Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir? Kimlere Uygulanabilir?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Diş beyazlatma; dişlerin mine ve dentin tabakalarında oluşan renkleşmelerin giderilmesi işlemidir. Dişlerde görülen renleşmeler; gelişim çağında alınan antibiyotikler; aşırı flor alınması; kanal tedavileri; dolgu restorasyonları; bazı boyar gıdaların (kahve; çay; kırmızı şarap) aşırı tüketilmesi; mineralizasyon bozuklukları ve travma gibi nedenlerle oluşabilmektedir.

Bu uygulama; mine tabakası aşınmış olan hastalarda; mine defektlerinin olduğu durumlarda; iltihaplı dişetleri varlığında; çürük varlığında; kole hassasiyeti varlığında yapılmamaktadır. Gerekli tedaviler yapıldıktan sonra uygulanabilmektedir.


Diş beyazlatma işlemi; hekim tarafından muayenehanede (Office bleaching) uygulanabildiği gibi hasta tarafından evde de (Home bleaching) uygulanabilmektedir.


Evde diş beyazlatma (Home bleaching):


Hekimin ağızdan ölçü almasınının ardından; kişiye özel şeffaf ve elastik kalıplar hazırlanır. Hasta bu kalıpların içinde bulunan haznelere beyazlatma ajanını yerleştirerek uygulayabilmektedir. Günde 6-8 saat süreyle uygulanması gerekmektedir. Hasta evinde bu uygulamayı gece uyurken yapabilmekte; böylelikle sosyal hayatı aksamamaktadır. Bu uygulama düzenli olarak her gün yapılmalıdır. 10-14 günlük bir süre ile uygulanmaktadır.


Ancak bu tedavi esnasında hastaların boyar maddelerden (kahve; çay; kırmızı şarap) uzak durması gerekmektedir. Aksi halde daha yoğun renkleşmeler gözlenebilmektedir.

Klinikte diş beyazlatma (Office bleaching):


Diş hekimi tarafından klinikte uygulanan ve genellikle 45-55 dk süren bir işlemdir. Hekim tarafından kontrollü olarak uygulanabilmektedir. Ev tipinde kullanılan ajana göre daha yüksek konsantrasyondadır. Uygulama esnasında öncelikle dişetleri özel bir jel ile koruma altına alınmakta; daha sonra beyazlatıcı ajan diş yüzeylerine uygulanmaktadır. Özel bir ışın kullanılarak beyazlatma işleminin hızlanması sağlanmaktadır.


Renkleşmenin derecesi; tedavinin ne kadar sürede tamamlanması gerektiği göz önüne alınarak; iki sistemden biri tercih edilmektedir. Ancak beyazlatma işlemi ile elde edilen renk ömür boyu kalıcı olmamaktadır. Özellikle renkleşmeye neden olan etkenlerin devamlılığı ve kullanım sıklığı (kahve gibi boyar gıdaların tüketimi); elde edilen sonucun ömrünü belirlemektedir.

Diş Beyazlatma ile İlgili Merak Edilenler


Soru: Diş beyazlatmak istiyorum. Ev tipi beyazlatma mı yoksa muayenehanede beyazlatma mı önerirsiniz?


Cevap: Beyazlatma tipinin belirlenmesinde bizler hastalarımızla beraber karar almayı tercih etmekteyiz. Eğer zaman sorununuz varsa ev tipi beyazlatma daha mantıklı olmaktadır. Ancak diş hassasiyeti veya diş eti rahatsızlığı söz konusu ise Ofis tipi beyazlatma yapmayı tercih etmekteyiz. Zira ofis tipi; yani muayenehanede yaptığımız beyazlatma daha kontrollü yaptığımız bir işlemdir.


Soru: Dişlerimin renginden memnun değilim. Beyazlatma yaptırmak istiyorum. Ancak ön dişlerimde kaplama var. Beyazlatma yaptırdığımda kaplamalarımın rengi de açılacak mı?


Cevap: Beyazlatma (bleaching) işleminde kullandığımız ilaç diş minesine etki etmektedir. Ancak porselen materyali üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla beyazlatma işlemi sonrasında doğal diş minenizin rengi 2-3 ton açılmakta; porselen restorasyonlarınızın renginde bir değişiklik olmamaktadır. Bu durum rahatsızlık vereceğinden beyazlatma sonrasında eski restorasyonların değiştirilmesi gündeme gelebilir.


Soru: Ben çok fazla sigara ve kahve tüketiyorum. Bu nedenle dişlerimin rengi koyulaştı. Beyazlatma yaptırmak istiyorum. Ama bu işlem bende ne kadar etkili olur?


Cevap: Diş beyazlatma işlemi esnasında uyguladığımız ilaç sayesinde diş minesi dış ortama açık hale gelmektedir. Bu nedenle beyazlatma işlemi sürecinde çay; kahve gibi boyar maddeler ve gıdalardan olabildiğince uzak durulması çok önemli bir husustur. Aksi halde yapılan işlem tatmin edici bir sonuç vermemektedir. En azından beyazlatma uygulamasının yapıldığı süreçte bu gıdalardan uzak durulduğunda; diş minesinin 2-3 ton açılmakta; sonuç tatmin edici olmaktadır.