimdi bahsedeceğim temel ilkeler ve sırlar birbirini seven iki insan olarak ilişkinizi sürdürmeniz için yol gösterici olacaktır.
İLKE 1 SÖYLEYİN:Aklınızdan geçen her şeyi söyleyin.Kaygılarınızı;korkularınızı ve isteklerinizi dile getirin.Sizin için önemli konulara eşinizin de önem vermesi için;tercihlerinizi ortaya koymanız gerekir.Eğer bir konuda kaygılarınız varsa ve bunu dile getirmezseniz;eşiniz sorunlarınızdan ve isteklerinizden asla haberdar olmayacaktır.Her duygunuzu açıklıkla paylaşmak;aranızda bir yakınlık bağı oluşturur;bu da birbirinize olan bağın güçlenmesini ve derinleşmesini sağlar.
A)Gerçekten Söyleyin;İpucu vererek kurulan dolaylı iletişim;riski fazla;kazanç umudu az olan bir stratejidir.Duygu ve isteklerinizi her zaman açıklıkla ifade ediniz.Erkekler bazen her şeyi söylemenin ya da kartları açık oynamanın;geleneksel;güçlü ve suskun erkek imajına ters düştüğünü düşünmektedirler.Oysa;evlilik ve ilişki söz konusu olduğunda güçlü ve suskun sözcükleri birbirine çok tezat sözcüklerdir.Evlilikte suskun olmak;güçlü olmanın değil;zayıflığın ve kendine güvensizliğin göstergesidir esasında.Eğer duygularını ve kartlarını dışa vurmayan yalnız kovboy imgesine sadık kalırsanız;unutmayın ki o yalnız kovboy filmin sonunda yine yapayalnız kalacaktır maalesef.
B)Ummaktan ve merak etmekten kaçının;Eşinizin aklınızdan geçenleri okumasını ummanız;hem onun hem de sizin aklınızı karıştırır;aynı sizin eşinizin aklından geçenleri okuduğunuzu zannettiğiniz gibi.Ummak ve merak etmek konularının alternatifi;söylemek ve sormaktır.Eşinizin duygu ve düşüncelerini tahmin etmeye çalışmak gereksiz bir gerginlik ve sorun yaratır.Öyleyse; sorun ona.Kafanızdaki soruyu yüksek sesle sorun.
C) Biliyorsun;Bence lere dikkat edin;Eşinize belli bir konudaki düşüncenizi daha önce de ifade ettiğinizi düşündüğünüzde sözlerinize Biliyorsun;bence diye başlarsınız. Oysa Biliyorsun;bence diye başlamak yerine düşüncenizi dolaysız olarak ifade etmeniz daha doğrudur;çünkü diğeri eleştirel bir yöntemdir ve karşınızdaki insanın hemen kendisini savunmaya geçmesine neden olur.
D)İstediklerinizi söyleyin;İstemediklerinizi değil;İstemediklerinizi söyleyerek kaygılarınızı dile getirebilirsiniz;ama bu yolla istediklerinizi ifade etmiş olmazsınız.Birine istemediklerinizi söylemek;o insana renkli bir fotoğraf vermek yerine filmin negatifini vermeye benzer.Filmin negatifinde gerçek fotoğraftaki renkler yoktur bakan insana fotoğrafın gerçeği hakkında net bir bilgi veremez.Eşinize tahmin etmesi güç negatifler vermek yerine;pozitifi verin;yani istediklerinizi ifade edin.Eğer istemiyorum şeklinde bir ifade kullandığınızı farkederseniz;hemen ne istediğinizi ve neyi tercih ettiğinizi sözlerinize ekleyin.
E)Rica edin;şikayet değil;Şikayetler geçmişe odaklanır;umutsuzluk yaratır;çünkü geçmiş değiştirilemez.Ricalar tercihlerinizi ifade eder.Gelecekle ilgili davranışlarınıza odaklanır ve şimdiki durumunuzu düzeltmeniz yolunda size yol gösterirler.Şikayetler bazen soru olarak karşınıza çıkabilir.Eğer neden ...yapmıyorsun? şeklinde bir ifade işitirseniz dikkatli olun.Bu gizli soruda aslında bir şikayet gizlidir.Ricalar ise gerçek soruları yansıtır.Örneğin; Şu isteğimi yerine getirmek ister misin? Bir rica her zaman kabul edilebilir;eğer içtense ya da gerçek bir uzlaşma söz konusuysa: Eğer ...yaparsan;ben de...