HAMİLELER İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
Hamilelik süresince bebeğin sağlıklı büyüyebilmesini sağlamak ve annenin tüm gereksinimlerini karşılamak; sağlıklı bir beslenme düzenini gerektirir.
Sağlıklı kilosunda hamileliğe başlayan bir anne adayının; toplam 9-12 kg ağırlık kazanması beklenir. Aşırı kilo alımı; bebeğin daha sağlıklı ve kilolu olmasını sağlamayacağı gibi doğumu da riskli hale getirebilir.
Bu nedenle hamilelerin 4 yiyecek grubundan da yeterli ve dengeli biçimde alarak; öğün atlamadan; yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durarak gereksiz kilo almamaya dikkat etmesi gerekir.
Hamilelikte Kalsiyum; Demir; Protein; C vitamini; Folik asit ve posadan zengin yiyeceklere olan ihtiyaç arttığından diyette daha fazla yer verilmelidir.
Bu hassas dönemde besin hazırlama; pişirme ve saklama kurallarına uyarak sağlıklı besinler yemeye özen gösterilmeli ve yasak yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Hamilelikte su ihtiyacı artmaktadır. Kabızlığın; hemoroid oluşumunun ve idrar yolu enfeksiyonu gelişmesinin önlenmesi için de günlük 2;5 litre su içilmelidir.
Hamilelikte hangi besin öğelerine ihtiyaç artar?
Demir; Kalsiyum; Protein; Folik asit; C vitamini.
Demir kırmızı kan hücrelerinin yapısına girer ve oksijen taşınmasında görevlidir.Demir eksikliğinde; halsizlik; yorgunluk hissi; çarpıntı; isteksizlik; baş dönmesi; iştahsızlık; solukluk; üşüme gibi belirtiler ortaya çıkan anemi görülür.Demirden zengin besinler:Et; Tavuk; Balık; Yumurta; Karaciğer; Dalak; Böbrek vb; Ceviz; Badem; Kabak çekirdeği vb; Kuru üzüm; Kuru kayısı; Kuru erik vb; Kuru fasulye; nohut; mercimek; Pekmez; Tahin; Susam; Yeşil yapraklı sebzelerdir (C vitamini; demir emilimini arttırır.)Çay içmek; fazla miktarda posalı yiyecekler yemek; aspirin kullanmak ve barsak parazitleri vücutta demir emilimini azaltır.
Hamilelikte kemik ve dişlerin yapı taşı olan kalsiyum ihtiyacı iki kat artar. Kalsiyum yetersizliğinde; özellikle ileri yaşlarda kemikte yumuşama ve kolay kırılma; şekil bozuklukları görülür. Diş çürükleri sıklığı artar. Kalsiyumdan zengin besinler:Süt; yoğurt; peynir; susam; fındık; fıstık; ceviz gibi yağlı tohumlar; kuru baklagiller; kurutulmuş meyveler; pekmez; yeşil yapraklı sebzeler; yumurtadır. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmek için 2 su bardağı süt veya yoğurt ve 2 kibrit kutusu kadar peynir yenmelidir.
Yeni oluşan dokuların; yapıtaşı olarak proteine daha fazla ihtiyaç vardır. Proteinden zengin besinler; et; tavuk; balık; yumurta; süt; yoğurt; peynir; kurubaklagillerdir.
Folik asit; hücre çoğalması ve kan hücrelerinin yapımı için gereklidir.Hamileliğin ilk üç ayında folik asit eksikliği çocukta nöral tüp defektleri; spina bifida gibi beyin ve sinir sistemini ilgilendiren ciddi doğumsal hastalıklara sebep olur.Büyüme geriliği; üreme güçlüğü ve kansızlık da görülebilir.Folik asitten zengin besinler:Karaciğer ve diğer organ etleri; Kuru baklagiller; Koyu yeşil yapraklı sebzeler; Tahıl taneleri; Yağlı tohumlar; Yumurta; Süt ürünleri; Mayalanmış yiyecekler; Portakal suyu.
C vitamini; vücudumuzun hastalık etkenlerine karşı direncini arttırır ve demirin barsaklardan emilimini kolaylaştırır. C vitamininden zengin besinler: Greyfurt; Portakal; Limon; Domates; Kırmızı ve Yeşil biber; Çilek; Karnabahar; Lahana; Brüksel lahanası başta olmak üzere bütün taze sebze ve meyveler.
Lifli (posalı) gıdalar; gebelikte sık görülen kabızlığın ve tokluk oluşturduğu için aşırı yemenin önlenmesinde çok yararlıdır. Sebze ve meyveler lif açısından zengindir.Posadan zengin besinler:Kepekli ekmek; Kuru baklagiller; Bezelye; Pırasa; Bamya gibi sebzeler; Kuru yemişler; Kuru meyveler; Tam tahıllı kahvaltılık gevrekler; Portakal; v.b
Hamilelikte sakıncalı yiyecekler nelerdir?
ÐAlkol; Çay; Kahve; Kola (kafeinli içecekler); Sigara (nikotin)
ÐFazla tuz ve turşu; salamura zeytin gibi tuzlu yiyecekler
ÐYağlı yiyecekler ve kızartmalar
ÐTatlı ve şekerlemeler
ÐKetçap; oralet; hazır çorba gibi boya ve katkı maddesi içeren hazır yiyecekler
ÐÇiğ köfte ve çiğ et; pastörize edilmemiş çiğ süt; çiğ yumurta
ÐMidye gibi kabuklu deniz ürünleri
ÐSağlıksız koşulda saklanmış; bozuk ve küflü yiyecekler tüketilmemelidir.
Hamilelik ve Emziklilik Durumunda Normal Beslenmeye Yapılması Gereken Ekler
Besin grupları
Kadın
Gebelikte Ek
Emziklilikte Ek
Et; tavuk; balık; yumurta; kurubaklagil
2 porsiyon
1 porsiyon
1-2 porsiyon
Süt ve süt ürünleri: süt; yoğurt; peynir
1 su bardağı veya 2 peynir
1 porsiyon
1 porsiyon
Tahıllar: ekmek; pirinç; bulgur; makarna; şehriye; börek; tarhana
3-6 dilim ekmek
1 dilim ekmek
1 dilim ekmek daha fazla veya 1 porsiyon pilav
Taze sebze; meyve
3-4 porsiyon
1-2 porsiyon
2 porsiyon