Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Takım Çalışması

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:05    Güncellendi: 18.02.2025 22:05
Günümüz yoğun rekabet ortamı içerisinde geleneksel yapıdan uzaklaşmakla daha başarılı olacaklarını farketmiş olan kuruluşlar; oluşturdukları stratejiye ulaşmak için izledikleri yolda takım çalışmalarının gerekliliğine inanmakta ve takımların sinerjisinden yararlanmaktadırlar. Takımlar sayesinde iş görenlerin yeteneklerinin ve deneyimlerinin bir araya gelmesiyle kalite; gelişim ve müşteri beklentileri konularında daha yüksek performans gözlemlenmektedir.

Takım kavramının farklı tanımları olmasına rağmen; üyeleri bir araya getiren hedef; aidiyet; güven kavramları önemle karşımıza çıkmakta ve takımlar; önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak için bir araya gelmiş; birbirine bağımlı ve birlikte hareket eden; iki veya daha fazla kişinin oluşturduğu topluluk olarak tanımlanmaktadır.

Takım çalışması içerisinde üyeler; deneyim ve yeteneklerini paylaşılabilmekte ve farklı bakış açılarından yararlanılabilmekte; kararlara katılabilmekte; problemler için birlikte düşünmekte; verimliğin ve karlılığın artması gibi konularda birlikte sorumluluklar yüklenmektedir.

Birlikte ve uyumlu çalışma bir takım aşamaların geriye bırakılması sonucu oluşmakta ve takımlar bir takım süreçlerden geçmektedir.

İlk aşama olan Oluşma aşaması; grup üyelerinin bir araya geldikleri zamandır. Kişilerin takım içerisindeki alacağı roller ve görevler belli değildir; kişilerde takım üyesi olmanın vermiş olduğu bir gurur olmasına rağmen; üyeler birbirlerini tanımaya ve şüphe içerisinde gruba ısınmaya çalışmaktadır.

İkinci aşama olan Boğuşma aşaması ise; adı üstünde “Storming” yani fırtınaların koptuğu aşamadır. Çatışmalar; liderlik kavgaları; yer kapmaya çalışmalar gözlemlenir. Lider-yönetici işin içine aşırı girmeden sadece doğru müdahalelerle; doğal süreci izlemeli ve rollerin oluşumunu tespit etmeli; yıkıcı bir çatışmaya müsaade etmemeli; fırtına kasırgaya dönüşmemelidir.

Buluşma aşaması 3. basamaktır. Bu safhada roller belirlenir; iletişim sağlanmaya başlanır. Yeteneklere göre görev dağılımı ve doğal liderin belirlenmesi gerçekleşir; herkes yerini bulur. Kişilerarası çatışmalar açık ve saydam ilişkiler sayesinde ortadan kaldırılır.

Son aşama olan Ulaşma; ise takım çalışmasının gerçek başlangıç noktasıdır. Görevleri ve rolleri belirlenmiş olan takım üyeleri artık yüksek performansla çalışmaya başlar. Burada üretim aşaması başlamıştır.

Bu son aşamaya ulaşan takım üyeleri;

Dayanışmayı tanırlar; hem kişisel hem de takım amaçlarına karşılıklı destek sayesinde ulaşılabileceğini anlarlar.
İşlerine sahip çıkarlar; iş yerindeki birimlere ve işletmenin tamamına aidiyet duygusu yaşarlar.
Kişisel yeteneklerini ve bilgilerini takım hedefleri doğrultusunda kullanarak organizasyonun başarısına katkıda bulunurlar.
Takım içerisinde güven ortamı hazırlayarak; fikirlerini; anlaşmazlıklarını ve duygularını açıkça ifade edebilmeleri yönünde diğer üyeleri yüreklendirirler.
Açık ve saydam bir iletişim kurarlar. Farklı bakış açılarını kabul ederler.
Çatışmaların geliştirici ve doğal olduğunu kabul ederler.
Birlikte karar alır ve son kararda liderin Kararlarına saygı gösterirler.
Kişisel hedefleri destekler; kendileri için gelecek hedefleri tanımlarlar.

Birbirlerinin önceliklerine saygı duyar ve güçlük çıktığında elbirliği ile çözümlemeye çalışırlar.

Problemlerin çözümünde uzmanlıklarını paylaşırlar.

Bireysel ihtiyaçlarının tatmini ile grup üretkenliği arasındaki denge kurarlar.

Bireylerin performansını takdir eder;bireysel performansları ile takım performansına katkıda bulunup; bunun haklı gururunu yaşarlar.

Disiplinli çalışmanın önemini bilirler ve takım standartlarını yakalamak için davranışlarını ayarlarlar.

Sonuç olarak; etkin bir takım oluşturmanın en iyi yolu; işbirliğine inanan; açıklık; güven ve dürüstlük ilkeleriyle; sorumluluk atmosferi içinde hareket eden bir grup oluşturmaktır.Bu takımın etkin bir şekilde işlevlerini yerine getirmesi için ise; takım üyelerinin birbirleriyle çalışmak için ortak bir amacının; geliştirme ve proje planının olması; takım üyelerinin karşılıklı bağımlı olmaları ve birbirlerinin uzmanlıklarına ihtiyaç duymaları; üyelerin bir takım olarak çalışmanın daha isabetli kararlar ve iyi sonuçlar sağladığı fikrine yürekten inanmaları; yani başka ifadeyle sinerji yaratmaları; açık seçik tanımlanmış roller; iyi iletişim; yararlı takım davranışları; iyi tanımlanmış karar yöntemleri; dengeli katılım; deklare edilmiş çalışma kural ve kaideleri; takım dinamiği; roller konusunda ön bilgiler; teknik; bilimsel disiplinli yaklaşımlar gerekmektedir.